최소 단어 이상 선택하여야 합니다.
최대 10 단어까지만 선택 가능합니다.
다음과 같은 기능을 한번의 로그인으로 사용 할 수 있습니다.
NTIS 바로가기한국식품위생안전성학회지 = Journal of food hygiene and safety, v.34 no.4, 2019년, pp.340 - 347
이효경 (경기도보건환경연구원 수원농수산물검사소) , 오문석 (경기도보건환경연구원 수원농수산물검사소) , 정진아 (경기도보건환경연구원 수원농수산물검사소) , 김기유 (경기도보건환경연구원 수원농수산물검사소) , 이성봉 (경기도보건환경연구원 수원농수산물검사소) , 김한택 (경기도보건환경연구원 수원농수산물검사소) , 강향리 (경기도보건환경연구원 수원농수산물검사소) , 손지희 (경기도보건환경연구원 수원농수산물검사소) , 이윤미 (경기도보건환경연구원 수원농수산물검사소) , 이미경 (경기도보건환경연구원 수원농수산물검사소) , 이병훈 (경기도보건환경연구원 수원농수산물검사소) , 김지원 (경기도보건환경연구원 수원농수산물검사소) , 박용배 (경기도보건환경연구원 수원농수산물검사소)
We performed a safety survey on residual pesticides in dried agricultural products. A total of 110 samples of dried agricultural products distributed in Gyeonggi-do were analyzed for 263 pesticides according to multi class pesiticide multiresidue method. Ten types of pesticides were detected in 10 s...
핵심어 | 질문 | 논문에서 추출한 답변 |
---|---|---|
건조농산물의 장점은 무엇인가? | 건조농산물은 우리나라 사람들이 오래전부터 특유한 향미와 질감을 바탕으로 다양하게 조리해온 식품이며 3)보관 성이 좋고 장기간 유통이 가능하여 4계절 내내 섭취할 수있는 장점이 있다. 한국농수산식품유통공사에서 실시한 설문조사 4) 에 따르면 소비자들은 건조채소를 구입할 때 원산지를 가장 많이 고려하는 것으로 나타났고, 인증 획득 여부와 안전성 검사 여부도 약 30%로 중요하게 생각하고 있다. | |
국내 소비자들이 건조농산물을 구매할 때 중요하게 여기는 것은 무엇인가? | 건조농산물은 우리나라 사람들이 오래전부터 특유한 향미와 질감을 바탕으로 다양하게 조리해온 식품이며 3)보관 성이 좋고 장기간 유통이 가능하여 4계절 내내 섭취할 수있는 장점이 있다. 한국농수산식품유통공사에서 실시한 설문조사 4) 에 따르면 소비자들은 건조채소를 구입할 때 원산지를 가장 많이 고려하는 것으로 나타났고, 인증 획득 여부와 안전성 검사 여부도 약 30%로 중요하게 생각하고 있다. 수요 증가에 따라 건조농산물의 안전성 문제가 대두되고 있으며 관심의 대상이 되고 있다 5) . | |
국내 농약 잔류허용기준의 특징은 무엇인가? | 우리나라의 경우 가공식품의 잔류허용기준을 설정할 때, 가공 전·후의 농약 잔류량 변화를 비교하여 산출한 가공 계수를 원료의 기준에 곱하여 1일최대섭취량(Theoretical Maximum Daily Intake, TMDI)이 1일섭취허용량 (Acceptable Daily Intake, ADI)의 80% 이하 수준이 되도록 Codex를 참고하여 설정한다 8,9) . Codex에서는 세계 각국의 가공식품에 대한 자료를 토대로 국제기준을 설정하 는데 먼저 Food and Agriculture Organization of the United nations (FAO)/World Health Organization (WHO) 합동 잔류농약전문가위원회(Joint Meeting FAO/WHO on Pesticides Residues, JMPR)가 세계 각국의 자료를 검토한후 과학적으로 증명된 기준안을 국제식품규격위원회 농약 잔류분과위원회(Codex Committee on Pesticide Residues, CCPR)에 제안하고 국가 간 협의를 통해 최종적으로 결정한다 10) . |
Korea Agro-Fisheries & Food Trade Corporation, 2017. 2017 processed food subdivision market status-The original snack market. Seoul, Korea, pp. 2.
