최소 단어 이상 선택하여야 합니다.
최대 10 단어까지만 선택 가능합니다.
다음과 같은 기능을 한번의 로그인으로 사용 할 수 있습니다.
NTIS 바로가기한국식품영양학회지 = The Korean journal of food and nutrition, v.33 no.4, 2020년, pp.390 - 398
김나은 (경성대학교 식품생명공학과) , 김영화 (경성대학교 식품응용공학부)
The purpose of this study was to determine the contents of water-soluble vitamins B1 (thiamine), B2 (riboflavin), B3 (niacin) and B12 (cyanocobalamin) in seafood-based dishes by using the high-performance liquid chromatography with the ultra violet and fluorescence detector. The vitamin B1, B2, B3 a...
* AI 자동 식별 결과로 적합하지 않은 문장이 있을 수 있으니, 이용에 유의하시기 바랍니다.
핵심어 | 질문 | 논문에서 추출한 답변 |
---|---|---|
2016년도 기준 한국인의 1인당 연간 수산물 평균 섭취량은 ? | 최근 우리나라의 수산물 소비량은 지속적으로 증가하여 2016년도 기준 한국인의 1인당 연간 수산물 평균 섭취량은 58.4 kg으로 전 세계 평균 섭취량인 20.2 kg보다 월등히 높은 수치를 기록하였다(FAO 2016). | |
우리나라에서 수산물은은 어떻게 이용하는가? | 2 kg보다 월등히 높은 수치를 기록하였다(FAO 2016). 우리나라에서 수산물은 생식, 국, 찌개, 조림 및 구이 등의 조리방법을 통해 부식으로서 섭취하거나 염장, 건어물 등과 같은 보조식품으로도 이용한다(Han BH 1997; Yun OH 2008). 어패류는 단백질의 영양적 가치가 우수하고 오메가-3 지방산 함량이 높아 심혈관질환 예방에 효능을 나타낸다고 보고되어 있다(KrisEtherton 등 2002). | |
수산물 조리 식품 29종의 비타민 B2의 함량은 어떻게 되는가? | 국내에서 소비되는 수산물 조리 식품 29종의 비타민 B2 및 B12 함량은 Table 2에 나타내었다. 비타민 B2의 함량은 0.029~0.370 mg/100 g의 범위를 나타냈으며, 비타민 B12는 0.207~17. |
Amidzic R, Brboric J, Cudina O, Vladimirov S. 2005. RP-HPLC determination of vitamins, folic acid and B12 in multivitamin tablets. J Serb Chem Soc 70:1229-1235
AOAC. 2016. AOAC Guidelines for Single Laboratory Validation of Chemical Methods for Dietary Supplements and Botanicals. AOAC International
Canner PL, Berge KG, Wenger NK, Stamler J, Friedman L, Prineas RJ, Friedewald W, Coronary Drug Project Research Group. 1986. Fifteen year mortality in coronary drug project patients: Long-term benefit with niacin. J Am Coll Cardiol 8:1245-1255
Food and Agriculture Organization of the United Nations [FAO]. 2016. The state of world fisheries and aquaculture. Available from http://www.fao.org/3/a-i5555e.pdf [cited 7 May 2020]
Han BH. 1997. Processing of seafood. Korean J Food Cookery Sci 13:519-529
Jackson JA, Burns MJ. 1974. Effects of cystine, niacin and taurine on cholesterol concentration in the Japanese quail with comments on bile acid metabolism. Comp Biochem Physiol Part A Physiol 48:61-68
Jang DE, Choung MG, Chun J. 2014. Immunoaffinity-HPLC/DAD assay and validation for vitamin $B_{12}$ in snacks and cereals. J Agric Life Sci 48:351-364
Kim DS, Kim HS, Hong SJ, Cho JJ, Choi M, Heo SU, Lee J, Chung H, Shin EC. 2018. Investigation of watersoluble vitamin ( $B_{1}$ , $B_{2}$ , and $B_{3}$ ) content in various rice, soups, and stews produced in Korea. Korean J Food Sci Technol 50:362-370
Kim GP, Lee J, Ahn KG, Hwang YS, Choi Y, Chun J, Chang WS, Choung MG. 2014. Differential responses of B vitamins in black soybean seeds. Food Chem 153:101-108
