꾸지뽕나무의 부위별 및 가공식품에 함유된 Quercetin과 Kaempferol의 정량 Quantification of Quercetin and Kaempferol Contents in Different Parts of Cudrania tricuspidata and Their Processed Foods
꾸지뽕나무의 부위별 및 그 가공식품에 함유된 quercetin(Q)과 kaempferol(K)의 가수분해 전후 함량(건조중량 100g당)을 분석하였다. 그 결과 총 Q와 K 함량은 잎이 가장 높았으며(Q, 58.82±2.49㎎; K, 26.82±0.66㎎), 가수분해 전 잎의 유리형 Q(1.65±0.21㎎)와 K(1.29±0.66㎎) 각각의 함량과 비교 시 약 36배 및 20배 높았다. 이 결과로부터 꾸지뽕나무의 잎, 열매 및 뿌리에 존재하는 Q와 K 대부분(Q, 약 95%; K, 약 93%)은 배당체 형태로 존재해 있음을 알 수 있었다. 그러나 그 가공식품들(열매주, 뿌리주, 잎차)에 함유된 Q와 K 함량은 그들 각 소재(열매, 뿌리, 잎)에 함유된 양에 비해 열매는 90%(Q)와 89.8%(K), 뿌리는 74.5%(Q)와 76.2%(K), 그리고 잎은 94%(Q)와 87%(K)씩 감소하였다. 이것은 가공・저장 중에 그들 성분의 산화적 감소 또는 불충분한 용출율에 의한 것으로 추측된다. 꾸지뽕나무 함유성분의 정량에 관한 본 연구는 추후 꾸지뽕나무의 식물생리학적 연구, 생리활성 평가 및 가공・저장의 연구에 유용한 기초자료로서의 이용이 기대된다.
꾸지뽕나무의 부위별 및 그 가공식품에 함유된 quercetin(Q)과 kaempferol(K)의 가수분해 전후 함량(건조중량 100g당)을 분석하였다. 그 결과 총 Q와 K 함량은 잎이 가장 높았으며(Q, 58.82±2.49㎎; K, 26.82±0.66㎎), 가수분해 전 잎의 유리형 Q(1.65±0.21㎎)와 K(1.29±0.66㎎) 각각의 함량과 비교 시 약 36배 및 20배 높았다. 이 결과로부터 꾸지뽕나무의 잎, 열매 및 뿌리에 존재하는 Q와 K 대부분(Q, 약 95%; K, 약 93%)은 배당체 형태로 존재해 있음을 알 수 있었다. 그러나 그 가공식품들(열매주, 뿌리주, 잎차)에 함유된 Q와 K 함량은 그들 각 소재(열매, 뿌리, 잎)에 함유된 양에 비해 열매는 90%(Q)와 89.8%(K), 뿌리는 74.5%(Q)와 76.2%(K), 그리고 잎은 94%(Q)와 87%(K)씩 감소하였다. 이것은 가공・저장 중에 그들 성분의 산화적 감소 또는 불충분한 용출율에 의한 것으로 추측된다. 꾸지뽕나무 함유성분의 정량에 관한 본 연구는 추후 꾸지뽕나무의 식물생리학적 연구, 생리활성 평가 및 가공・저장의 연구에 유용한 기초자료로서의 이용이 기대된다.
Contents of quercetin (Q) and kaempferol (K) in fruits, roots, and leaves of Cudrania tricuspidata and their processed foods (fruit liquor, root liquor, and leaf tea) before and after hydrolysis were analyzed by high performance liquid chromatography. Total contents of Q (58.82±2.49 ㎎) and K (26.82±...
Contents of quercetin (Q) and kaempferol (K) in fruits, roots, and leaves of Cudrania tricuspidata and their processed foods (fruit liquor, root liquor, and leaf tea) before and after hydrolysis were analyzed by high performance liquid chromatography. Total contents of Q (58.82±2.49 ㎎) and K (26.82±0.66 ㎎) in the leaves were higher than those in the fruits (Q, 5.70±0.02 ㎎; K, 2.58±0.02 ㎎) and roots (Q, 1.60±0.01 ㎎; K, 2.93±0.02 ㎎). The results suggest that a large portion of Q (95%) and K (93%) contained in the leaves, fruits, and roots exist in glycoside forms. However, the contents of Q and K in the processed foods were consistently and markedly reduced [fruit liquor, 90% (Q) and 89.8% (K); root liquor, 74.5% (Q) and 76.2% (K); leaf tea, 94% (Q) and 87% (K)] in comparison with raw materials (fruits, roots, and leaves); it is likely due to oxidative conversion of components contained in the materials during storage and processing. This quantitative analysis of components of C. tricuspidata may prove to be valuable as fundamental data for plant physiological research, estimation of bioactivity, and research on storage and processing of C. tricuspidata.
Contents of quercetin (Q) and kaempferol (K) in fruits, roots, and leaves of Cudrania tricuspidata and their processed foods (fruit liquor, root liquor, and leaf tea) before and after hydrolysis were analyzed by high performance liquid chromatography. Total contents of Q (58.82±2.49 ㎎) and K (26.82±0.66 ㎎) in the leaves were higher than those in the fruits (Q, 5.70±0.02 ㎎; K, 2.58±0.02 ㎎) and roots (Q, 1.60±0.01 ㎎; K, 2.93±0.02 ㎎). The results suggest that a large portion of Q (95%) and K (93%) contained in the leaves, fruits, and roots exist in glycoside forms. However, the contents of Q and K in the processed foods were consistently and markedly reduced [fruit liquor, 90% (Q) and 89.8% (K); root liquor, 74.5% (Q) and 76.2% (K); leaf tea, 94% (Q) and 87% (K)] in comparison with raw materials (fruits, roots, and leaves); it is likely due to oxidative conversion of components contained in the materials during storage and processing. This quantitative analysis of components of C. tricuspidata may prove to be valuable as fundamental data for plant physiological research, estimation of bioactivity, and research on storage and processing of C. tricuspidata.
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.