식품첨가물.모니터링.첨가물섭취량.타르색소.병용섭취.Food Additive.intake of food additive.Coal tar dye.combined diet intake.monitoring.
초록▼
한국인이 보통의 식사를 통하여 섭취하는 식품첨가물 타르색소의 섭취량을 조사하여 이들의 사용으로부터 식품의 안전여부를 투명하고 공정하게 평가하고, 그 결과를 바탕으로 타르색소의 위해 관리 방안과 Risk communication의 전략을 제시하고자 본 과제를 수행하였다. 식품첨가물의 섭취량조사의 전 과정은 2004년에 마련된 $\ulcorner$식품첨가물의 일일섭취량 평가 지침(안)$\lrcorner$을 따르는 것을 원칙으로 하였으며, 각 단계별 적용이 어려운 경우는 가중치를 주어 보완하였
한국인이 보통의 식사를 통하여 섭취하는 식품첨가물 타르색소의 섭취량을 조사하여 이들의 사용으로부터 식품의 안전여부를 투명하고 공정하게 평가하고, 그 결과를 바탕으로 타르색소의 위해 관리 방안과 Risk communication의 전략을 제시하고자 본 과제를 수행하였다. 식품첨가물의 섭취량조사의 전 과정은 2004년에 마련된 $\ulcorner$식품첨가물의 일일섭취량 평가 지침(안)$\lrcorner$을 따르는 것을 원칙으로 하였으며, 각 단계별 적용이 어려운 경우는 가중치를 주어 보완하였다. 모니터링을 위해서 타르색소는 704품목을 시장점유율을 고려하여 구입하여 분석하였으며, 모니터링 결과에 2001년 국민건강 영양조사와 2002년 계절별영양조사 raw data의 섭취량 결과(n=25,628)를 적용하여, 타르색소의 섭취량을 산출하였다. 타르색소의 일일섭취량평가는 Point estimation, Probabilistic estimation으로 실시하였으며, 과다 섭취군을 고려한 다양한 시나리오를 적용하여 평가하였다. 그 결과 국민전체, 성별, 연령별, 섭취자군은 황색4호를 포함한 모든 타르색소의 섭취량이 ADI의 1% 미만으로 섭취 수준이 매우 안전하였다. 타르색소가 함유된 가공식품을 평균적으로 섭취하는 집단뿐만 아니라 타르색소가 함유된 가공식품만을 극단적으로 섭취하는 집단(섭취자의 97.5th)도 대부분의 타르색소 섭취량은 ADI 대비 10% 이하였으며, 적색 2호와 적색3호가 ADI 대비 45.7, 64.5%로 가장 높은 수준이었다. 가공식품 중 타르색소가 함유된 식품만 섭취한다는 보수적인 시나리오를 적용한 화률통계분석에서도 매우 안전한 수준이었다. 그러나 어린이 등의 타겟집단의 문제, 항상 소비자들이 예민한 이슈이므로 타르색소의 안전섭취를 위하여 국민 홍보용 자가진단 tool과 Risk communication의 일환으로 `소비자홍보용 leaflet` 을 제작, 배포할 예정이다. 2세부에서는 식품첨가물외 병용섭취시 안전성조사를 위한 평가모델 개발구축을 위하여 병용섭취가능한 식품첨가물을 규명하고 각각의 식품첨가물 유해영향정보와 사례를 수집하여 노출평가모델을 구축하였다. 품목제조신고자료를 토대로 식품첨가물패턴을 분석한 결과 병용섭취가능성이 높고, 독성기전 또는 주요표적장기가 유사한 식품첨가물조합은 L-글루타민산나트륨 등의 세가지물질 조합과 식용색소황색제4호와 청색1호의 조합, 식용색소황색제5호와 적색40호의 2개 첨가물조합으로 규명되었다.
Abstract▼
The main propose of this study is to suggest risk management and risk communication strategy based on the transparent and fair analysis of food safety through dietary exposure assessment by Korean population under application of assessment model developed in 2004. The whole processes of dietary e
The main propose of this study is to suggest risk management and risk communication strategy based on the transparent and fair analysis of food safety through dietary exposure assessment by Korean population under application of assessment model developed in 2004. The whole processes of dietary exposure assessment of food additive are based on "the assessment guideline of dietary exposure assessment of food additive (2004)". To analyze the contents of tar color, 704 processed food items are sampled, purchased, and analyzed based on the market share. Dietary intake assessment was conducted using the actual level of tar color in the processed foods and food consumption amount drawn from "Korea Health and Nutrition Survey (2001)" and "National Nutrition Survey By Season (2002)" (n=25,628). In this study, various models for estimating exposure to food additives were applied in consideration of excessive intake group including Poundage Method, Point Estimation and Probabilistic Model (Monte Carlo simulation). The study result that all tar color dietary intake including Yellow4 is less than 1% of ADI set by JECFA is very safe for each dietary intake group for all national population, by gender, and by age. As for the average intake group which takes the processed foods with coal tar dye and the extreme intake group (97.5th of intaker) which takes only the processed foods with coal tar dye, the tar color dietary intake is less than 10% of ADI, while Red2 and Red3 is very high 45.7% and 64.5% respectively against ADI. It is very safe for the prebability statistics analysis of the conservative scenario that only the processed foods with coal tar dye are taken. However, the issue for targeted group such as children is very sensitive so that the self diagnosis tools and leaflets about the safe intake of coal tar dye are to be prepared and distributed for consumer publicity and education activities. Identify the food additive of the possible combined diet intake for the evaluation model development of the safety analysis of combined diet intake of food additive and build the exposure evaluation model after collecting the cases and detrimental data to the health of each food additive. According the analysis of food additive patterns based on the stated manufacturing data of processed foods, the possibility of combined diet intake is high and the combined food additives similar to toxic mechanism or target organ are identified as three mixtures of material such as the mixture of three material including L Sod. Glutamate, the mixture of edible color Yellow4, the mixture of Blue 1 and edible color Yellow 5 and Red 40.
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