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녹차음료에서의 카테킨 및 카페인 함량 조사
Determination of Amounts of Catechin and Caffeine in Green Tea Beverages 원문보기

한국식품영양학회지 = The Korean journal of food and nutrition, v.31 no.3, 2018년, pp.416 - 424  

김대환 (경기도보건환경연구원 식품의약품연구부 식품분석팀) ,  이명진 (경기도보건환경연구원 식품의약품연구부 식품분석팀) ,  김양희 (경기도보건환경연구원 식품의약품연구부 식품분석팀) ,  유경신 (경기도보건환경연구원 식품의약품연구부 식품분석팀) ,  이지연 (경기도보건환경연구원 식품의약품연구부 식품분석팀) ,  박광희 (경기도보건환경연구원 식품의약품연구부 식품분석팀)

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The physiologically advantageous aspects of green tea have been identified recently and green tea has been a favorite drink of many people. Due to the increased awareness of green tea's positive effects on human health, the demand for foods containing green tea has increased. This has led to the dev...

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문제 정의

  • 현재까지 발표된 녹차관련 연구결과에서도 카페 등에서 판매하는 녹차음료 내 catechin 성분 함량에 대한 자료를 찾을 수 없다. 이번 연구를 통하여 녹차음료에 대한 정보를 제공함으로써 국민의 건강한 선택에 도움을 주고자 한다.
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질의응답

핵심어 질문 논문에서 추출한 답변
녹차 flavonoid의 종류는? 이 중 Flavonoid류는 차, 과일, 와인 등과 같은 식물유래 식품에 다채롭게 존재하며, 섭취 시 항산화 작용 등을 통해 건강에 도움을 준다고 알려져 있다(Tsao R 2010; Daniel 등 2013). 녹차 flavonoid의 대부분은 catechin류로 존재하며, 그 종류로는 catechin, catechin gallate, epicatechin, epicatechin gallate, epigallocatecin gallate(EGCG), gallocatechin gallate 6종이 주종을 이루고 있다고 한다(Khokhar & Magnusdottir 2002; An MK 2008). 녹차추출물에 함유한 catechin의 생리적 기능으로는 항균작용, 충치예방, 비만억제, 혈당저하작용, 항알러지 효과 등이 보고되었다(Rasheed & Haider 1998; Lee 등 2015).
녹차의 정의는? 녹차는 인류가 음용한 가장 오래된 차종(種)으로 커피와 함께 세계적으로 널리 소비되고 있는 대표적 다류이다. 녹차의 주재료는 차나무(Camellia sinensis) 잎이며, 많은 polyphenol을 함유하고 있다고 알려져 있다(Lin 등 2003).
caffeine을 하루 300mg이상 과다 섭취할 경우 어떤 문제를 초래할 수 있는가? 이 중 caffeine은 methylated- xanthine류 화합물의 일종으로 중추신경흥분, 강심작용, 말초혈관작용과 심장박동 강화를 통한 에너지대사 증가 및 지방연료 사용의 촉진 등의 기능을 한다고 알려져 있다(Ranheim & Halvorsen 2005; Monteiro 등 2007). 다만, 하루 300 mg 이상 과다 섭취할 경우, 불안, 불면, 위장장애 등의 부정적 생리기능을 초래할 수 있다(Kim 등 2008; Chu YF 2012). 전통적인 녹차의 음용방식은 직접 녹차 잎을 약 80℃의 물에 넣어 일정시간 우려내어 마시는 형태였다.
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참고문헌 (27)

  1. An MK. Ahn JB, Lee KG. 2008. Development of green tea beverage with organic tea leaves. Korean J Food Sci Technol 40:485-490 

  2. Bramati L, Aquilano F, Pietta P. 2003. Unfermented rooibos tea: Quantitative characterization of flavonids by HPLC-UV and determiantion of the total antioxidant activity. J Agric Food Chem 51:7472-7474 

  3. Chu YF. 2012. Coffee: Emerging Health Effects and Disease Prevention. pp.81-83. John Wiley & Sons 

  4. Daniel DR, Ana RM, Jeremy PES, Massimiliano T, Gina B, Alan C. 2013. Dietary(poly)phenolics in human health: Structures, bioavaility, and evidence of protective effects against chronic diseases. Antioxid Redox Signaling 18:1818- 1892 

  5. Fujioka K, Shibamoto T. 2008. Chlorogenic acid and caffeine contents in various commercial brewed coffees. Food Chem 106:217-221 

  6. ICH Harmonised Tripartite Guideline. Validation of Analytical Procedures: Test and Methodology Q2(R1). pp.1-17. International Conference on Harmonisation 

