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코덱스의 식품 분류: 채소류
Classification of Vegetable Commodities by the Codex Alimentarius Commission 원문보기

한국식품위생안전성학회지 = Journal of food hygiene and safety, v.34 no.1, 2019년, pp.87 - 93  

이미경 (국립안동대학교 식품생명공학과)

초록
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국제식퓸규격위원회(Codex Alimentarius Commission, CAC)는 2007년에 식품분류 개정작업에 착수하여 현재 대부분의 식품군에 대한 개정을 완료한 상태이다. 채소류의 경우 개정작업이 2014년에 시작됐으며 2017년에 $40^{th}$ CAC에 의해 개정안이 채택되었다. 여기에서는 식품 안전 규제를 비롯해 다양한 식품분야에서 활용될 수 있도록 채소류에 대한 CAC(코덱스) 식품분류 개정 내용을 소개하였다. 그 내용을 간략히 보면 코덱스는 채소류를 다음과 같이 10개의 그룹으로 분류하였다: bulb vegetables (Group 009), Brassica vegetables (except Brassica leafy vegetables) (Group 010), fruiting vegetables, Cucurbits (Group 011), fruiting vegetables, other than Cucurbits (Group 012), leafy vegetables (including Brassica leafy vegetables) (Group 013), legume vegetables (Group 014), pulses (Group 015), root and tuber vegetables (Group 016), stalk and stem vegetables (Group 017), edible fungi (Group 018). 또한 이들 그룹 안에는 subgroup을 두어 채소류는 총 33개의 subgroup으로 분류되고 현재 총 430개의 채소종류에 commodity code가 부여되어 있다. 국내 식품의약품안전처는 채소류와 마찬가지로 서류, 두류, 버섯류를 대분류로 하여 이들을 채소류에 포함시키지 않고 있다. 또한 채소류를 6개의 소분류인 결구 엽채류, 엽채류, 엽경채류, 근채류, 박과 과채류, 박과 이외 과채류로 세분화하고 있다. 이와 같이 코덱스와 국내의 식품분류에 차이가 있으므로 코덱스 식품분류를 활용하는 데 주의가 요구된다.

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

Revision work on the Codex Classification of Foods and Animal Feeds was undertaken in 2007 and presently, revisions for most food groups have been completed. For vegetables, the work was conducted during 2014-2017, and the final draft revision was adopted by the $40^{th}$ Codex Alimentari...

주제어

AI 본문요약
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문제 정의

  • 현재 코덱스는 대부분의 식품군에 대해 개정을 완료한 상태인데 채소류의 경우 2014년에 시작했던 개정작업이 2017년에 완료된 상태이다(40th CAC에 의해 채택됨)5). 본고에서는 식품 군 중 채소류에 국한하여 코덱스의 개정된 분류 내용을 소개하고자 한다. 이러한 정보는 식품규제 분야를 포함한 다양한 식품 분야에서 크게 활용될 수 있을 것으로 기대된다.
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질의응답

핵심어 질문 논문에서 추출한 답변
식품분류란? 식품분류(food classification)는 식품 위생과 안전 규제 측면에서 볼 때 기준·규격을 적용하는 대상이 되는 식품을 명시화하는 데 있어 필수적인 기초자료이다. 다시 말해 식품에 대한 기준·규격을 설정하여 운용하려면 식품분류에 대한 규정이 전제되어 있어야 한다.
우리나라의 식품분류에 대한 법규화는? 다시 말해 식품에 대한 기준·규격을 설정하여 운용하려면 식품분류에 대한 규정이 전제되어 있어야 한다. 이 때문에 나라마다 식품분류에 대해 법규화 하고 있고 우리나라도 식품 분류를 식품공전(Food Code)에 “식품원료 분류”로서 규정하고 있다.
CAC(코덱스) 분류의 연구가 필요한 이유는? 그러한 개정된 코덱스 식품분류 내용에 맞춰 우리나라 규제기관도 식품원료 분류를 개정해왔다2-3). 이처럼 코덱스 식품분류가 식품 규제에 미치는 영향이 매우 중대하지만 코덱스 식품분류에 관해 발표된 정보는 매우 제한된다1,4). 현재 코덱스는 대부분의 식품군에 대해 개정을 완료한 상태인데 채소류의 경우 2014년에 시작했던 개정작업이 2017년에 완료된 상태이다(40th CAC에 의해 채택됨)5).
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참고문헌 (23)

