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논문 상세정보

제4차 산업혁명에서 SNS 빅데이터의 외식산업 활용 방안에 대한 연구

A Study on the Application of SNS Big Data to the Industry in the Fourth Industrial Revolution

Abstract

This study proposed SNS big data analysis method of food service industry in the 4th industrial revolution. This study analyzed the keyword of the fourth industrial revolution by using Google trend. Based on the data posted on the SNS from January 1, 2016 to September 5, 2017 (1 year and 8 months) utilizing the "Social Metrics". Through the social insights, the related words related to cooking were analyzed and visualized about attributes, products, hobbies and leisure. As a result of the analysis, keywords were found such as cooking, entrepreneurship, franchise, restaurant, job search, Twitter, family, friends, menu, reaction, video, etc. As a theoretical implication of this study, we proposed how to utilize big data produced from various online materials for research on restaurant business, interpret atypical data as meaningful data and suggest the basic direction of field application. In order to utilize positioning of customers of restaurant companies in the future, this study suggests more detailed and in-depth consumer sentiment as a basic resource for marketing data development through various menu development and customers' perception change. In addition, this study provides marketing implications for the foodservice industry and how to use big data for the cooking industry in preparation for the fourth industrial revolution.

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핵심어 질문 논문에서 추출한 답변
파괴적 혁신
파괴적 혁신이란 무엇인가?
현재의 가치가 완전히 새로운 것으로 대체되며, 누구도 피해 갈 수 없으며, 되돌릴 수 없는 변화

ICT(Information and Communications Technologies) 기술기반의 제4차 산업혁명을 대표하는 용어는 아직 명확한 정의가 존재하지는 않으나, 다보스 포럼에서 WEF 회장인 클라우스 슈밥(Klaus Schwab)은 4차 산업혁명을 ‘파괴적 혁신(disruptive innovation)’으로 표현하였다. 파괴적 혁신은 현재의 가치가 완전히 새로운 것으로 대체되며, 누구도 피해 갈 수 없으며, 되돌릴 수 없는 변화로 정의하였다. 즉, 4차 산업혁명은 3차 디지털 혁명의 토대위에 물리, 바이오 기술을 융합한 신기술이 주도하는 시대로 각 분야별로 다르게 정의되고 있다(Schwab, 2016).

산업계의 유연성
외식업계 차원에서 산업계의 유연성을 구현하기 위해 유리한 방법은?
유연성은 독자적인 역량에 의존하는 것보다 협업을 기초로 하는 융․복합에서 찾는 게 유리하다.

외식업계 차원에서 뉴 애브노멀 시대가 요구하는 산업계의 유연성을 구현하기 위해서는 지금까지와 전혀 다른 메뉴와 서비스를 개발해야 한다. 이러한 유연성은 독자적인 역량에 의존하는 것보다 협업을 기초로 하는 융․복합에서 찾는 게 유리하다. 작게는 새로운식재료를 결합한 새로운 메뉴 개발부터 크게는 IT, BT 등이업종과의 융․복합을 서둘러야 한다(Food Eating Out Economy, 2017).

4차 산업혁명
3차 산업혁명이 지속되지 못하고 4차 산업혁명으로 구분되는 이유는 무엇인가?
변화의 속도(velocity), 변화의 범위(scope), 시스템의 영향(system impact) 측면에서 커다란 차이가 있기 때문이다

제3차 산업혁명이 지속되지 못하고 제4차 산업혁명으로 새롭게 구분하는 이유는 변화의 속도(velocity), 변화의 범위(scope), 시스템의 영향(system impact) 측면에서 커다란 차이가 있기 때문이다. 제3차 산업혁명과 비교해볼 때 현재 변화의 속도는 역사적으로 유례가 없을 만큼 빠르게 진행되고 있으며, 모든 지역과 모든 산업에서 광범위하게 이루어지고 있다.

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