식약청의 발표에 의하면 가공식품 중에서 식품첨가물의 사용실태를 조사한 결과 타르색소의 병용사용 빈도가 높은 것으로 조사됨에 따라 최근 타르색소에 대한 국민들의 불안감이 증가되고 있으며 위해성 논란 및 표시제도 등에 대한 국민적 관심이 집중되고 있다. 식품첨가물 등은 단일물질들에 대한 일일허용섭취량(ADI)은 잘 규제되고 있으며, 안전하다고 생각되고 있으나, 이들 물질들이 복합적으로 노출될 경우 그 안전성에 대해서는 보고된바 없다. 따라서 식품첨가물 등의 잠재적인 인체 영향 평가를위한 과학적인 정보가 요구되며 이들의 독성 기전에 대한
식약청의 발표에 의하면 가공식품 중에서 식품첨가물의 사용실태를 조사한 결과 타르색소의 병용사용 빈도가 높은 것으로 조사됨에 따라 최근 타르색소에 대한 국민들의 불안감이 증가되고 있으며 위해성 논란 및 표시제도 등에 대한 국민적 관심이 집중되고 있다. 식품첨가물 등은 단일물질들에 대한 일일허용섭취량(ADI)은 잘 규제되고 있으며, 안전하다고 생각되고 있으나, 이들 물질들이 복합적으로 노출될 경우 그 안전성에 대해서는 보고된바 없다. 따라서 식품첨가물 등의 잠재적인 인체 영향 평가를위한 과학적인 정보가 요구되며 이들의 독성 기전에 대한 명확한 자료를 얻기 위하여 우리나라 사람들에게 가장 많이 노출될 수 있는 타르색소의 병용섭취 조합에 의해 유발되는 뇌신경 및 생식기능에 미치는 영향에 대한 평가를 수행하였다. 신경줄기세포의 증식저해와 식품첨가물의 병용섭취노출 안전성 평가를 위한 연구대상물질조합의 우선순위에 따라 황색4호+황색5호+적색40호, 황색4호+청색1호, 황색4호+황색5호, 황색4호+적색40호,황색4호+적색2호의 5가지 병용조합을 선택하고, 타르색소 일일섭취량에 기초한 값에 10, 100, 1000배의 factor를 적용한 용량을 결정하였다. 5주령의 ICR 생쥐에 2주간 경구투여를 수행하고 신경계와 생식독성계에 미치는 영향을 뇌 조직 검사, 해마신경재생성 검사, 자궁비대반응시험, 성선비대반응시험등을 통해 조사하였다. 대부분의 타르색소의 병용조합에 의한 내분비계장애작용이나 생식계 독성은 명확하게 확인되지 않았다. 또한 황색4호+청색1호의 병용조합의 경우 뇌신경계의 조직 검사에서 해마의 CA3 region의 해마신경세포의 세포형태에 이상이 관측되었으며 해마신경재생성 연구에서 성체줄기세포에서 새로이 만들어지는 세포의 증식이 감소되는 것을 확인하였다. 이러한 연구결과는 초대배양 신경세포를 배양한 연구결과에서도 신경세포의 neurite outgrowth와 신경세포간의 연결이 저해되고 세포사멸이 유도되며 신경줄기세포의 분화단계에서 세포사멸 등의 연구결과와 일치하였다. 또한 타르색소의 병용노출에 따라서 해마에서의 glutamate receptor의 일부 subtype의 발현이 영향을 받았으며 이는 신경세포의 흥분독성에 대한 감수성에 영향을 미칠 수 있음을 시사한다. 흥미롭게도 병용조합에 의한 노출과는 달리 단일 타르색소의 노출에 의한 신경계 및 내분비계에 미치는 영향은 거의 없는 것으로 나타났다. 이러한 연구결과는 단일색소에 대한 안전성이 병용조합에 따라서 위해성을 가질 수 있다는 것을 시사하며 추후 병용조합에 대한 심도 깊은 연구의 필요성을 제시한다. 본 연구에 사용된 타르색소의 투여 용량의 경우 실재 섭취량에 비하여 상대적으로 고용량이 사용되었으며 고용량 투여군의 신경계에서 황색4호와 청색1호와의 병용조합에 따른 신경독성이 나타났으므로 청색1호를 포함한 병용조합에 대한 새로운 안전성 평가 기준이 마련되어야 할 필요성이 있다.
Abstract▼
KFDA has reported that the combination of tar colors were the most frequently used in the manufactured foods among dietary food additives. Therefore, there are national concerns on the safety issues of toxicity and regulation of dietary food colors. Although each single uses of individual food addit
KFDA has reported that the combination of tar colors were the most frequently used in the manufactured foods among dietary food additives. Therefore, there are national concerns on the safety issues of toxicity and regulation of dietary food colors. Although each single uses of individual food additives are well controlled based on their acceptable daily intake (ADI) values, there is no information available for the combined effects of those food additives in safety issue. In the current study, the potent effects of combined food colors on the nervous system and the genital system (development) were examined to re-evaluate the combinational effects of tar colors which are considered as safe in an individual use. First, five kinds of different combinations were decided based on the preliminary studies and the rank of the frequent uses and potencies: tartrazine+sunset yellow+brilliant blue, tartrazine+brilliant blue, tartrazine+sunset yellow, tartrazine+allular red, tartrazine+amaranth. The combined food colors were orally administered in 5-week old ICR mice for 2 weeks, and the histopathological analysis, the hippocampal neurogenesis study, the uterotrophic assay, and the Hershberger assay were performed to evaluate the potent effects of the tar color combination. We found that the combination of tartrazine+brilliant blue might have the potent harmful actions in the hippocampus and hippocampal neurogenesis compared to the other combinations. These results were reconfirmed by in vitro neuronal culture, and neural progenitor cell differentiation experiments. We also found that levels of certain types of glutamate receptors were altered by the combination use of tar color, indicating that tar color combination might affect the hippocampal neuron sensitivity to excitotoxicity. Interestingly, there were no specific toxic effects of single tar color in the nervous and endocrine system. Taken together, the current studies suggest that the certain combinations of relatively safe individual tar colors could be toxic to the nervous system and further intensive studies are required to establish the safety issues in the combinational uses of food additives. These data will provide the valuable information regarding the combinational uses of food additives in the nervous and endocrine system. Moreover, this study will be useful to re-evaluate the potent harmful actions of tartrazine+brilliant blue combination in regards of neuronal toxicity.
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