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논문 상세정보

제니핀을 첨가한 아교의 접착 특성과 물성 변화 연구

A Study on Adhesion Characteristics and Physical Properties of Animal Glue Added Genipin

초록

본 연구에서는 아교의 접착 특성 향상을 위해 가교제(Cross-linking Agent)를 첨가하는 방법으로 젤라틴 결합력을 증대하였다. 제니핀 첨가 아교는 물성 측정, 구조 분석, 색잔류도, 용출도, 파단강도를 측정하였으며, 수분과 자외선에 대한 내수성과 내광성을 비교하였다. 연구 결과 겔강도와 점도는 제니핀 첨가량에 따라 증가하였다. 구조분석 결과, 젤라틴에서는 구조적으로 안정된 콜라겐의 3중 구조의 흡수 피크가 관찰되었다. 색잔류도 결과, 명도가 낮아지기 때문에 피막이 관찰되는 것으로 판단된다. 용출량은 $50^{\circ}C$ 증류수에서 제니핀 첨가량이 증가할수록 용출된 아교 양이 증가하였고 파단강도는 제니핀 첨가량에 따라 증가하였다. 내수성과 내광성은 제니핀 첨가에 따른 열화 전 후 양상이 나타나지 않았다. 본 연구 결과를 바탕으로 제니핀 첨가 아교의 접착 특성을 확인할 수 있었으며 아교에 적용 가능한 실험 방법을 고찰하였다. 제니핀을 첨가한 후에도 아교 고유의 특성인 유연성, 재용해성, 접착력, 경화속도가 사라지지 않고 향상되기 때문에 균질한 아교가 확보된다면 문화재 보존 및 아교 제작에 적용이 가능할 것으로 기대한다.

Abstract

In this study, gelatin binding ability was increased by adding cross linking agent to improve adhesive characteristic of animal glue. Animal glue added genipin measured gel strength and viscosity, the structural analysis, the color retention degree, elution degree, and rupture strength. And the water resistance and ultraviolet light resistance with the addition of genipin were compared. As a result of the study, the gel strength and viscosity increased with the amount of genipin. As a result of the structural analysis, in gelatin, the absorption peak of the triple structure of collagen structurally stabilized was observed. As a result of the color retention degree, the film was observed because of the lowered brightness. The amount of elution glue was increased with addition of genipin at $50^{\circ}C$ distilled water condition and rupture strength has increased with the amount of genipin. In the water resistance and light fastness, there was no appearance before and after deterioration due to the addition of genipin. Based on the results of this study, it confirmed the adhesive characteristics of animal glue added genipin and examined the experimental method applicable for animal glue. After the addition of genipin, flexibility, re-solving, adhesive force, and curing speed, which are unique characteristics of glue, can be improved without disappearing, so it is expected that it will be applicable to production of animal glue and conservation of cultural heritage when homogeneous glue is secured.

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