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논문 상세정보

당뇨병이 없는 비만 성인의 hs-CRP 수준과 FBG, Fructosamine 및 HbA1c와의 관련성

Relationship of the hs-CRP Levels with FBG, Fructosamine, and HbA1c in Non-diabetic Obesity Adults

초록

본 연구는 국민건강영양조사 자료를 이용하여 당뇨병이 없는 성인 4,734명을 대상으로 비만 성인의 hs-CRP와 혈당조절 지표들과의 관련성에 대해 알아보고자 하였다. 연구결과 BMI가 증가할수록 혈당조절지표인 FBG와 fructosamine 및 $HbA_1c$가 증가하였으며, hs-CRP는 비만 군에서 가장 높은 수치를 보였고, 인슐린저항성의 지표인 HOMA-IR도 비만 군에서 통계적으로 유의하게 증가하였다. 또한 hs-CRP 수준을 구분하여 혈당조절지표들과의 관련성을 확인한 결과 hs-CRP가 증가할수록 FBG, fructosamine 및 $HbA_1c$가 증가됨을 확인하였고, 여러 관련 변수를 보정한 후에도 hs-CRP가 증가할수록 FBG, fructosamine 및 $HbA_1c$가 통계적으로 유의하게 증가하였다. 결과적으로 비만과 hs-CRP, 혈당조절지표는 각각에서 연관성을 보여 당뇨병이 없는 성인 중 높은 BMI에서 증가된 hs-CRP에 의해 당뇨병의 주요한 병인인 인슐린 저항성을 증가시켜 혈당조절지표인 FBG, fructosamine 및 $HbA_1c$가 통계적으로 유의하게 증가한 것으로 사료된다. 이에 당뇨병이 없는 성인에서도 올바른 식습관 및 규칙적인 운동으로 비만을 예방하여 당뇨병 발생을 감소시키는 노력이 강구되어야 하겠다.

Abstract

Obesity has been reported to be a cluster of risk factors in the pathological ecology, In particular, there is increasing evidence that inflammation-related factors are associated with diabetes. This study examined the relationship between the hs-CRP level and FBG, fructosamine, and $HbA_1c$ in 4,734 non-diabetic adults aged 20 years or older, who were approved by the National Health and Nutrition Survey in 2015. The results showed that the FBG, fructosamine, and $HbA_1c$ levels increased with increasing BMI; the hs-CRP levels were the highest in the obese group, and HOMA-IR, an index of insulin resistance, was also significantly higher in the obese group. The hs-CRP level was the highest in obese adults. The levels of FBG, fructosamine. and $HbA_1c$, which are involved in blood glucose control, increased with increasing hs-CRP level. The FBG, fructosamine, and $HbA_1c$ levels increased significantly with increasing hs-CRP level after adjusting for various related variables. These results suggest that the obesity-induced increase in hs-CRP is a risk factor for diabetes mellitus in non-diabetic adults. Therefore, proper dietary habits and regular exercise should prevent diabetes by preventing obesity in non-diabetic adults.

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