보고서 정보
주관연구기관 |
덕성여자대학교 산학협력단 |
연구책임자 |
김건희
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보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 |
한국어
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발행년월 | 2006-11 |
과제시작연도 |
2006 |
주관부처 |
식품의약품안전청 |
사업 관리 기관 |
식품의약품안전청 Korea Food & Drug Administration |
등록번호 |
TRKO200700007894 |
과제고유번호 |
1470001503 |
사업명 |
식품안전연구개발 |
DB 구축일자 |
2013-04-18
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키워드 |
건강기능식품.소비자 교육.전문가 교육 컨텐츠.홍보.Health.Functional Food.consumer.education.consumer education.publicity.trainer's training contents.
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초록
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. 인터넷, TV 등 다양한 광고 매체를 통해 무분별하게 건강기능식품에 관한 정보를 접하고 있는 소비자들을 대상으로 건강기능식품 기능성 정보에 대한 교육 컨텐츠 및 웹페이지를 개발하였다. 건강기능식품에 관한 문헌 고찰 및 실태 조사 등을 통해 현황을 파악하여 소비자들에게 노출되어 있는 건강기능식품 제품 정보 및 광고 내용을 수집하였다.
.미국, 일본 등 건강기능식품 산업이 발달한 국가를 중심으로 소비자 교육 프로그램 현황 조사하였다. 미국 FDA에서 제공되는 소비자 교육 내용을 참고하였으며, 미국 내 식이보충용제품 판매 사이
. 인터넷, TV 등 다양한 광고 매체를 통해 무분별하게 건강기능식품에 관한 정보를 접하고 있는 소비자들을 대상으로 건강기능식품 기능성 정보에 대한 교육 컨텐츠 및 웹페이지를 개발하였다. 건강기능식품에 관한 문헌 고찰 및 실태 조사 등을 통해 현황을 파악하여 소비자들에게 노출되어 있는 건강기능식품 제품 정보 및 광고 내용을 수집하였다.
.미국, 일본 등 건강기능식품 산업이 발달한 국가를 중심으로 소비자 교육 프로그램 현황 조사하였다. 미국 FDA에서 제공되는 소비자 교육 내용을 참고하였으며, 미국 내 식이보충용제품 판매 사이트 정보 내용을 모니터링 하였다. 또한 일본 국립건강.영양 연구소에서 제공되는 특정보건용식품의 소비자 정보를 조사하고 기능식품 원료 DB 고찰(기능성/안전성 자료)하였다.
. 기능성 평가 자료, 원료 관련 논문, 국외 건강관련 식품 분류 등을 고찰하여 등을 통해 건강기능 식품의 기능을 13가지(장의 건강에 도움, 건강한 콜레스테롤 유지에 도움, 건강한 혈당 유지에 도움, 건강한 체중/체지방 유지에 도움, 인체에 유해한 활성산소를 제기하는데 도움, 건강한 혈액 흐름에 도움, 건강한 면역기능에 도움, 건강한 혈압 유지에 도움, 뼈/관절 건강에 도움, 인지능력에 도움, 치아건강에 도움, 체력 증진 및 보강에 도움, 우리 몸에 영양소를 공급)로 분류하였다.
$\bigcirc$ 소비자를 대상으로 인터뷰 조사를 실시하여 소비자의 눈높이에 맞는 컨텐츠를 개발하고 교육 효과를 평가하였나, 교육 후 건강기능식품에 대한 인식도, 기능 정보에 대한 이해도가 모두 유의적으로 향상되었다.
$\bigcirc$ 고시형 및 개별 인정형 건강기능식품의 기능성 내용을 의사, 약사, 영양사 등 전문가에게 교육 홍보할 수 있는 컨텐츠를 개발하였다. 미국, 일본 등 건강기능식품 산업이 발달한 국가를 중심으로 Trainer's training program 현황을 조사하여 정보 제공의 기준을 설정하였고, 보건 전문가(의사, 약사, 영양사 등)를 대상으로 설문조사 실시하여 교육 컨텐츠에 관한 요구도 및 활용도를 파악하였다.
