$\require{mediawiki-texvc}$
  • 검색어에 아래의 연산자를 사용하시면 더 정확한 검색결과를 얻을 수 있습니다.
  • 검색연산자
검색연산자 기능 검색시 예
() 우선순위가 가장 높은 연산자 예1) (나노 (기계 | machine))
공백 두 개의 검색어(식)을 모두 포함하고 있는 문서 검색 예1) (나노 기계)
예2) 나노 장영실
| 두 개의 검색어(식) 중 하나 이상 포함하고 있는 문서 검색 예1) (줄기세포 | 면역)
예2) 줄기세포 | 장영실
! NOT 이후에 있는 검색어가 포함된 문서는 제외 예1) (황금 !백금)
예2) !image
* 검색어의 *란에 0개 이상의 임의의 문자가 포함된 문서 검색 예) semi*
"" 따옴표 내의 구문과 완전히 일치하는 문서만 검색 예) "Transform and Quantization"
쳇봇 이모티콘
안녕하세요!
ScienceON 챗봇입니다.
궁금한 것은 저에게 물어봐주세요.

논문 상세정보

동궐(東闕) 추경원(秋景苑)의 조영과 변천에 관한 고찰

A Study of the Construction and Change of Chugyeongwon in Donggweol

초록

본 연구는 동궐(東闕)에 실존했던 추경원(秋景苑)의 조영과 변천 양상을 실증적으로 규명하기 위해 시작되었다. 세부적으로는 추경원의 조영 위치와 범위, 조영 배경과 의도, 소속 체제와 공간적 변화 양상을 고찰하였다. 연구 결과는 다음과 같이 요약할 수 있다. 첫째, 추경원은 창경궁 함인정(涵仁亭) 주변 또는 시민당(時敏堂)과 진수당(進修堂) 사이의 공간으로 추정되어 왔다. 그러나 관련 사료에 따르면 추경원은 도총부(都摠府) 서쪽, 협상문(協祥門) 안쪽, 숭문당(崇文堂) 인근에 위치했다고 전해진다. "동궐도형(東闕圖形)"을 통해서도 각각의 조건에 부합하는 추경원의 조영공간을 확인할 수 있다. 근대적 실측도 형식의 "창경궁배치도(昌慶宮配置圖)"에 따르면 오늘날 추경원은 창경궁 문정전(文政殿)과 숭문당 남쪽의 녹지공간에 해당한다. 둘째, "동궐도(東闕圖)"에서 추경원은 담장으로 한정된 대지에 수목들이 생육하던 녹지공간으로 묘사되어 있다. 내부에 일체의 인공적 시설은 도입되지 않았다. 또한 추경원은 주변 대지보다 표고(標高)가 높은 지형에 입지했다. 특히 추경원의 구성 형식과 입지 특성은 한양에 소재했던 궁궐 외원(外苑)과도 유사한 면모를 보인다. 궁궐 외원의 운영 양상을 고려하면 추경원 역시 지세(地勢)의 보존과 배양(培養)을 위해 조영되었다고 판단된다. 셋째, 조선 후기에 걸쳐 추경원은 동궁(東宮)과 함께 창덕궁 또는 창경궁 소속으로 편입되었다. 따라서 추경원은 동궁 영역에 포함된 왕실정원으로 운영되었을 가능성이 높다. 본래 담장과 협문(夾門)으로 구성되었던 추경원의 서쪽 경계부는 이후 담장과 행각(行閣)이 결합된 형식으로 변모했다. 일제강점기에 이르러 추경원은 각종 개발행위로 인해 점차 변질되기 시작했고, 종국에는 소실(消失)되어 실체를 찾아볼 수 없다.

Abstract

This study empirically investigated the construction and aspects of change in Chugyeongwon, which is located in Donggweol (東闕). In detail, this study investigated the location of the construction and range of Chugyeongwon, the background and intention of the construction, and the affiliated system and aspects of spatial changes of it. The research results can be summarized as follows: First, Chugyeongwon has been assumed to be the space near Haminjeong (涵仁亭) or between Simindang (時敏堂) and Jinsudang (進修堂) in Changgyeonggung Palace. However, according to related historical materials, it is said that Chugyeongwon was located west of Dochongbu (都摠府) in Hyeopsangmun (協祥門) and near Sungmundang (崇文堂). Through Donggweoldohyeong (東闕圖形), evidence of the construction of Chugyeongwon can be found, which verifies such claims. According to The Plan of Changgyeonggung Palace (昌慶宮配置圖), in the form of modern measured drawing, Chugyeongwon today is the green space created in the south of Munjeongjeon (文政殿) and Sungmundang in Changgyeonggung Palace. Second, According to Donggweoldo (東闕圖), Chugyeongwon was a green space where trees grew on the ground within the walls. No artificial facilities were constructed inside. In addition, Chugyeongwon was located at a site with an altitude higher than the surroundings. Especially, the composition forms and location characteristics of Chugyeongwon are similar to those of the Palace Outer Garden located in Hanyang. Thus, based on this evidence about the form and other aspects of the operation of the Palace Outer Garden, it can be inferred that Chugyeongwon was constructed for the preservation and cultivation of the geographical features inside Donggweol. Third, in the late Joseon period, Chugyeongwon was assigned to Changdeokgung Palace or Changgyeonggung Palace in the same manner as was Donggung (東宮). Thus, it is very likely that Chugyeongwon served as a garden for the Royal Family in the Donggung area. The west boundary of Chugyeongwon, which originally consisted of walls and a side gate, was changed into the form in which the walls and colonnades were combined. Chugyeongwon has been modified due to various acts of development since the Japanese colonial era, and in the end, it has disappeared so that no trace can be found.

참고문헌 (0)

  1. 이 논문의 참고문헌 없음

이 논문을 인용한 문헌 (0)

  1. 이 논문을 인용한 문헌 없음

DOI 인용 스타일