보고서 정보
주관연구기관 |
한국원자력연구원 |
연구책임자 |
이완로
|
참여연구자 |
이창우
,
최근식
,
정근호
,
강문자
,
김희령
,
박두원
,
최상도
,
곽지연
,
곽승임
|
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 |
한국어
|
발행년월 | 2008-11 |
주관부처 |
식품의약품안전청 |
사업 관리 기관 |
식품의약품안전청 Korea Food & Drug Administration |
등록번호 |
TRKO200900074524 |
DB 구축일자 |
2013-04-18
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키워드 |
방사능.식품.모니터링.radionuclide.food.monitoring.
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초록
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국제규격에서 사용 중인 방법들에 대해 문헌을 조사하고 식품공전 개정을 위한 감마방출핵종$(^{60}Co,\;^{103}Ru,\;^{106}Ru,\;^{144}Ce,\;^{192}Ir)$에 대한 방사능 분석법을 개발한다. 식품공전 모니터링 핵종$(^{134}Cs,\;^{131}I,\;^{137}Cs)$ 및 CODEX 추가핵종$(^{60}Co,\;^{103}Ru,\;^{106}Ru,\;^{144}Ce,\;^{192}Ir)$에 대해서 수입산 식품 및 국내산 식품의 방사능 오염여부
국제규격에서 사용 중인 방법들에 대해 문헌을 조사하고 식품공전 개정을 위한 감마방출핵종$(^{60}Co,\;^{103}Ru,\;^{106}Ru,\;^{144}Ce,\;^{192}Ir)$에 대한 방사능 분석법을 개발한다. 식품공전 모니터링 핵종$(^{134}Cs,\;^{131}I,\;^{137}Cs)$ 및 CODEX 추가핵종$(^{60}Co,\;^{103}Ru,\;^{106}Ru,\;^{144}Ce,\;^{192}Ir)$에 대해서 수입산 식품 및 국내산 식품의 방사능 오염여부를 조사한다. 또한 국제식품규격위원회에서의 추가핵종 중 베타방출핵종 삼중수소$(^3H)$ 분석 방법에 대해서 연구한다.
Abstract
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After the Chernobyl nuclear accident in 1986, a survey of the radioactive contamination for foodstuffs have been investigated by many countries such as EU, Japan, USA. Concerns about the radioactive contamination of foodstuffs are increased because of the recently special situation (Nuclear test of
After the Chernobyl nuclear accident in 1986, a survey of the radioactive contamination for foodstuffs have been investigated by many countries such as EU, Japan, USA. Concerns about the radioactive contamination of foodstuffs are increased because of the recently special situation (Nuclear test of North Korea). Recently, CODEX added and departmentalized new monitoring radionuclides including alpha and beta radionuclides. The purpose and scope of this study is 1) the development of analysis method for gamma emitting radionuclides$(^{60}Co,\;^{103}Ru,\;^{106}Ru,\;^{144}Ce,\;^{192}Ir)$ and tritium radionuclides added at new CODEX version.
2) survey and analysis of radioactive contamination for foodstuffs collected from the open markets (the imported and domestic products including North Korea products).
Based on deeply examination of the various international standard procedures, the new method for analyzing gamma emitting radionuclides$(^{60}Co,\;^{103}Ru,\;^{106}Ru,\;^{144}Ce,\;^{192}Ir)$ was developed and applied to radioactive analysis of the foodstuffs. 200 foodstuffs were analyzed(150 imported foodstuffs including 11 samples of North Korea product and 50 domestic foodstuffs). The$\;^{137}Cs$ radionuclide, among the regulation radionuclidese$(^{137}Cs,\;^{134}Cs,\;^{131}I)$ of the Korea food code and the added radionuclides$(^{60}Co,\;^{103}Ru,\;^{106}Ru,\;^{144}Ce,\;^{192}Ir)$ at new CODEX version is only detected in the imported foodstuffs but its level is far below the maximum permitted level. This study also developed analytical methods for additional radionuclides$(^3H)$ of CODEX. In the normal case, it will be enough only to survey the radioactive contamination for foodstuffs using the regulation radionuclides $(^{137}Cs,\;^{134}Cs,\;^{131}I)$ of the Korea food code without the analysis of the added radionuclides at new CODEX version. However, when the radioactivity more than the regulation level is measured, the added radionuclides at new CODEX version should be analyzed for the exact dose assessment. The development of the analysis methods on the added radionuclides of the new CODEX version and survey of radioactive contamination for foodstuffs should be continued based on these results.
The results obtained here would be used to provide the safety of the public radiation exposure via food chain and to amend the analysis method of food code. The development method based on international standard and results would be also used to submit our national opinion to CODEX based on the scientific data when documents be revised.
목차 Contents
- 표지 ...1
- 제출문 ...2
- 목차 ...3
- I. 연구개발결과 요약문 ...5
- 최종보고서 요약문 ...5
- Summary ...7
- II. 총괄연구개발과제 연구결과 ...9
- 제1장 총괄연구개발과제의 최종 연구개발 목표 ...9
- 1.1 총괄연구개발과제의 목표 ...9
- 가. 연구개발의 배경과 필요성 ...9
- 나. 연구과제의 목표 ...12
- 1.2 총괄연구개발과제의 목표달성도 ...13
- 1.3 국내.외 기술개발 현황 ...15
- 가. 식품 중 방사능 오염 감시 국내 현황 ...15
- 나. 식품 중 방사능 오염 감시 국외 현황 ...16
- 제2장 총괄연구개발과제의 최종 연구개발 내용 및 방법 ...18
- 2.1 감마분석법 확립 ...18
- 가. 시료 전처리[12] ...18
- 나 시료 에너지 & 효율 보정 ...18
- 다. 방사능 분석 ...20
- 라. QA/QC ...20
- 2.2 베타분석체계 구축(³H 분석) ...22
- 2.3 오염 실태조사 ...25
- 가. 시료 선정 ...25
- 나. 시료 전처리 및 감마핵종의 분석 ...30
- 제3장 총괄연구개발과제의 최종 연구개발 결과 ...32
- 제4장 총괄연구개발과제의 연구결과 고찰 및 결론 ...43
- 제5 장 총괄연구개발과제의 연구성과 ...45
- 5.1 활용성과 ...45
- 5.2 활용계획 ...47
- 제6장 기타 주요변경사항 ...48
- 제7장 참고문헌 ...49
- 제8장 첨부서류 ...50
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