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과일류의 명칭 및 분류: 국내와 코덱스 비교

Classification and Nomenclature of Fruit Commodities in South Korea and Codex Alimentarius Commission

한국식품위생안전성학회지 = Journal of food hygiene and safety, v.33 no.3, 2018년, pp.162 - 167  

이미경 (국립안동대학교 식품생명공학과)

초록
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본 연구는 과일류의 국내 명칭에 상응하는 코덱스 명칭과 코드번호, 그리고 변경 또는 검토가 요구되는 국내 명칭과 분류를 파악하기 위해 수행되었다. 국내 명칭과 분류에 대해서는 식품공전과 식품의 농약 잔류허용기준 발간물을 그리고 코덱스에 대해서는 'Codex Classification of Foods and Animal Feeds'를 검토하였다. 연구 결과는 다음과 같았다. 첫째 구기자, 무화과, 석류, 오미자에 대한 분류가 국내와 코덱스가 다르므로 이에 대한 검토가 필요한 것으로 나타났다. 둘째 감, 감귤, 구기자, 금귤, 나무딸기, 대추, 대추야자, 리치, 매실, 머루, 모과, 복분자, 산딸기, 산수유, 앵두, 오미자, 유자, 으름, 자두, 코코넛, 키위, 탱자의 경우 국문 또는 영명을 국내에서 조차 달리 사용하고 있거나 코덱스와 차이가 있으므로 이들 식품 명칭에 대한 개정이나 검토가 필요한 것으로 나타났다. 셋째 복숭아의 경우 천도복숭아를 포함하는 지가 명확하지 않고 라즈베리와 나무딸기 둘 모두가 국내 영명이 Raspberry 이므로 이들 식품 명칭에 대한 면밀한 검토가 필요한 것으로 판단된다.

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

The objective of this study was to find out a nomenclature and a code number for fruit commodities from the Codex Alimentarius Commission (Codex) corresponding with a commodity name used in South Korea. In addition, nomenclature or classification for commodity that needs an alteration or detailed ex...

주제어

AI 본문요약
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문제 정의

  • 그러므로 본 연구에서는 과일류의 국내 명칭에 상응하는 코덱스 명칭과 코드번호를 파악하는 한편 변경 또는 검토가 요구되는 국내 명칭과 분류를 파악하고자 하였다.
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질의응답

핵심어 질문 논문에서 추출한 답변
국내에서 사용되는 유자의 영명은 무엇인가? 레몬의 경우 식품공전에는 라임을 포함하는 것으로 되어 있으나 농약기준에는 포함하지 않는다. 유자의 영명은 식품공전에는 Asian citron으로 되어 있으나 농약기준에는 Korean lemon 및 Yuja로 되어 있다. 한국이 코덱스에 Yuja로 영명에 대한 의견을 제출하였고10) 이 의견을 수용하여 코덱스가 Yuja로 표기하였으므로 국내 명칭도 Yuja로 통일해야 할 것이다.
식품위생과 안전 규제에서 식품명과 식품분류가 중요한 이유는 무엇인가? 식품명과 식품분류(food classification)는 식품 위생과 안전 규제에서 매우 중요하다. 식품명이 조금이라도 차이가 있을 때 기준·규격의 적용이 완전히 달라질 수 있기 때문에 모호한 식품명은 식품산업계와 정부의 규제업무에 큰 혼란을 야기할 수 있다. 식품의 종류 중 특히 식물성 식품은 자생종과 도입종, 재배지역의 차이, 품종 개발 등으로 인해 유사종이 많고 심지어 동일한 품종조차도 지역에 따라 명칭이 다른 경우가 있어서 식품의 종류를 이해하는데 어려움이 많다.
식품공전의 식품원료 분류 중 감귤류 종류는 무엇인가? 식품공전의 식품원료 분류(이후 식품공전으로 언급)에는 citrus fruits를 감귤류로 명칭하고 그 종류를 감귤(柑橘), 오렌지, 자몽, 레몬(라임 포함), 유자, 금귤, 탱자, 시트론 등으로 나타낸다(Table 1). 감귤 명칭은 국내 생산의 88%9)를 차지하는 온주밀감(溫州蜜柑)을 주로 의미하고 그 외 만감류인 한라봉, 진지향, 하귤 등도 포함한 것으로 해석된다.
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참고문헌 (18)

  1. Lee, M.G.: Present status on revising Food Classification in the Codex Alimentarius Commission. Book of the 30th Conference of the Korean Society of Food Hygiene and Safety, p. 346, October 23 (2015). 

  2. Lee, M.G.: Classification and nomenclature on fruits in Codex and South Korea. Book of the 30th Conference of the Korean Society of Food Hygiene and Safety, p. 346, October 23 (2015). 

  3. Lee, M.G.: Revision in the Codex classification of foods and animal Feeds. Korean J. Pestic. Sci., 18, 48-51 (2014). 

  4. Ministry of Food and Drug Safety: Food Code (incl. Notification, 2018-8), MFDS, the Republic of Korea, p. 10 (2018). 

  5. Ministry of Food and Drug Safety: Food Code, English version (incl. Notification, 2017-57), MFDS, the Republic of Korea, pp. 16-17 (2017). 

  6. Ministry of Food and Drug Safety: Pesticide MRLs in Food, MFDS, the Republic of Korea, pp. 4, 199-203 (2017). 

  7. Ministry of Food and Drug Safety: Food Code (incl. Notification, 2018-8), Attached Table 1-2, MFDS, the Republic of Korea (2018). 

  8. Codex Committee on Pesticide Residues: Report of the 49th Session of the Codex Committee on Pesticide Residues, Appendix IX, pp. 109-135. (2017). 

  9. Jeju Sepcial Self-Governing Provincety: 2016 Cultivation Status on Citrus Fruits Grown in Field, Available from: https://www.jeju.go.kr/. Assessed March 5 (2018). 

  10. Codex Committee on Pesticide Residues: Report of the 44th Session of the Codex Committee on Pesticide Residues, p. 101 (2012). 

  11. Rural Development Administration: Variety-trends in pear cultivation, Available from: http://www.nongsaro.go.kr/portal/. Assessed March 5 (2018). 

  12. Ministry of Food and Drug Safety: Chaenomelis fructus, Herbal Medicine Database: Available from: https://www.mfds.go.kr/herbmed/. Assessed March 15 (2018). 

  13. Rural Development Administration: Agricultural work calendar-cherry, Available from: http://www.nongsaro.go.kr/portal/. Assessed March 5 (2018). 

  14. Korea Forestry Promotion Institute: Japanese cornelian cherry, DB Encyclopedia on Forest Products, Available from: https://www.kofpi.or.kr/info/. Assessed March 5 (2018). 

  15. Korea Forestry Promotion Institute: Chinese magnolia vine, DB Encyclopedia on Forest Products, Available from: https://www.kofpi.or.kr/info/. Assessed March 5 (2018). 

  16. Rural Development Administration: Distribution of schisandraberry, Available from: http://www.nongsaro.go.kr/portal/. Assessed March 15 (2018). 

  17. Codex Committee on Pesticide Residues: Report of the 41th Session of the Codex Committee on Pesticide Residues, p. 74-75 (2019). 

  18. Cho, G.H., Kwon, S.Y., Kim, Y.K., Jun, J.H., Hue, Y.Y., Kwok, Y.B. and Kim, S.H.: Breeding of Colored Varieties with Higher Value-Added and Further Functional Properties in Fruit Tree, Rural Development Administration, p. 61 (2015). 

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