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Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

This study was carried out to investigate the changes in the amount of 20 free amino acids in PDB (Potato Dextrose Broth) medium during the incubation period while cultivating Lentinula edodes. The total incubation period was 90 days, and the total amount of free amino acids was confirmed every 45 d...

주제어

AI 본문요약
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문제 정의

  • , 2010; Jo and Shin, 2017). 본 연구에서는 표고균사체를 PD (Potato Dextrose Broth) 배지를 이용하여 표고 생육기준인 90일에 맞춰 액체배양을 하고 액체배양 시 배양 기간에 따른 유리아미노산의 증감양상을 확인하여 액체종균을 이용한 톱밥 재배 시에 필요한 기초자료를 확보하고자 실시하였다.
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질의응답

핵심어 질문 논문에서 추출한 답변
표고버섯은 무엇인가? , 2017). 표고버섯(Lentinulaedodes)은 담자균류 주름버섯목 낙엽버섯과 표고 속에 속하는 버섯으로 특유의 향과 맛을 가지고 있어, 기호성이 높은 버섯으로서 최근 원목재배에서 톱밥재배로 전환되고 있는 실정이며, 재배방식이 톱밥재배로 전환됨에 따라 대량으로 인공재배가 가능하여 그 생산량은 계속 증가하고 있다(Tian et al., 2015).
Lentinulaedodes은 무엇으로써 연구가 주목받고 있는가? , 2015). 표고버섯은 독특한 맛과 향으로 인해 가공식품으로써 연구가 주목받고 있으며, 더불어 항암작용 물질인 렌티난(lentinan)과 콜레스테롤을 낮춰주는 에리타데닌(eritadenin)을 함유하고 있어 약용으로도 사용되고 있다(Park et al., 2011).
버섯은 무엇으로 알려져 있는가? 버섯은 자실체를 형성하는 고등균류로서 탄수화물과 단백질, 지질 등의 영양소를 고루 함유하고 있고, 맛과 향적인 측면에서도 뛰어난 기능성을 가지고 있으며, 무기질, 비타민, 아미노산 등 인체에 중요한 영양성분을 고루 가지고 있는 식품으로 알려져 있다(Breene, 1990; Ohand Lee, 2005; Kim et al., 2017).
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참고문헌 (15)

  1. Aminiddin, H., Mohd Khan, A., Abidin, H., Madzlan, K., Suri, R., Kamal, M. K., Nor Ajila, S., 2007, Effect of different rates of agitation on mycelium growth and amino acid composition of Lentinula edodes in submerged cultures, Journal of Tropical Agriculture and Food Science, 35, 139-146. 

  2. Breene, W., 1990, Nutritional and medicinal value of specialty mushrooms, Journal of Food Protection, 53, 883-894. 

  3. Cho, D. B., Hyun, K. H., Choi, J. H., Na, K. C., Seo, J. S., Kang, S. K., Kim, Y. D., 2002, Chemical compositions of Lentinula in growth stage - A study on application plan of Lentinula I -, Korean journal of plant resources, 15, 128-134. 

  4. Hong, J. S., Kim, Y. H., Kim, M. K., Kim, Y. S., Sohn, H. S., 1989, Contents of Free Amino Acids and Total Amino Acids in Agaricus bisporus, Pleurotus ostreatus and Lentinus edodes, Korean journal of food science and technology, 21, 58-62. 

  5. Jo, H. G., Shin, H. J., 2017, Effect of addition amino acids on the mycelial growth and the contents of ${\beta}$ -glucan and ${\gamma}$ -aminobutyric acid (GABA) in Sparassis latifolia, Journal of Mushrooms, 15, 38-44. 

  6. Kim, K. J., Seo, K. S., 2016, Free sugar, amino acid, and beta-glucan content in Lentinula edodes strains collected from different areas, Journal of mushrooms, 14, 27-33. 

  7. Kim, K. J., Im, S. B., Yun, K. W., Je, H. S., Ban, S. E., Jin, S. W., Jeong, S. W., Koh, Y. W., Cho, I. K., Seo, K. S., 2017, Content of proximate compositions, free sugars, amino acids, and minerals in five Lentinula edodes cultivars collected in Korea, Journal of mushrooms, 15, 216-222. 

  8. Lee, J. Y., An, W. G., Lee, J. D., 1994, Studies on the Submerged Culture of Lentinula edodes Mycelia in Brewer's Yeast Extract Medium, The Korean journal of mycology, 22, 266-275. 

  9. Oh, S. I., Lee, M. S., 2005, Antioxidative and antimutagenic effects of ganoderma lucidum Krast extracts, Korea Journal of food and nutrition, 18, 54-62. 

  10. Pyo, M. Y., Ro, I. H., 1975, A Study on the Amino Acid Contents of Edible Mushrooms, The Korean journal of nutrition, 8, 1. 

  11. Park, Y. A., Lee, K. T., Bak, W. C., Kim, M. K., Ka, K. H., Koo, C. D., 2011, Eritadenin Contents Analysis in Various Strains of Lentinula edodes using LC-MS/MS, The Korean Journal of Mycology, 39, 239-242. 

  12. Park, H. S., 2014, Morphological Characteristics and Functional Components Changes of Oyster Mushroom (Pleurotus spp.) by Using Sawdust Medium Which Contains Amino acid, MS Thesis, Konkuk University. 

  13. Park, Y. A., Bak, W. C., Ka, K. H., Koo, C. D., 2017, Comparative analysis of amino acid content of Lentinula edodes, a new variety of shiitake mushroom, in 'Poongnyunko', Journal of mushrooms, 15, 31-37. 

  14. Tian, Y., Zhao, Y., Huang, J., Zeng, H., Zheng, B., 2015, Effects of different drying methods on the product quality and volatile compounds of whole shiitake mushrooms, Journal of Food Chemistry, 197, 714-722. 

  15. Yoon, D. Y., Park, K. M., Lee, J. H., 2010, Characteristics and Biological Properties of Pleurotus eryngii grown on Monosodium Glutamate-enriched Media, The Korean Society for Biotechnology and Bioengineering, 25, 277-282. 

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