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NTIS 바로가기韓國有機農業學會誌 = Korean journal of organic agriculture, v.26 no.4, 2018년, pp.559 - 570
한별 (단국대학교 환경자원경제학과) , 김호 (단국대학교 환경자원경제학과) , 양성범 (단국대학교 환경자원경제학과)
The objective of this study is to investigate the satisfaction and the perception of school food service using environmental-friendly agricultural product of elementary, middle and high school students and parents. We surveyed related to satisfaction of school food service, perception of environment...
핵심어 | 질문 | 논문에서 추출한 답변 |
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학교급식에 대한 중요성뿐만 아니라 무슨 관심이 많아지고 있는가? | 최근 사회경제적 여건 변화와 함께 학생들의 올바른 식습관 형성, 안전하고 건강한 먹거리 공급, 식량안보 등의 다양한 측면에서 학교급식에 대한 중요성이 높아지고 있다(Kim and Jeon, 2013; Lim and Yang, 2013; Yang, 2017). 나아가 학교급식에 대한 중요성뿐만 아니라 안전성에 대한 관심도 높아지고 있다. 그 중에서도 식자재로 사용되는 농 ․ 식품 안전성에 대한 소비자들의 관심이 증가함에 따라 친환경농산물을 이용한 학교급식에도 관심이 높아지고 있다. | |
성장기 학생들에게 학교급식을 중요하게 만들어 주는 측면은 무엇인가? | 학교급식은 성장기 학생들의 신체적 및 정서적 건강에 있어 중요하다. 최근 사회경제적 여건 변화와 함께 학생들의 올바른 식습관 형성, 안전하고 건강한 먹거리 공급, 식량안보 등의 다양한 측면에서 학교급식에 대한 중요성이 높아지고 있다(Kim and Jeon, 2013; Lim and Yang, 2013; Yang, 2017). 나아가 학교급식에 대한 중요성뿐만 아니라 안전성에 대한 관심도 높아지고 있다. | |
학교급식에 소비되는 친환경농산물 비중은 얼마인가? | 그 중에서도 식자재로 사용되는 농 ․ 식품 안전성에 대한 소비자들의 관심이 증가함에 따라 친환경농산물을 이용한 학교급식에도 관심이 높아지고 있다. 친환경농산물은 생산자로부터 중간유통업체, 지역농협, 도매시장 등을 통해 출하되며, 소비 단계에서 학교급식은 전체의 약 31.5%로 가장 높은 비중을 차지하고 있다. 또한 학교급식의 예산도 2009년 1,532억 원에서 2015년 9,451억 원으로 증가하고 있다(MAFRA, 2016; An et al. |
Kim, H. and S. B. Yang. 2017. The Effects on Satisfaction for Free Food Service of Elementary and Middle School Students in Chungnam Province . The Korean Journal of Food and Nutrition.30(3): 427-432.
Kim, H. and D. C. Jeon. 2013. Analyses of the Awareness of Students’ Parents on School Meals and their Intention to increase Consumption of Environmental-Friendly Agri-product. The Korean journal of Agricultural Economics. 21(1): 19-31.
Kim, M. S. 2016. Analysis on Free Meal Policy Formation Process-Focusing on Busan city case , Master thesis, Seoul National University. Busan. Korea.
Lee, S. W. and S. B. Yang. 2017. Effects on a Nutrition Teacher’s Satisfaction for the school Food service Center in the Chungnam Province . The Korean Journal of Food and Nutrition.30(6): 1245-1251.
Lee, Y. S. , N. O. Lee, and S. H. Ko. 2009. A survey on Use of Environment-Friendly Agricultural Products for School Food Service by Dietitians in Chungnam Province . The Korean Society of Community Nutrition.14(5): 556-564.
Lim, S. S. and J. S. Yang. 2013. A study on the Satisfaction of School meals about Elementary, Middle and High School’s Students in Jeonbuk Area : An Ordered Probit Analysis . The Koran Journal of Agricultural Economics.21(4): 539-554.
Ministry of Agriculture, Food and Rural Affairs. 2016. Available from http://www.mafra.go.kr/mafra/293subview.do[cited 27 August 2018]
Yoon, B. S. and W. K. Song. 2018. The Analysis of Policy for the Public Plate of Seoul from the Perspectives of Food Plan . The Korean Industrial Economic Association.31(3): 1135-1159.
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