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친환경농산물을 활용한 학교급식 만족도 조사

A Study on Satisfaction of School Food Service Using Environment-friendly Agricultural Products

韓國有機農業學會誌 = Korean journal of organic agriculture, v.26 no.4, 2018년, pp.559 - 570  

한별 (단국대학교 환경자원경제학과) ,  김호 (단국대학교 환경자원경제학과) ,  양성범 (단국대학교 환경자원경제학과)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

The objective of this study is to investigate the satisfaction and the perception of school food service using environmental-friendly agricultural product of elementary, middle and high school students and parents. We surveyed related to satisfaction of school food service, perception of environment...

주제어

AI 본문요약
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문제 정의

  • 본 연구에서는 친환경농산물 학교급식 확대에 대응한 문제점 개선점과 소비자 요구에 부합 하는 체계적인 친환경농산물 공급체계 구축을 위해 학교급식 부문의 친환경농산물과 친환경농산물 학교 급식에 대한 학생과 학부모의 만족도를 조사하였다.
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질의응답

핵심어 질문 논문에서 추출한 답변
학교급식에 대한 중요성뿐만 아니라 무슨 관심이 많아지고 있는가? 최근 사회경제적 여건 변화와 함께 학생들의 올바른 식습관 형성, 안전하고 건강한 먹거리 공급, 식량안보 등의 다양한 측면에서 학교급식에 대한 중요성이 높아지고 있다(Kim and Jeon, 2013; Lim and Yang, 2013; Yang, 2017). 나아가 학교급식에 대한 중요성뿐만 아니라 안전성에 대한 관심도 높아지고 있다. 그 중에서도 식자재로 사용되는 농 ․ 식품 안전성에 대한 소비자들의 관심이 증가함에 따라 친환경농산물을 이용한 학교급식에도 관심이 높아지고 있다.
성장기 학생들에게 학교급식을 중요하게 만들어 주는 측면은 무엇인가? 학교급식은 성장기 학생들의 신체적 및 정서적 건강에 있어 중요하다. 최근 사회경제적 여건 변화와 함께 학생들의 올바른 식습관 형성, 안전하고 건강한 먹거리 공급, 식량안보 등의 다양한 측면에서 학교급식에 대한 중요성이 높아지고 있다(Kim and Jeon, 2013; Lim and Yang, 2013; Yang, 2017). 나아가 학교급식에 대한 중요성뿐만 아니라 안전성에 대한 관심도 높아지고 있다.
학교급식에 소비되는 친환경농산물 비중은 얼마인가? 그 중에서도 식자재로 사용되는 농 ․ 식품 안전성에 대한 소비자들의 관심이 증가함에 따라 친환경농산물을 이용한 학교급식에도 관심이 높아지고 있다. 친환경농산물은 생산자로부터 중간유통업체, 지역농협, 도매시장 등을 통해 출하되며, 소비 단계에서 학교급식은 전체의 약 31.5%로 가장 높은 비중을 차지하고 있다. 또한 학교급식의 예산도 2009년 1,532억 원에서 2015년 9,451억 원으로 증가하고 있다(MAFRA, 2016; An et al.
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참고문헌 (10)

  1. 10.5720/kjcn.2018.23.3.234 An, Y. U. , M. H. Choi, and M. H. Kim. 2018. Perception of Use of Environment-friendly Agricultural Products during School Food service of Mothers of Elementary School Students in Gyeonggi. The Korean Society of community Nutrition.23(3): 234-242. 

  2. Kim, H. and S. B. Yang. 2017. The Effects on Satisfaction for Free Food Service of Elementary and Middle School Students in Chungnam Province . The Korean Journal of Food and Nutrition.30(3): 427-432. 

  3. Kim, H. and D. C. Jeon. 2013. Analyses of the Awareness of Students’ Parents on School Meals and their Intention to increase Consumption of Environmental-Friendly Agri-product. The Korean journal of Agricultural Economics. 21(1): 19-31. 

  4. Kim, M. S. 2016. Analysis on Free Meal Policy Formation Process-Focusing on Busan city case , Master thesis, Seoul National University. Busan. Korea. 

  5. Lee, S. W. and S. B. Yang. 2017. Effects on a Nutrition Teacher’s Satisfaction for the school Food service Center in the Chungnam Province . The Korean Journal of Food and Nutrition.30(6): 1245-1251. 

  6. Lee, Y. S. , N. O. Lee, and S. H. Ko. 2009. A survey on Use of Environment-Friendly Agricultural Products for School Food Service by Dietitians in Chungnam Province . The Korean Society of Community Nutrition.14(5): 556-564. 

  7. Lim, S. S. and J. S. Yang. 2013. A study on the Satisfaction of School meals about Elementary, Middle and High School’s Students in Jeonbuk Area : An Ordered Probit Analysis . The Koran Journal of Agricultural Economics.21(4): 539-554. 

  8. Ministry of Agriculture, Food and Rural Affairs. 2016. Available from http://www.mafra.go.kr/mafra/293subview.do[cited 27 August 2018] 

  9. 10.9799/ksfan.2017.30.2.356 Yang, S. B. 2017. A study on Satisfaction for Free Food Service of Elementary and Middle School Parents in Chungnam Province . The Korean Journal of Food and Nutrition.30(2): 356-362. 

  10. Yoon, B. S. and W. K. Song. 2018. The Analysis of Policy for the Public Plate of Seoul from the Perspectives of Food Plan . The Korean Industrial Economic Association.31(3): 1135-1159. 

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