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논문 상세정보

토마토 모의유통기간 중 기능성 포장지에 의한 품질유지 효과

Effects of Functional Packaging Paper on Quality Maintenance of Tomato Fruit during Simulated Marketing

초록

토마토 포장 시 목탄지를 함께 봉입했을 때 모의 유통온도에 따른 생리적 특성 및 품질에 미치는 영향을 검토하였다. 저장온도에 따른 CO₂ 및 에틸렌 함량은 목탄지 처리구의 13℃ 저장에서는 적었지만, 실온저장(약 25℃)에서는 현저히 많았다. 착색은 저장온도가 높을수록 빠르게 진행되었고, 목탄지 처리구에서는 착색이 지연되었다. 비타민 C는 저장기간 동안 목탄지 처리구에서 다소 높게 유지된 반면, 가용성 고형물, 총 당 함량 및 유기산 함량은 처리 간에 차이를 보이지 않았다.

Abstract

Postharvest physiology and quality changes of tomato fruits were investigated as affected by enclosing gas-absorbent charcoal-paper slip during simulated marketing. When charcoal-paper was enclosed, CO₂ and ethylene concentration was much higher in fruits stored at room temperature (about 25℃) than at low temperature (13℃). Coloring of fruits proceeded rapidly when stored at high temperature. Postharvest ripening was delayed in only charcoal-paper treatment. Ascorbic acid contents kept on much higher in the pulp + charcoal paper. However, changes of soluble soild, sugar, and organic acid contents were not different in fruits treated with pulp and pulp+charcoal paper.

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