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논문 상세정보

이팝나무 꽃에서 분리한 페놀 화합물의 생리활성 효소 억제효과

Inhibitory activities of phenolic compounds isolated from Chionanthus retusa flower on biological enzymes

초록

이팝나무 꽃으로부터 phenolic 화합물을 추출하기 위하여 열수와 90% 에탄올로 phenolic compounds를 추출하였다. Xanthine oxidase 저해 효과를 측정한 결과, 열수와 에탄올 추출물 $200{\mu}g/mL$ phenolics 농도에서 각각 25.60, 15.92%의 저해 효과를 나타내었다. ${\alpha}$-Glucosidase 저해 효과를 측정한 결과 $200{\mu}g/mL$ phenolics 농도의 에탄올 추출물에서 100.00%의 매우 높은 저해 효과를 나타내었다. 미백효과를 측정하는 tyrosinase 저해 효과를 측정한 결과, 열수와 에탄올 추출물 $200{\mu}g/mL$ phenolics 농도에서 각각 17.27, 36.13%의 저해 효과를 나타내었다. 주름개선 효과를 측정하는 collagenase, elastase 저해 효과를 측정한 결과 에탄올 추출물에서는 $200{\mu}g/mL$ phenolics 농도에서 각각 96.26, 35.93%의 저해 효과를 나타내었다. 항염증 효과를 측정하는 hyaluronidase 저해 효과를 측정한 결과, 열수와 에탄올 추출물 $200{\mu}g/mL$ phenolics 농도에서 각각 36.96, 88.70%의 저해 효과를 나타내었다. 따라서 이팝나무 꽃에서 분리된 phenolic compounds는 $50-200{\mu}g/mL$ phenolics 농도 범위에서 항통풍, 당분해 억제, 미백, 주름개선 및 항염증과 관련된 생리활성 효소를 농도 의존적으로 유의하게 저해하는 것을 확인하였고, 이를 이용한 건강기능성 식품 및 미용식품의 기능성 소재로 활용 가능하다고 판단되었다.

Abstract

This study was designed to determine the biological activities of Chionanthus retusus flower extracts. Water and 90% ethanol extracts of C. retusus flower were prepared. The inhibitory activities of water and ethanol extracts with a phenolic content of $200{\mu}g/mL$ against xanthine oxidase were 25.60% and 15.92%, respectively. Further, the water extract did not show any inhibitory activity against ${\alpha}$-glucosidase whereas the ethanol extract showed 100.00% inhibition of ${\alpha}$-glucosidase. The inhibitory activities of the extracts against tyrosinase were 17.27% (water extract) and 36.13% (ethanol extract), which suggest that the extracts may have a whitening effect. The water extract did not inhibit elastase activity but showed a collagenase-inhibitory activity of 20.21%. On the contrary, the ethanol extract showed 96.26% and 35.93% inhibition of collagenase and elastase, respectively. These findings suggest that the extracts may have an anti-wrinkle effect. Lastly, the extracts showed a hyaluronidase inhibitory activity of 36.96% (water extract) and 88.70% (ethanol extract), suggesting that they may have an anti-inflammatory effect. The results indicate that C. retusus flower extracts containing phenolic compounds can be used as functional resources because they have anti-gout, carbohydrate degradation-inhibitory, whitening, anti-wrinkle, and anti-inflammatory effects.

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