  7. James CS. 1995. Analytical Chemistry of Foods. p.153. Blackie Academic and Professional. London. England 

  8. Khokhar S, Magnusdottir SGM. 2002. Total phenol, catechin, and caffeine, contents of teas commonly consumed in the United Kingdom. J Agric Food Chem 50:565-570 

  9. Kim DO, Jeong SW, Lee CY. 2002. Antioxidant capacity of phenolic phytochemicals from various cultivars of plums. Food Chemistry 81:321-326 

  10. Kim MH, Kim YR, Lee JW, Park BK, Kim MK, Choi MK, Kim AJ. 2008. The effect of caffeine on lipid and mineral content in the serum of rats. Korean J Food Nutr 21:336-343 

  11. Kim SH, Han DS, Park JD. 2004. Changes of some chemical compounds of Korean (Posong) green tea according to har- vest periods. Korean J Food Sci Technol 36:542-546 

  12. Kim SJ, Hong MS, Lee ES, Cho IS, Lee YC, Kim SD, Cho HB, Kim JH, Jung K. 2014. Research on the caffeine content of drinks. Report of SIHE 50:3-10 

  13. Kondo K, Kurihara M, Miyata N, Suzuki T, Toyoda M. 1999. Scavengingmechanisms of (-)-epigallocatechin gallate and (-)-epicatechingallate on peroxyl radicals and formation of superoxide during the inhibitory action. Free Radicals Biol Med 27:855-863 

  14. Lee LS, Kim SH, Park JD, Kim YB, Kim YC. 2015. Physiochemical properties and antioxidant activities of loose-leaf green tea commercially available in Korea. Korean J Food Sci Technol 47:419-424 

  15. Lee MJ, Kwon DJ, Park OJ. 2007. The comparison of antioxidant capacities and catechin contents of Korean commercial green, oolong, and black teas. Korean J Food Culture 22: 449-453 

  16. Lee YS, Jung SA, Kim JH, Cho KS, Shin EK, Lee HY, Ryu HK, Ahn HJ, Jung WI, Hong SH. 2015. A study on change in chemical composition of green tea, white tea, yellow tea, oolong tea and black tea with different extraction conditions. Korean J Food Nutr 28:766-773 

  17. Lin YS, Tsai YJ, Tsay JS, Lin JK. 2003. Factors affecting the levels of tea polyphenols and caffeine in tea leaves. J Agric Food Chem 51:1864-873 

  18. Moeenfard M, Rocha L, Alves A. 2014. Quantification of caffeoylquinic acids in coffee brews by HPLC-DAD. J Anal Methods Chem 2014:1-10 

  19. Monteiro M, Farah A, Perrone D, Trugo LC, Donangelo C. 2007. Chlorogenic acid compounds from coffee are differentially absorbed and metabolized in humans. J Nutr 137: 2196-2201 

  20. Nilson Company Korea. 2015. Retail market sales report by tea types. Available from http://www.thinkfood.co.kr/news/articleView.html?idxno61850 [cited 20 December 2016] 

  21. Pan X, Niu G, Liu H. 2003. Microwave-assisted extraction of tea polyphenols and tea caffeine from green tea leaves. Chem Eng Process 42:129-133 

  22. Ranheim T, Halvorsen B. 2005. Coffee consumption and human health-beneficial or detrimental? Mechanisms for effects of coffee consumption on different risk factors for cardiovascular disease and type 2 diabetes mellitus. Mol Nutr Food Res 49:274-284 

  23. Rasheed A, Haider M. 1998. Antibacterial activity of Camellia sinensis extracts against dental caries. Arch Pharmacal Res 21:348-352 

  24. SANTE/EU. 2015. Method Validation and Quality Control Procedures for Pesticide Residues Analysis in Food and Feed. pp.1-42. European Union 

  25. Shulz H, Joubers E, Shutze W. 2003. Quantification of quality parameters for reliable evaluation of green rooivos (Asphalthus linearis). Eur Food Res Technol 216:539-543 

  26. Tfouni SAV, Serrate CS, Carreiro LB, Camargo MCR, Teles CRA, Cipolli KMVAB, Furlani RPZ. 2012. Effect of roasting on chlorogenic acids, caffeine and polycyclic aromatic hydrocarbons levels in two Coffea cultivars: Coffea arabica cv. Catuai amarelo IAC-62 and Coffea canephora cv. Apoata IAC-2258. Int J Food Sci Technol 47:406-415 

  27. Tsao R. 2010. Chemistry and biochemistry of dietary polyphenols. Nutrients 2:1231-1246 

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