$\require{mediawiki-texvc}$

연합인증

연합인증 가입 기관의 연구자들은 소속기관의 인증정보(ID와 암호)를 이용해 다른 대학, 연구기관, 서비스 공급자의 다양한 온라인 자원과 연구 데이터를 이용할 수 있습니다.

이는 여행자가 자국에서 발행 받은 여권으로 세계 각국을 자유롭게 여행할 수 있는 것과 같습니다.

연합인증으로 이용이 가능한 서비스는 NTIS, DataON, Edison, Kafe, Webinar 등이 있습니다.

한번의 인증절차만으로 연합인증 가입 서비스에 추가 로그인 없이 이용이 가능합니다.

다만, 연합인증을 위해서는 최초 1회만 인증 절차가 필요합니다. (회원이 아닐 경우 회원 가입이 필요합니다.)

연합인증 절차는 다음과 같습니다.

최초이용시에는
ScienceON에 로그인 → 연합인증 서비스 접속 → 로그인 (본인 확인 또는 회원가입) → 서비스 이용

그 이후에는
ScienceON 로그인 → 연합인증 서비스 접속 → 서비스 이용

연합인증을 활용하시면 KISTI가 제공하는 다양한 서비스를 편리하게 이용하실 수 있습니다.

국내산과 수입산 송이의 다량 및 미량 미네랄 함량 비교
Comparison of Macro and Micro Mineral Contents in Domestic and Imported Tricholoma matsutake 원문보기

한국식품위생안전성학회지 = Journal of food hygiene and safety, v.37 no.5, 2022년, pp.323 - 327  

정희경 (순천대학교 식품공학과) ,  김경제 ((재)장흥군버섯산업연구원) ,  서경순 ((재)장흥군버섯산업연구원) ,  진성우 ((재)장흥군버섯산업연구원) ,  고영우 ((재)장흥군버섯산업연구원) ,  임승빈 ((재)장흥군버섯산업연구원) ,  하늘이 ((재)장흥군버섯산업연구원) ,  김중범 (순천대학교 식품공학과)

초록
AI-Helper 아이콘AI-Helper

국내산과 수입산 송이에 대한 다량 및 미량 미네랄 함량을 분석하여 원산지 판별 가능성을 비교하고자 하였다. 송이의 미네랄 함량은 원자흡광광도계 및 유도결합플라즈마 질량분석기를 이용하여 분석하였다. 국내산 송이의 Na, Mg, K 및 Ca 함량은 각각 128.12±85.25 mg/kg, 218.52±105.35 mg/kg, 7,534.58±2,691.52 mg/kg, 17.69±7.14 mg/kg으로 분석되었다. 중국 연길산 송이의 Na, Mg, K 및 Ca 함량은 각각 124.89±57.24 mg/kg, 64.07±27.52 mg/kg, 1,439.18±311.04 mg/kg, 10.88±4.52 mg/kg으로 분석되었다. 또한 중국 운남산 송이의 Na, Mg, K 및 Ca 함량은 각각 90.78±23.23 mg/kg, 77.40±28.36 mg/kg, 1,446.29±126.33 mg/kg, 28.42±5.18 mg/kg으로 분석되었고, 중국 티벳산 송이의 Na, Mg, K 및 Ca 함량은 각각 143.50±41.54 mg/kg, 124.64±50.18 mg/kg, 3,530.95±2,714.99 mg/kg, 21.05±8.71 mg/kg으로 분석되었다. 자생지역별 송이의 K, Mg 함량은 국내산 송이에서 높게 나타나 중국산 송이와 유의적 차이를 나타내었다. 국내산 송이의 Cr 및 Cu 함량은 각각 5.42±0.54 mg/kg, 105.43±32.97 mg/kg으로 분석되었으며, 중국 연길산 송이의 Cr 및 Cu 함량은 각각 5.08±1.17 mg/kg, 19.92±8.95 mg/kg으로 분석되었다. 또한 중국 운남산 송이의 Cr 및 Cu 함량은 각각 6.11±1.71 mg/kg, 54.51±16.91 mg/kg으로 분석되었고, 중국 티벳산 송이의 Cr 및 Cu 함량은 각각 6.00±0.44 mg/kg, 64.80±23.01 mg/kg으로 분석되었다. 국내산과 중국산 송이의 Cu 함량은 유의적인 차이를 나타내었다. 따라서 송이의 원산지 판별을 위해 향후 다수의 국내산 및 수입산 송이의 K, Mg 및 Cu 함량 비교분석이 필요한 것으로 판단되었다.

