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논문 상세정보

단근이 복숭아 나무의 생육과 과실에 미치는 효과

Effect of Root Pruning on Growth and Fruiting of Peach Trees

초록

밀식재배로 과다한 영양생장을 하는 복숭아나무에서 생육은 감소하나 수량과 품질에 영향을 적게 미치는 단근의 정도와 그 효과의 지속성을 조사하였다. 10년생 복숭아 ‘유명’ 품종에 단근깊이를 30㎝로 고정하고 주간에서 50, 100, 150㎝를 떨어져서 재식열 방향으로 양쪽으로 단근하였다. 시험수의 뿌리 수평분포는 주간으로부터 반지름 50㎝안에 75.8%, 100㎝안에 91.1%, 150㎝이내에 96.7%가 분포하였으며, 수직으로는 토양깊이 30㎝이내에 53.7%, 40㎝이내에 81.1%, 50㎝이내에 92.1%가 분포하였다. 단근처리에 의하여 신초수가 유의하게 적었고 단근거리가 주간에서 가까워질수록 신초 수가 적어졌으며 수관내부의 Photosynthetic Active Radiation(PAR)은 높아졌다. 과실특성 중 과실횡경은 주간에서 가까울수록 작아졌으며, 그 정도는 단근처리 당년보다는 2년과 3년차에서 처리간 차이가 컸다. 50㎝단근처리 후 수량은 1년과 2년차에 감소하였으나 3년차에는 차이가 없었다. 전정량은 1년생 가지와 15㎜미만의 가지가 단근에 의하여 적어졌다. 주간에서 50㎝ 떨어진 곳에서 단근을 실시하면 지상부의 생육이 현저히 감소하며 과종과 수량이 줄어드는 좋지 않은 결과를 가져왔으며 단근거리 150㎝처리에서는 1년차에는 단근효과가 있었으나 3년차에는 효과가 지속되지 않았다. 단근거리 100㎝처리에서는 영양생장의 감소가 뚜렷하면서 과실의 특성이 크게 변하지 않아 가장 효과적이며, 단근처리 후 3년까지 지속효과가 인정되었다.

Abstract

The effect of root pruning on growth and fruit quality of ‘Yumyung’ peach trees was determined over multiple years. The trees used were 10 year-old and vegetatively excessive in the high-density orchard system. Thetrees were root-pruned at both sides of the tree at a distance of 50, 100 or 150㎝ from the trunk, all at 30㎝ in depth. The determination of the pattern of root distribution showed that more than 97% of the roots were remained within 150㎝ from the trunk, while 76% of the total roots were remained within 50㎝ from the trunk and 91% within 100㎝. As for vertical root distribution, more than 90% of the roots were remained in the soil of 50㎝ in depth, while 54% in 30㎝ and 81% in 40㎝ in depth. Root pruning decreased the number of new shoots; with the root pruning practiced closer to the trunk being more effective. Root pruning significantly increased the level of PAR (Photosynthetic Active Radiation) in the canopy compared to no root pruning. Fruit size, especially diameter, were reduced by root pruning; the extent of size reduction was negatively correlated with the pruning distance from the trunk, and this effect was more obvious in the 2nd and 3rd year after root pruning than the 1st year. Yield was also reduced by root pruning significantly in the 50㎝ distance treatment in the 1st and 2nd year after root pruning. The amount of winter pruning was reduced by root pruning. It was concluded that root pruning in 50㎝ distance from the trunk was rather severe in terms of substantial reduction of vegetable growth, yield, and fruit size. The root pruning at a distance of 150㎝ showed its effect in the 1st year but disappeared in the 3rd year. The root pruning at 100㎝ proved to be the best treatment in terms of a reduction of vegetative growth without negative effects on fruit quality characteristics, while the effect remained for three years.

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