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논문 상세정보

초록

본 연구는 육계사료에 protease를 수준별로 첨가하여 급여시에 육계의 성장, 혈액의 성상, 기관의 무게, 단백질 소화율에 미치는 영향을 구명하고자 실행하였다. 256수의 cobb 1일령 수컷병아리를 4개 처리구 4반복으로 5주간 배치하였다. Protease 사료내 수준은 0, 40, 80, 160U가 되도록 하였다. 증체량, 사료섭취량, 사료요구율은 주간별로 측정하였으며, 혈액의 성상, 기관의 무게는 실험종료시에 측정하였다. 단백질 소화율은 사양실험 종료후 처리구별로 개체 수용하여 1주간 실행하였다. 기초사료는 전기3주와 후기 2주간에 각각 단백질 21.5, 19.0%, 대사에너지 3,100, 3,200kcal/kg 수준으로 급여하였다. 증체량은 사료내 protease 80U 처리구에서 사육전기에 다른 처리구보다 현저하게 높았다(p〈0.05). 사료요구율은 protease 첨가수준이 증대됨에 따라서 개선되는 경향을 보였으며, protease 80과 160unit 처리구는 대조구에 비하여 현저하게 개선되었다(p〈0.05). 혈청 단백질은 Protease 처리구에서 낮은 경 향을 보였다. HDL은 protease 160U 처리구에서 낮게 나타났다. 그러나, protease 첨가는 기관무게, 단백질 소화율에 미치는 영향이 없었다. 본 실험의 결과 육계용 사료에 protease 첨가로 사료요구율이 개선되었다.

Abstract

An experiment was conducted to investigate the effect of dietary supplemental protease on performance, blood components, organ weight and protein digestibility. Two hundred and fifty, one day old cobb x cobb male broiler chicks were assigned to 4 treatments with 4 replicates. Four levels of protease were supplemented with 0, 40, 80 and 160U. Weight gain, feed intake, feed conversion were weekly measured for 5 weeks. Blood components and organ weight were examined at the end of experiment. Metabolic feeding trial was carried out to investigate the protein digestibility for one week at five weeks of age. Basal diets contained 21.5, 19.0% CP and 3,100, 3,200kca1/kg ME for starter and finisher, respectively. Weight gain of chicks fed 80U protease was significantly higher than other treatments for starting period(P〈0.05). Feed conversion of chicks fed protease addition diets was improved as dietary protease increased. It showed significant difference between 80U and control groups(P〈0.05). Sera protein tended to be lowered in protease added groups. HDL-cholesterol was decreased at the maximum level of protease. However, organ weight and protein digestibility were not influenced significantly by dietary protease level. In conclusion, the present study demonstrated that protease addition in broiler diets improved the feed conversion.

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