  1. Lee, M.G.: Revision in the Codex classification of foods and animal Feeds. Korean J. Pestic. Sci., 18, 48-51 (2014). 

  2. Ministry of Food and Drug Safety: Food Code (incl. Notification, 2018-33), MFDS, Korea, p. 2 (2018). 

  3. Ministry of Food and Drug Safety: Food Code (incl. Notification, 2018-74), MFDS, Korea, p. 2 (2018). 

  4. Lee, M.G.: Classification and nomenclature of fruit commodities in South Korea and Codex Alimentarius Commission. J. Food Hyg. Saf., 33, 162-167 (2018). 

  5. Codex Alimentaruus Commission: Joint FAO/WHO Food Standards Programme, Fortieth Session, Report, p. 18 (2017). 

  6. Codex Alimentaruus Commission: Report of the 49th Session of the Codex Committee on Pesticide Residues, pp. 56-100 (2017). 

  7. Ministry of Food and Drug Safety: Food Code (incl. Notification, 2018-18), MFDS, Korea, pp. 10-11 (2018). 

  8. Ministry of Food and Drug Safety: Food Code (incl. Notification, 2018-74), MFDS, Korea, pp. 10-11 (2018). 

  9. Ministry of Food and Drug Safety: Food Code, English version (incl. Notification, 2017-57), MFDS, Korea, pp. 16-17 (2017). 

  10. Ministry of Food and Drug Safety: Pesticide MRLs in Food, MFDS, Korea, pp. 16-19 (2017). 

  11. Rural Development Administration: Sqash, Available from: http://www.nongsaro.go.kr/portal/. Assessed November 15 (2018). 

  12. Korea Biodiversity Information System: Crowndaisy Chrysanthemum, Available from: http://nature.go.kr/kbi. Assessed November 10 (2018). 

  13. Rural Development Administration: Pea, Available from: http://www.nongsaro.go.kr/portal/. Assessed November 15 (2018). 

  14. Korea Forestry Promotion Institute: Chinese yam, DB Encyclopedia on Forest Products, Available from: https://www.kofpi.or.kr/info/. Assessed November 15 (2018). 

  15. Rural Development Administration: Radish, Available from: http://www.nongsaro.go.kr/portal/. Assessed November 15 (2018). 

  16. Rural Development Administration: Lotus root, Available from: http://www.nongsaro.go.kr/portal/. Assessed November 10 (2018). 

  17. Rural Development Administration: Burdock, Available from: http://www.nongsaro.go.kr/portal/. Assessed November 10 (2018). 

  18. Rural Development Administration: Doraji, Available from: http://www.nongsaro.go.kr/portal/. Assessed November 15 (2018). 

  19. Rural Development Administration: Deodeok, Available from: http://www.nongsaro.go.kr/portal/. Assessed November 15 (2018). 

  20. Rural Development Administration: Bracken, Available from: http://www.nongsaro.go.kr/portal/. Assessed November 15 (2018). 

  21. Ga, G.H., Yun, G.H, Park, W.C.: Forest Mushrooms, Korea Forest Research Institute, Seoul, pp. 98-110 (2017). 

  22. Suk, S.J., Kwon, S.W., Kim, Y.G., Lee, G.S., Ga, G.H., Park, W.C., Cho, S.T., Choi, D.H.: Edible Mushrooms in Forest, National Academy of Agriculture Science, Rural Development Administration, Suwon, pp. 52-74 (2014). 

  23. Korea Forestry Promotion Institute: Oak mushroom, DB Encyclopedia on Forest Products, Available from: https://www.kofpi.or.kr/info/. Assessed November 15 (2018). 

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