Gang, G.R., Mun, S.J., Yang, Y.S., Lee, S.M., Choi, E.A., Ha, D.R., Kim, E.S., Cho, B.S.: Monitoring of Pesticide Residues on Dried Agricultural Products. Korean J. Pestic. Sci., 21(1), 49-61 (2017).
Park, S.Y., Kang, H.R., Ko, K.Y., Gil, K.H., Im, M.H., Lee, K.S.: On the processing and reduction factors of several pesticides with welsh onion. Korean J. Pestic. Sci., 13(4), 249-255 (2009).
Korea Agro-Fisheries & Food Trade Coporation, 2016. 2016 processed food subdivision market status-Dried fruits and vegetables market, Seoul, Korea, pp. 46-47.
Park, K.S., Choi, J.H., Suh, J.H., Kim, S.G., Lee, H.K., Shim, J.H.: Studies on the processing factors of pesticide in dried carrot from field trial and dipping test. Korean J. Pestic. Sci., 13(4), 209-215 (2009).
Ryu, J.S., Lee, S.H., Kwak, S.Y., Kang, J.G., Hong, S.H., Hwang, J.I., Kim, J.E.: Residue characteristics of hexaconazole and myclobutanil fungicides during processing of korean cabbage. Korean J. Pestic. Sci., 21(4), 525-532 (2017).
Im, M.H., Ji, Y.J.: A review on processing factors of pesticide residues during fruits processing. J. Appl. Biol. Chem., 59(3), 189-201 (2016).
Ministry of Food and Drug Safety. (2017, 3rd Ed.). Principles for the establishment criteria for foods.
Ministry of Food and Drug Safety. (2015). Guidance Document on Magnitude of Pesticide Residues in Processed Commodities.
Lee, S.R.: Establishing residue limits and GAP in the use of pesticides. Korean J. Pestic. Sci., 9(2), 113-121 (2005).
Park, S.Y., Park, K.S., Im, M.H., Choi, H., Chang, M.I., Kwon, C.H., Kim, S.G., Lee, H.K., Hong, M.K., Shim, J.H., Kim, J.H.: Studies for the processing factors of pesticides during the milling of wheat grain. Korean J. Pestic. Sci., 13(2), 70-78 (2009).
Ministry of Food and Drug Safety. (2017, No. 2017-57). Ministry of Food and Drug Safety Notification.
Ministry of Food and Drug Safety. (2017, 5th Ed.). Analytical Manual for Pesticide Residues in Foods.
Codex Alimentarius Commission. (2003, CAC/GL 40-1993). Guidelines on Good Laboratory Practice in Pesticide Residue Analysis.
Kim, O.H., Park, S.K., Choi, Y.H., Seoung, H.J., Han, S.H., Lee, Y.J., Jang, J.I., Kim, Y.H., Jo, H.B., Park, G.Y., Yu, I.S., Han, K.Y.: Survey on the pesticides suspected as an endocrine disrupter in agricultural products distributed in Seoul. Korean J. Pestic. Sci., 15(1), 36-47 (2011).
Kim, K.I., Kim, H.T., Kyung, K.S., Jin, C.W., Jeong, C.H., Ahn, M.S., Sim, S.W., Yun, S.S., Kim, Y.J., Lee, K.G., Lee, K.D., Lee, W.J., Lim, J.B.: Monitoring of pesticide residues in peppers from farmgate and pepper powder from wholesale market in Chungbuk area and their risk assessment. Korean J. Pestic. Sci., 10(1) 15-21 (2006).
Lee, M.J., Kim, M.G., Jeong, H.R., Yun, H.J., Kim, N.Y., Kim, H.T., Kim, C.Y., Lee, W.H., Yoon, M.H.: Residual pesticides in dried agricultural products collected from Gyeonggi Province. Korean J. Pestic. Sci., 15(3), 238-245 (2011).
