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논문 상세정보

사계성 딸기의 고랭지 여름재배 시 수확시기별 생산성과 품질 변화

Changes in Productivity and Fruit Quality of Ever-bearing Strawberries during Summer Culture in Highland

초록

고랭지에서 사계성 딸기품종의 여름재배 시 수확시기별 과실의 품질 변화를 분석하였다. 대상 품종은 일본산 ‘페치카’와 ‘섬머베리’, 영국산 ‘볼레로’와 ‘플라밍고’, 네덜란드산 ‘엘란’과 ‘카란’이었다. 과실품질은 과중, 과형, 가용성고형물, 경도, 유기산 및 ascorbic acid 함량을 분석하였다. 과실 품질은 8월부터 11월까지 30일마다 분석하였다. 1과중은 11월에 가장 무거웠고, 9월에 가장 적었다. 1일 생산성은 9월이 가장 높았으며, ‘볼레로’는 수확기가 늦어질수록 증가하는 경향을 보였다. 과형은 11월에 품종 고유의 모양이 나타났다. 가용성고형물 함량은 9월에 가장 낮았고, 11월에 가장 많았으며, 일본 품종이 영국 품종보다 더 많았다. 경도는 영국 품종이 일본 품종보다 더 높았다. 유기산 함량은 영국 품종이 일본 품종보다 더 많은 경향을 보였고, 11월에 가장 낮았다. ascorbic acid 함량은 일본 품종이 영국 품종보다 많았고 조사기간 동안 8월에 가장 많았다. 따라서 ‘볼레로’와 ‘플라밍고’는 가공용으로, ‘페치카’와 ‘엘란’은 생식용으로 유리한 품종인 것으로 판단된다.

Abstract

The experiment was conducted to analyse the fruit quality of six ever-bearing strawberry (Fragaria×ananassa Duch.) varieties produced in summer season in highland. The tested variety were Japanese varieties of ‘Pechika’ and ‘Samahberi’, English varieties of ‘Bolero’ and ‘Flamingo’, and Netherlands varieties of ‘Elan’ and ‘Karan’ (F₁). The fruits were examined and analysed with a month interval from August to November on fruit weight, productivity, shape, hardness, and contents of soluble solids, organic acid and ascorbic acid. Fruit weight was the highest on November and the lowest on September at harvest. Productivity per day was the highest on September, and the productivity of ‘Bolero’ showed increasing tendency as the harvesting time was delayed. The variety-specific fruit shape was observed at the fruits harvested on November. Soluble solids content was the lowest on September and the highest on November, and varieties were higher in the Japanese varieties than in the English varieties. Fruit hardness was higher in the English varieties than in the Japanese varieties. The contents of organic acid were higher in both English varieties than in the Japanese varieties, and the content was the lowest on November. The ascorbic acid contents were higher in the Japanese varieties than in the English varieties, and the content was the lowest on August. Based on the above results, ‘Bolero’ and ‘Flamingo’ would be suitable for processing and ‘Pechika’ and ‘Elan’ would be suitable for fresh fruit.

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