. 의학계, 약학계, 식품영양학계 등의 자문위원단을 구성하고 회의를 통해 교육 컨텐츠를(기능성 시험 자료의 내용, 작용기전, 섭취량, 주의사항) 개발하였다. 개발된 교육 컨텐츠는 전문가의 평가 수정을 통해 보완하였고 효율적인 전문가 교육전략을 수립하였다.
. 본 연구를 통해 기능별로 검색 후 원료별 정보검색 가능하도록 web page를 구축하였고, 원료별 정보 검색 후 E-marketplace 와 연계하여 원료별 제품 검색 기능하도록 하였다. 향후 개발된 컨텐츠 및 교육 프로그램은 2005년부터 활용화 된 건강 기능식품 홈페이지(www.hfoodi.net)를 이용하여 제공되어 건강기능식품에 대한 올바른 정보를 제공할 수 있을 것으로 기대된다.
Abstract
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. This study developed learning contents and web pages on the function informal ion of Health Functional Food for consumers who meet such informal ion indiscriminately from a variety of advertising medium including the Internet and TV. After understanding the current status through literature review
. This study developed learning contents and web pages on the function informal ion of Health Functional Food for consumers who meet such informal ion indiscriminately from a variety of advertising medium including the Internet and TV. After understanding the current status through literature review and fact-finding, we collected the information and commercials on Health Functional Food that are exposed to customers.
. We examined the current status of consumer education program, focusing on advanced countries, especially in terms of Health Functional Food industry, such as the U.S. and Japan. Further, we referred to the descriptions for consumer education provided by the U.S. Food and Drug Administration and monitored the informal ion from a web site that sells dietary supplementary products in the U.S. In addition, we surveyed the consumer informal ion on foods for special health use provided by the Japanese National Institute of Heal th St Nutrition and looked into DB of raw materials of function food (functionality/safety documents).
. After literature review, the functions of Health Functional Food are classified as 13 ones contributing to (health of the intestines, keep healthy cholesterol, keep healthy blood sugar, keep healthy weight body fat, remove active oxygen harmful to the body, the circulation of heal thy blood, heal thy immune function, keep heal thy blood pressure, heal th of bones joints, cognitive function, the heal th of tooth, enhance and reinforce body strength, provide nutrients to our body)
. Result of conduit ing interviews with consumers, We developed the contents that were fit for consumers' perspectives and evaluated their educational effects. After the education was conducted, there were significant increases in understanding of both recognition on Health Functional Food and functional information.
. In addition, this study developed contents to educate and promote functional features of Health Functional Food in not ice type and individually approved type to specialists such as doctors, pharmacists and dietitians. Further, this study examined the current status of Trainer s training program, focusing on advanced countries and established the standard for providing the information, while grasping to what extent learning contents are required and utilized through a survey of health specialists (including doctors, pharmacists and dietitians)
.We developed learning contents (descriptions of functionality test materials, reaction mechanism, intake and precautions) Developed education contents were supplemented after the evaluation and revision by specialists and established effective education strategy of specialists.
. Through this research, we established a web page to enable people to search information by functions and then by raw materials. After searching the information by raw materials, it is possible to search products by raw materials in cooperation with E-marketplace. Subsequently developed contents and education programs were offered on the home page of Health Functional Food (www.hfoodi.net) that has been operated since 2005. Therefore, it is expected that appropriate information on Health Functional Food will be available.
목차 Contents
- 표지...1
- 용역연구사업 연구결과보고서...4
- 제 출 문...5
- 목 차...6
- I. 연구결과보고서 요약문...11
- 한글 요약문...11
- Summary...12
- II. 총괄연구개발과제 연구결과...13
- 제 1 장 총괄연구개발과제의 최종 연구개발 목표...13
- 제 2 장 총괄연구개발과제의 최종 연구개발 내용 및 방법...65
- 제 3 장 총괄연구개발과제의 최종 연구개발 결과...71
- 제 4 장 총괄연구개발과제의 최종 연구개발 고찰 및 결론...342
- 제 5 장 총괄연구개발과제의 최종 연구개발 연구성과...344
- 제 6 장 기타 주요변경사항...346
- 제 7 장 참고문헌...347
- 제 8 장 첨부서류...354
- 총괄연구과제 요약...355
- 부록...357
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