Kim, H.Y., Lee, S.Y., Kim, C.G., Choi, E.J., Lee, E.J., Jo, N.G., Lee, J.M., Kim, Y.H.: A survey on the pesticide residues and risk assessment for agricultural products on the markets in Incheon area from 2010 to 2012. Korean J. Environ. Agric., 32(1), 61-69 (2013).
Ministry of Food and Drug Safety. (2017). 2018 Guidance Document on Safety Management of Food.
Park, J.W., Seo, J.H., Lee, D.H., Na, K.I., Cho, S.Y., Bae, M.J.: Evaluation of results in pesticide residues on incongruity commercial agricultural commodities using network analysis method. Korean J. Food Hyg. Saf., 33(1), 23-30 (2018).
Park, D.W., Kim, A.G., Kim, T.S., Yang, Y.S., Kim, G.G., Chang, G.S., Ha, D.R., Kim, E.S., Cho, B.S.: Monitoring and safety assessment of pesticide residues on agricultural products sold via online websites. Korean J. Pestic. Sci., 19(1), 22-31 (2015).
Jo, S.A., Kim, E.H., Kim, K.S., Kim, J.H., Park, S.G.: Change of the concentration of pesticide residues in pepper powder by storage temperature and storage period. Korean J. Pestic. Sci., 13(3), 127-132 (2009).
Korea Crop protection Association.: Agrochemicals Use Guide Book, Korea (2016). Available from http://www.koreacpa.org (2019. 2. 1.)
Gyeonggi-do Institute of Health & Environment.: 2017 Annual report of the pesticide residues in agricultural products, Korea, pp. 31-83 (2018).
Seo, Y.H., Cho, T.H., Hong, C.K., Kim, M.S., Cho, S.J., Park, W.H., Hwang, I.S., Kim, M.S.: Monitoring and risk assessment of pesticide residues in commercially dried vegetables. Prev. Nutr. Food Sci., 18(2), 145-149 (2013).
Yang, Y.S., Gang, G.R., Lee, S.M., Kim, S.G., Lee, M.G., Choi, E.A., Seo, K.W., Kim, E.S., Kim, J.H.: Survey on pesticide residues and risk assessment of agricultural products from wholesale market in Gwangju (2014-2016). Korean J. Pestic. Sci., 21(4), 341-354 (2017).
Kim, S.D., Kim, B.S., Park, S.G., Kim, M.S., Cho, T.H., Han, C.H., Jo, H.B., Choi, B.H.: A study of current status on pesticide residues in commercial dried agricultural products. Korean J. Food Sci. Technol., 39(2), 114-121 (2007).
Kim, J.T., Lee, K.H., Min, J.Y., Cho, I.J., Kang, B.K., Park, S.W., Nguyen, Van Bach, Kim, Y.S., Hong, S.T., Rho, C.W., Kim, H.T.: Fluctuation of the sensitivity of Colletotrichum spp. causing the red-pepper anthracnose to chlorothalonil. Korean J. Pestic. Sci., 8(3), 231-237 (2004).
Kang, N.S., Kim, S.C., Kang, Y.J., Kim, D.H., Jang, J.W., Won, S.R., Hyun, J.H., Kim, D.E., Jung, I.Y., Rhee, G.S., Shin, Y.M., Joung, D.Y., Kim, S.Y., Park, J.Y., Kwon, K.S., Ji, Y.A.: Monitoring and Exposure assessment of pesticide residues in domestic agricultural products. Korean J. Pestic. Sci., 19(1), 32-40 (2015).
Noh, H.H., Kang, K.W., Park, H.K., Lee, K.H., Lee, J.Y., Lee, E.Y., Park, Y.S., Kyung, K.S.: Processing and Reduction factors of azoxystrobin and flutolanil in garlic by freezedrying. Korean J. Pestic. Sci., 14(3), 235-240 (2010).
*원문 PDF 파일 및 링크정보가 존재하지 않을 경우 KISTI DDS 시스템에서 제공하는 원문복사서비스를 사용할 수 있습니다.
출판사/학술단체 등이 한시적으로 특별한 프로모션 또는 일정기간 경과 후 접근을 허용하여, 출판사/학술단체 등의 사이트에서 이용 가능한 논문
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.