1. 연구목표 (1) 포도씨유 및 추출물로부터 여러 catechin류 분리 및 정제 방법 개발 (2) 현행 식품 첨가물 공전상에서 포도씨유 catechin 함량분석방법으로 널리 이용되고 있는 바닐린비색분광법을 개선할 수 있는 방법 개발 (3) 바닐린비색법 보다 간편하고 정확하게 그리고 재현성 있게 포도씨유 및 추출물의catechin 성분을 정량 분석할 수 있는 새로운 HPLC 정량분석방법 개발. (4) HPLC에 의한 포도씨유 및 추출물 함유 가공(기능성건강보조)식품의 catechin류 정량분석 방법 개
1. 연구목표 (1) 포도씨유 및 추출물로부터 여러 catechin류 분리 및 정제 방법 개발 (2) 현행 식품 첨가물 공전상에서 포도씨유 catechin 함량분석방법으로 널리 이용되고 있는 바닐린비색분광법을 개선할 수 있는 방법 개발 (3) 바닐린비색법 보다 간편하고 정확하게 그리고 재현성 있게 포도씨유 및 추출물의catechin 성분을 정량 분석할 수 있는 새로운 HPLC 정량분석방법 개발. (4) HPLC에 의한 포도씨유 및 추출물 함유 가공(기능성건강보조)식품의 catechin류 정량분석 방법 개발 ○ 연구내용 (1) 포도씨유 및 추출물로부터 여러 catechin류의 최적 분리 및 정제방법 조사 (2) Polyamide column chromatography를 이용한 바닐린비색법의 개선 방법 조사 (3) 포도씨유 및 추출물의 catechln 정량분석을 위한 HPLC 분석 최적조건 조사 (4) HPLC에 의한 포도씨유 및 추출물 함유 가공식품의 catechin류 정량분석 (5) HPLC에 의한 포도 품종별 및 산지별 포도씨유 및 추출물의 catechin류 정량분석 (6) HPLC에 의한 제조방법에 따른 포도씨유의 catechin류 정량분석 ○ 연구 성과(응용분야 및 활용범위 포함) (1) 포도씨유 및 추출물로부터 여러 catechin류 분리 및 정제방법에 관한 know-how확보. (2) Polyamide column chromatography를 이용한 포도씨 catechin 함량분석을 위한바닐린비색분석 방법 개선 (3) HPLC에의한 포도씨유 및 추출물 그리고 그들을 함유하고 있는 가공식품catechin 성분 함량 측정 방법 확립 (4) 개발된 HPLC에 의한 포도씨유 및 추출물의 catechin류 분석법을 기능성식품원료 기준 규격 설정시 기초자료로 활용. (5) HPLC에 의한 포도씨유 및 추출물의 catechin류 분석방법을 구축하여 시중에 유통되는 불량제품을 근절하기위한 품질관리에 활용. (6) 개발된 HPLC에 의한 포도씨유 및 추출물의 catechin류 분석방법을 여러 기능성식품, 화장품 및 의약품의 catechin류 정량 및 정성분석에 활용.
Abstract▼
This study was conducted to develope new HPLC method in place of a conventional vanillin spectrophotometrical method for quantitative analysis of catechin derivatives(catechins and procyanidins) in grape seed oils and extract, and in many functional foods. Additionally, the Improved vanillin spectro
This study was conducted to develope new HPLC method in place of a conventional vanillin spectrophotometrical method for quantitative analysis of catechin derivatives(catechins and procyanidins) in grape seed oils and extract, and in many functional foods. Additionally, the Improved vanillin spectrophotometrical method using a polyamide column chromatography, which enabled to eliminate unidentified major polymeric proanthocyanidins in grape seeds, which were greatly influenced on quantification of catechins, also developed. For the improved vanillin spectrophotometric method, grape seed methanol extract had considerable catechin content in the range of $0.5∼3.0\%$(dry base), while grape seed oils had very small amounts(below 5 ppm) of catechins. Meanwhile, the HPLC analysis was carried out using a reversed-phase YMC-Pack Pro C18, W absorbance detector set at 280 nm and data module. Separation was peformed using linear gradient elution from solvent A($0.5\%$ formic acid) to solvent B($90\%$ aqueous acetonitrile) for 60 min. For the HPLC method, the reproducibility, given as coefficient of variation, was ∼$5\%$, and the recovery close to $100\%$. The achieved detection level of catechins was 1∼5 ppm. Four catechins[(+)-catechin, (-)-epicatechin, procyanidin B2 and epicatechin gallate] accounted for above 90% of the methanol extract of grape seeds. The catechin monomers (+)-catechin and (-)-epicatechin were present in greater quantities than any of catechins, and procyanidin B2 and epicatechin gallate were the most abundant procyanidin and galloylated catechins. The range of concentrations(g/100g of dried seeds) were as follows: (+)-catechin, 0.1∼l.9; (-)-epicatechin, 0.1∼0.6; procyanidin B2, 0.02∼0.09; epicatechin gallate, 0.01∼0.04, although there was somewhat difference in catechin contents in relation to grape cultivars, grape-producing areas, and extraction methods of oils. In contrast, the grape seed oils contained very small amounts of two catechins[(+)-catechin and (-)-epicatechin] in the range of 1∼5 mg/hg. FinaIly, moderate levels of two catechins [(+)-catecllin and (-)-epicatechin](15∼65mg%) were measured in Longlife, Hongsamjung, Healthjoint, Propolis, and higher contents($1.03∼1.67\%$) in grape seed extract, medigod and shark grapine, while Yakult 400 and silf had relative small amouts of catechins. Thus, the HPLC method with acceptable extraction and quantification efficiency is simple, accurate and reproducible for quantification of two catechins and procyanidins from grape seed extracts and oils, as well as many functional foods.
목차 Contents
제 1 장 서론...11
제 2 장 국내·외 기술개발...14
제 3 장 연구개발 수행 내용 및 결과...15
가. 연구개발수행 내용...15
나. 연구개발수행 결과...21
1. HPLC에 의한 포도씨 메탄올추출물의 catechin류 분석...21
2. HPLC에 의한 포도씨유 catechin류 분석...28
3. 비색법 및 HPLC 방법에 의해 측정된 포도씨유의 catechin 함량 비교...29
4. 비색법 및 HPLC 방법에 의해 측정된 포도씨 메탄올추출물의 catechin 함량 비교...32
5. HPLC에 의한 포도씨 메탄올추출물의 4가지 주된 catechin류 조성 함량 측정...34
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.