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연근 열수추출물 투여가 마우스의 비장세포와 사이토카인의 분비량에 미치는 영향
Effect of Nelumbo nucifera Gaertn Water Extracts on Mouse Spleen and Cytokine Cells Activation 원문보기

한국식품영양학회지 = The Korean journal of food and nutrition, v.32 no.3, 2019년, pp.246 - 250  

류혜숙 (상지대학교 보건과학대학 식품영양학과)

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Nelumbo nucifera Gaertn has been usedas a traditional remedy and food source in South Korea. It promotes gastrointestinal function and controls blood pressures. Nelumbo nucifera Gaertn water extracts supplement at 5, 10, 50, 100, 250, 500, $1,000{\mu}g/mL$ after a 48 h pre-treatment with ...

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문제 정의

  • 느타리버섯 연구의 50~500 μg/mL에서 높은 면역 활성효과를 나타난 사례가 있다(Ryu HS 2014). 본 연구는 우리나라에서 널리 식품 소재로 이용되고 있는 연근을 이용하여 연근 열수 추출물이 마우스 비장세포와 사이토카인에 작용하여 면역세포를 변화시키는지 확인함으로써 면역 증진효과를 갖는 식품소재로 연근의 활용가능성을 연구하고자 하였다.
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핵심어 질문 논문에서 추출한 답변
연은 무엇인가? 연(Nelumbo nucifera)은 한국을 비롯한 중국, 인도, 일본 등의 지역의 늪이나 연못에서 자라는 다년생 수초로 식용이나 약용으로 널리 이용되고 있다(Yang 등 1985; Kim 등 1996).연의 뿌리인 연근(Nelumbo nucifera Gaertn)은 식용으로 사용 하여 스트레스, 출혈성 위궤양 등의 약리 효과가 알려져 있다 (Lee 등 2006a; Bae 등 2008).
연의 뿌리인 연근은 어떤 약리 효과가 알려져 있는가? 연(Nelumbo nucifera)은 한국을 비롯한 중국, 인도, 일본 등의 지역의 늪이나 연못에서 자라는 다년생 수초로 식용이나 약용으로 널리 이용되고 있다(Yang 등 1985; Kim 등 1996).연의 뿌리인 연근(Nelumbo nucifera Gaertn)은 식용으로 사용 하여 스트레스, 출혈성 위궤양 등의 약리 효과가 알려져 있다 (Lee 등 2006a; Bae 등 2008). 연근의 생리활성 효과에 관한 연구로는 연근의 혈장 콜레스테롤 감소 효과, 대장암 예방 효과, 당뇨병 예방 및 항산화, 항암효과 등이 알려져 있다(Jung 등 2003; Ling 등 2005; Lee 등 2006b).
식품 소재로 한 면역증진에 관한 연구보고로는 어떤 연구 결과들이 있는가? 특히 연근의 nuferine 성분은 부정맥을 비롯한 심혈관 질환 예방에 효과가 있는 것으로 알려져 있으며(Qian JQ 2002), Lee 등(2006c)의연구에서는 알코올로 유발된 흰쥐의 간 손상에 연근 추출물이 간을 보호하는 연근을 이용한 면역효과에 대한 연구는 미미한 수준이다. 식품을 소재로 한 면역증진에 관한 연구보고 로는 옥수수와 더덕, 톳, 수수 물 추출물이 마우스의 비장세포 증식과 사이토카인 생성을 촉진시켜 면역세포 활성 효과가 보고된 연구결과가 있다(Ryu & Kim 2004; Park 등 2005b; Ryu 등 2007). 느타리버섯 연구의 50~500 μg/mL에서 높은 면역 활성효과를 나타난 사례가 있다(Ryu HS 2014). 본 연구는 우리 나라에서 널리 식품 소재로 이용되고 있는 연근을 이용하여 연근 열수 추출물이 마우스 비장세포와 사이토카인에 작용하여 면역세포를 변화시키는지 확인함으로써 면역 증진효과를 갖는 식품소재로 연근의 활용가능성을 연구하고자 하였다.
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참고문헌 (24)

  1. Bae MJ, Kim SJ, Ye EJ, Nam HS, Park EM. 2008. Study on the chemical composition of lotus root and functional evaluation of fermented lotus root drink. J Korean Soc Food Cult 23:222-227 

