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논문 상세정보

상추의 품종과 재배방식이 생육, 품질 및 저장수명에 미치는 영향

Effects of Lettuce (Lactuca sativa L.) Cultivars and Cultivation Methods on Growth, Quality, and Shelf - life

초록

품종("적치마", "청치마") 및 재배방법(수경, 토경, 배지경)이 상추의 생육 및 품질과 수확 후 저장성에 미치는 영향을 구명하고자 실험을 수행하였다. 상추는 재배 방식에 따라 생체중에는 차이가 없으나, 조섬유 함량, 엽록소 함량, 무기성분, 당 함량 등에서 품종 및 재배 방법에 따라 차이를 나타냈다. 조섬유 함량은 "적치마"의 토경 재배가 많았고, 엽록소 및 무기 성분, 당 함량은 재배 방법별로 양액으로 재배한 상추가 높은 경향을 보였다. 재배요인의 차이에 따른 상추의 저장성은 "적치마" 상추가 "청치마" 보다 최고 6일까지 길었는데, 가장 큰 상추의 품질 저하요인은 중량감소로 나타났다. 그러나, 재배 방법에 따른 저장 수명은 뚜렷한 차이를 보이지는 않았다. 따라서 상추와 같은 작물이 호조건에서 재배되는 경우, 재배적인 요인에 보다는 저장 조건에 의한 영향에 보다 관심을 두어야 될 것으로 생각된다.

Abstract

To investigate the preharvest and postharvest characteristics, two lettuce cultivars "Geokchima" and "Cheongchima" were grown in two soilless culture that had water and perlite as media respectively, and on soil as a control. The preharvest characteristics evaluated were growth parameter, color value, water content, osmolality, leaf resistance, crude fiber, firmness, mineral composition, free sugar content, and ascorbic acid content. The postharvest characteristics evaluated were fresh weight loss, freshness, SPAD value, respiration rate, and total color difference. The "Geokchima" lettuce grown in soil had the higher crude fiber content, and the "Cheongchima" lettuce grown in the soilless culture with water as medium had the higher chlorophyll content than the other treatments. The other preharvest characteristics evaluated, however, were not significantly different between the two cultivars and among the culture methods. For all the postharvest characteristics were not significantly different between cultivars among culture systems, while the shelf-life of "Geokchima" was better than that of "Cheongchima" and the fresh weight loss of lettuce grown in the perlite media was higher than those of lettuce grown in the other two system. Results indicate that some of pre- and postharvest characteristics of lettuces can be differed by the culture system adapted, especially the freshness and fresh weight loss that affects storage of lettuce.

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