외국수입식품관리제도.수입농산물.관능검사지침(안).시료채취방법.관능검사장비 및 시설.Management System of Foreign Countries.Imported Agricultural Product.Manual for physical Inspection.Sampling methods.Equipments and facilities.
초록▼
본 과제에서는 운송과정 중 부패 · 변질 등의 우려가 높은 수입농산물에 대한 관능검사의 수행을 위한 표준화된 매뉴얼을 연구 · 개발 및 작성 · 보급하여 체계적 · 합리적 · 효율적 관능검사의 근거를 마련하고자 수행되었다. 이를 위하여 미국, 영국, 태국을 직접 방문 조사하였고 캐나다, 호주 등의 제외국의 관리 제도를 인터넷을 통하여 비교 · 조사하였다. 또한 과학적 근거 수립을 위하여 학계 전문가의 자문을 구하였고 현실적인 문제점 파악과 실행 가능한 지침(안) 개발을 위하여 6개 지방식품의약품안전청 실무자들과 면담 및 워크숍
본 과제에서는 운송과정 중 부패 · 변질 등의 우려가 높은 수입농산물에 대한 관능검사의 수행을 위한 표준화된 매뉴얼을 연구 · 개발 및 작성 · 보급하여 체계적 · 합리적 · 효율적 관능검사의 근거를 마련하고자 수행되었다. 이를 위하여 미국, 영국, 태국을 직접 방문 조사하였고 캐나다, 호주 등의 제외국의 관리 제도를 인터넷을 통하여 비교 · 조사하였다. 또한 과학적 근거 수립을 위하여 학계 전문가의 자문을 구하였고 현실적인 문제점 파악과 실행 가능한 지침(안) 개발을 위하여 6개 지방식품의약품안전청 실무자들과 면담 및 워크숍 등을 개최하였다. 이러한 방법을 통하여 국내 관능검사제도의 문제점에 대한 개선방안을 마련하였고 수입농산물의 관능검사지침(안)을 개발하였다. 이 지침(안)을 빠른 시일 내에 적용할 수 있도록 필요한 식품위생법 등의 관련 규정 개정(안)을 정리하였다. 수입농산물 관능 검사지침(안) 주요 골자는 다음과 같다. ● 시료, 검체, 현장검사, 관능검사 등의 정의를 구분하여 신설하였고, 현장검사는 기존의 식품위생감시원이 하던 업무를 현장검사원이 하도록 하였고, 관능검사는 시료를 관능 검사실로 운반하여 관능검사팀이 결정하도록 변경. ● 현장검사원이 판정할 수 있는 범위와 관능검사팀이 판정할 수 있는 범위를 조정. ● 현재 식품 전용 창고가 없는 실정에서 위생적인 식품보관을 위하여 식품보관창고의 시설 및 위생기준을 신설. ● 최근 컨테이너에 적재되어 수입되는 농산물이 급증하고 있어 컨테이너 적출 기준과 시료 채취방법을 명시. ● 현미, 옥수수, 완두콩, 잠두, 렌즈콩, 땅콩 및 피스타치오의 관능검사기준(안)을 작성. 수입농산물 관능검사지침(안)은 담당직원의 관능검사 업무를 효율적이고 효과적으로 수행하는데 큰 도움이 될 것이다.
Abstract▼
The objective of this study was to develop a draft manual for implementation of effective, systematic, and efficient physical inspection on imported agricultural products which are perishable during transportation easily. In order for the development of the draft manual, imported food management
The objective of this study was to develop a draft manual for implementation of effective, systematic, and efficient physical inspection on imported agricultural products which are perishable during transportation easily. In order for the development of the draft manual, imported food management systems of U.S.A., England, and Thailand were investigated by visiting directly and those of foreign countries such as Canada, Australia, New zealand and Japan were reviewed by internet. A university professor gave us special consultation for establishment of scientific evidence of a draft manual. Workshop and meetings with inspectors from 6 KFDA offices were held to find out present obstacles on physical inspection system and to develop a feasible draft manual of physical inspection on imported agricultural products. Revised draft of Food Sanitation Act were also proposed to implement a new draft manual of physical inspection as soon as possible. The major contents of the draft manual of physical inspection were as follows: ● New terminology on "sample", "sub-sample", "field inspection", "physical inspection", "field inspector", and "physical inspection team" ● Scope of judgement by field inspector and physical inspection team ● Sanitary and facility standards for storage warehouse of imported foods ● Standards on minimum number of container which must be opened ● Standards on the physical inspection for brown rice, corn, vetch, peas, lentils, peanuts, and pistachio. The draft manual developed in this study will be very helpful for the inspectors to implement physical inspection on the imported agricultural products.
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