Kim HS, Jung JY, Kim HK, Ku KM, Suh JK, Park YM, Kang YH. 2011. Influences of meteorological conditions of harvest time on water-soluble vitamin contents and quality attributes of oriental melon. J Bio-Environ Control 20:290-296
Kris-Etherton PM, Harris WS, Appel LJ. 2002. Fish consumption, fish oil, omega-3 fatty acids, and cardiovascular disease. Circulation 106:2747-2757
Kwak BM, Kim SH, Kim KS, Lee KW, Ahn JH, Jang CH. 2006. Composition of vitamin A, E, $B_{1}$ and $B_{2}$ contents in Korean cow's raw milk in Korea. Korean J Food Sci Anim Resour 26:245-251
Lee JH, Kim SG, Lee DU, Park SJ, Lee JH, Lee KP, Kim DS, Choi SW, Baik MY. 2005. Effects of temperature and relative humidity on water soluble vitamin contents in commercial vitamin tablet. Korean J Food Sci Technol 37:1028-1034
Lee SJ, Shim KB, Lim CW, Hong YM, Kim JD, Yoon HD. 2012. Effect of various washing methods on the quality of semi-dried pacific saury Cololabis saira Guamegi. Korean J Fish Aquat Sci 45:224-231
Leskova E, Kubikova J, Kovacikova E, Kosicka M, Porubska J, Holcikova K. 2006. Vitamin losses: Retention during heat treatment and continual changes expressed by mathematical models. J Food Compos Anal 19:252-276
Lyu E, Lee H, Shin E. 2009. Middle school students' perceptions of seafood and its use in foodservice in Busan. Korean J Food Cookery Sci 25:189-198
Macdougall D, Crummett WB. 1980. Guidelines for data acquisition and data quality evaluation in environmental chemistry. Anal Chem 52:2242-2249
Ministry of Education, Culture, Science, and Technology [MEXT]. 2015. Standard tables of food composition in Japan seventh revised version. Available from http://www.mext.go.jp/en/policy/science_technology/policy/title01/detail01/1374030.htm [cited 02 June 2020]
Ministry of Food and Drug Safety [MFDS]. 2018. Korea food code. Available from https://www.foodsafetykorea.go.kr/portal/safefoodlife/food/foodRvlv/foodRvlv.do [cited 16 May 2020]
Powers HJ. 2003. Riboflavin (vitamin $B_{2}$ ) and health. Am J Clin Nutr 77:1352-1360
Rural Development Administration [RDA]. 2016. Korean Food Composition Table. 9th rev. Rural Development Administration
Wilhelm F. 1988. Vitamins. pp.403-474. Walter de Gruyter.
Yoon J, Chung H, Kim Y. 2019. Analysis of selected water-soluble vitamin $B_{1}$ , $B_{2}$ , $B_{3}$ , and $B_{12}$ contents in namul (wild greens) consumed in Korea. Korean J Food Nutr 32:61-68
Yun OH. 2008. A review on marine products use of the Chosun Dynasty (1600s-1800s) refer to the documents. Master's Thesis, Kongju National Univ. Kongju. Korea
*원문 PDF 파일 및 링크정보가 존재하지 않을 경우 KISTI DDS 시스템에서 제공하는 원문복사서비스를 사용할 수 있습니다.
출판사/학술단체 등이 한시적으로 특별한 프로모션 또는 일정기간 경과 후 접근을 허용하여, 출판사/학술단체 등의 사이트에서 이용 가능한 논문
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.