  2. Balkwill FR, Naylor MS, Malik S. 1990. Tumor necrosis factor as an anticancer agent. Eur J Cancer 26:641-644 

  3. Barnes PJ, Liew FY. 1995. Nitric oxide and asthmatic inflammation. Immunol Today 16:128-130 

  4. Cho SI, Kim HW. 2003. Beneficial effect of Nodus nelumbinis rhizomatis extracts on cisplatin-induced kidney toxicity in rats. Korean J Herbol 18:127-134 

  5. Jung HA, Kim JE, Chung HY, Chio JS. 2003. Antioxidant principles of Nelumbo nucifera stamens. Arch Pharm Res 26:279-285 

  6. Kim CK, Chung JD, Lee HS, Kim CB, Yoon JT, Chio BS. 1996. Effect of plant growth regulators on organogenesis of rhizome in mature embryo cultures of Nelumbo nucifera. Korean J Plant Tissue Cult 23:195-198 

  7. Kim HP, Son KH, Chang HW, Kang SS. 2004. Anti-inflammatory plant flavonoids and cellular action mechanisms. J Pharmacol Sci 96:229-245 

  8. Lee JH. 2002. Immunostimulative effect of hot-water extract from Codonopsis lanceolata on lymphocyte and clonal macrophage. Korean J Food Sci Technol 34:732-736 

  9. Lee JJ, Park SY, Lee MY. 2006a. Effects of lotus root (Nelumbo nucifera G.) on lipid metabolism in rats with diet-induced hypercholesterolemia. Korean J Food Preserv 13:634-642 

  10. Lee JJ, Park SY, Lee YM, Lee MY. 2006b. Protective effects of lotus extract (Nelumbo nucifera G.) on hepatic injury induced by alcohol in rats. Korean Soc Food Preserv 13:774-782 

  11. Lee KS, Kim MG, Lee KY. 2006c. Antioxidative activity of ethanol extract from lotus (Nelumbo nucifera) leaf. J Korean Soc Food Sci Nutr 35:182-185 

  12. Lee YJ, Kim JM, Jung YM. 1995. Effect of Codonopsis pilosula on the cellular immunity. Korean J Vet Public Health 19:273-279 

  13. Ling ZQ, Xie BJ, Yang EI. 2005. Isolation, characterization, and determination of antioxidative activity of oligomeric procyanidins from the seedpod of Nelumbo nucifera Gaertn. J Agric Food Chem 53:2441-2445 

  14. Park KY, Lee SJ, Lee KI, Rhee SH. 2005a. The antitumor effect in Sarcoma-180 tumor cell of mice administered with Japanese apricot, garlic or ginger doenjang. Korean J Food Cookery Sci 21:599-606 

  15. Park SH, Hahm TS, Han JH. 2005b. Effects of ethanol extract of lotus root on the renal function and blood pressure of fructose induced-hypertensive rats. J East Asian Diet Life 15:165-170 

  16. Qian JQ. 2002. Cardiovascular pharmacological effect of bisbenzylisoquinoline alkaloid derivatives. Acta Phramacol Sin 23:1086-1092 

  17. Ryu HS, Jung YH, Kim HS. 2007. Effect of Hizikia fusiforme water extracts on mouse immune cell activation. Korean J Nutr 40:624-629 

  18. Ryu HS, Kim HS. 2004. Effect of Zingiber officinale Roscoe extracts on mice immune cell activation. Korean J Nutr 37:23-30 

  19. Ryu HS, Kim J, Kim HS. 2006. Enhancing effect of Sorghum bicolor L. Moench (Sorghum, su-su) extracts on mouse spleen and macrophage cell activation. Korean J Food Nutr 19:176-182 

  20. Ryu HS. 2010. Effects of water extract acorn on mouse immune cell activation ex vivo. Korean J Food Nutr 23:135-140 

  21. Ryu HS. 2014. Enhancing effect of Pleurotus ostreatus extracts on mouse spleen and cytokine cells activation. Korean J Food Nutr 27:603-608 

  22. Ryu HS. 2015. Enhancing effect of Acanthopanax senticosus extracts on mouse spleen and macrophage cells activation. Korean J Food Nutr 28:253-257 

  23. Ryu HS. 2017. Effect of Plantago asiatica L. Water extracts on mice spleen and cytokine cells activation. Korean J Food Nutr 30:510-514 

  24. Yang HC, Lee TK, Cha YS, Cha YS. 1985. Physicochemical properties of lotus root. J Korean Agric Chem Soc 28:239-244 

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