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

The mineral content of Tricholoma matsutake was evaluated for comparison of mineral contents according to the area of cultivation. Ten domestic and thirty Chinese (10 Yanji, 10 Yunnan and 10 Tibet) T. matsutake specimens were assessed using an atomic absorption spectrophotometer (AAS) and inductivel...

주제어

참고문헌 (30)

  1. Xu, X.M., Jun, J.Y., Jeong, I.H., A study on the antioxidant activity of Hae-Songi mushroom (Hypsizigus marmoreus) hot water extracts. J. Korean Soc. Food Sci. Nutr., 36, 1351-1357 (2007). 

  2. Joo, O.S., Chemical components and physiological activities of Neungee mushroom (Sarcodon aspratus). Korean J. Food Preserv., 15, 864-871 (2008). 

  3. Kim, S.M., Kim, K.J., Jo, A.R., Park, J.K., Jo, C.H., Kwon, K.S., Kim, J.B., Comparison of moisture content and drip amount between domestic and imported frozen Tricholoma matsutake and Sarcodon aspratus. J. Korean Soc. Food Sci. Nutr., 47, 440-446 (2018). 

  4. Mau, J.L., Lin, H.C., Chen, C.C., Antioxidant properties of several medicinal mushrooms. J. Agric. Food Chem., 50, 6072-6077 (2002). 

  5. Nakajima, A., Ishida, T., Koga, M., Takeuchi, T., Mazda, O., Takeuchi, M., Effect of hot water extract from Agaricus blazei Murill on antibody-producing cells in mice. Int. Immunopharmacol., 2, 1205-1211 (2002). 

  6. Mattila, P.H., Piironen, V.I., Uusi-Rauva, E.J., Koivistoinen, P.E., Vitamin D contents in edible mushrooms. J. Agric. Food Chem., 42, 2449-2453 (1994). 

  7. Yoo, Y.B., Jang, K.Y., Lee, C.J., Shin, P.G., Sung, G.H., Noh, H.J., (2022, June 6). Chronicle of mushrooms. Retrieved from http://www.nongsaro.go.kr/portal/contentsFileView.do?epRVxzoRO6qonbkx7VTo7z@bDp1w/VGwS/8A8al7oQrKWIMVFqTJmmdJj0sqMvCFk9 

  8. Noh, J.G., Park, J.S., Choi, J.S., Song, I.G., Yun, T., Min, K.B., A study of useful wild mshrooms by segregation and identification native in middle area. J. Mushrooms, 7, 49-56 (2009). 

  9. Choi, S.Y., Kim, N.N., Kim, Y.E., Lee, Y.M., Kim, S.J., Kim, J.H., Inhibitory effects of cultured Tricholoma matsutake mycelia on melanin biosynthesis. Korean J. Food Sci. Technol., 43, 40-242 (2011). 

  10. Kim, S.S., Lim, K.S., Chong, M.S., Cho, H.E., Choi, Y.H., Lee, K.N., Effects of extracts from mixed culture with Tricholoma matsutake mycelium and Cordyceps militaris mycelium on blood glucose in streptozotocin-induced diabetic rats. J. Physiol. Pathol. Korean Med., 22, 365-370 (2008). 

  11. Choi, S.H., Quality characteristics of Sulgidduk added with pine mushroom (Tricholoma matsutake Sing.) powder. Korean J. Food. Nutr., 23, 549-555 (2010). 

  12. Hong, J.Y., Choi, Y.J., Kim, M.H., Shin, S.R., Study on the quality of apple dressing sauce added with pine mushroom (Tricholoma matsutake Sing) and chitosan. Korean J. Food Preserv., 16, 60-67 (2009). 

  13. Ku, K.H., Cho, M.H., Park, W.S., Characteristics of quality and volatile flavor compounds in raw and frozen pine-mushroom (Tricholoma matsutake). Korean J. Food Sci. Technol., 34, 625-630 (2002). 

  14. Korean Forest Service. (2022, June 6) Forest products research. Retrieved from http://kosis.kr/statHtml/statHtml.do?orgId136&tblIdDT_13648_A010&conn_pathI3 

  15. Kim, K.J., Im, S.B., Kim, S.M., Park, J.K., Lee, S.H., Kim, J.B., Comparison of the proximate composition and amino acid content of domestic and imported Tricholoma matsutake and Sarcodon aspratus. J. Mushrooms, 16, 208-212 (2018). 

  16. Lee, N.Y., Bae, H.R., Lim, C.L., Noh, B.S., Discrimination of geographical origin of mushroom (Tricholoma matsutake) using electronic nose based on mass spectrometry. J. Food Process Eng., 10, 275-279 (2006). 

  17. Lee, N.Y., Bae, H.R., Noh, B.S., Discrimination of geographical origin of mushroom (Tricholoma matsutake) using near infrared spectroscopy. Korean J. Food Sci. Technol., 38, 835-837 (2006). 

  18. Ministry of Food and Drug Safety. (2022, June 6). Food code of Korea. Retrieved from https://www.foodsafetykorea.go.kr/foodcode/01_03.jsp?idx12039 

  19. ICH Steering Committee. 2014. ICH Harmonised tripartite guideline validation of analytical procedures: text and methodology Q2(R1). Charlotte, NC, USA, pp. 1-13. 

  20. Jeong, H.G., Kim, K.J., Seo, K.S., Jin, S.W., Koh, Y.W., Im, S.B., Ha, N.I., Kim, J.B., Comparison of the mineral contents in domestic and Chinese Sarcodon aspratus. J. Mushrooms, 19, 51-55 (2021). 

  21. Liu, H., Zhang, J., Li, T., Shi, Y., Wang, Y., Mineral element levels in wild edible mushrooms from Yunnan, China. Biol Trace Elem Res., 147, 341-345 (2012). 

  22. Ministry of Health and Welfare. 2015. Dietary reference intakes for Koreans 2015. Sejong, Korea, pp. 570-916. 

  23. Park, S.J., Development of nutrition education data for improving the consumption of calcium for teenagers. MA thesis, University of Inje, Gimhae, Korea (2011). 

  24. Lee, S.K., Chang, E.J., Choi, J.C., Bahn, K.N., Kim, M.H., Current assessment of sodium and potassium intakes in elementary and middle school students through school meals. Korean J. Food Sci. Technol., 42, 578-585 (2010). 

  25. Dahl, L.K., Possible role of salt intake in the development of essential hypertension. Int J. Epidemiol., 34, 967-972 (2005). 

  26. Wester, P.O., Magnesium. Am. J. Clin Nutr., 45, 1305-1312, (1987). 

  27. Aikawa, J.K., 1996. Magnesium: Its biologic significance. CRC Press, Boca Raton, FL, USA, pp. 233-237. 

  28. Cho, S.H., Effect of crab shell and methionine supplemented feeds on mineral concentration of cow's milk. MA thesis, University of Yonsei, Seoul, Korea (2002). 

  29. Ha, T.M., Kim, Y.H., Chi, J.H., Ju, Y.C., Kim, H.D., Sung, J.M., Survey on distribution and vegetation environment of Tricholoma matsutake in Kyonggi province, Korea. J. Mushrooms, 2, 175-183 (2004). 

  30. Gast, C.H., Jansen, E., Bierling, J., Haanstra, L., Heavy metals in mushrooms and their relationship with soil characteristics. Chemosphere, 17, 789-799 (1988). 

저자의 다른 논문 :

섹션별 컨텐츠 바로가기

AI-Helper ※ AI-Helper는 오픈소스 모델을 사용합니다.

AI-Helper 아이콘
AI-Helper
안녕하세요, AI-Helper입니다. 좌측 "선택된 텍스트"에서 텍스트를 선택하여 요약, 번역, 용어설명을 실행하세요.
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.

선택된 텍스트

맨위로