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식품의 영양성분 DB 구축사업 (5차년도: 식이섬유 분석)

Development of Nutrient Databasebn - 5. Dietary Fiber Composition of Foods -

보고서 정보
주관연구기관 한국보건산업진흥원
Korea Health Industry Development Institute
연구책임자 이윤나
참여연구자 김초일 , 김우선 , 이해정 , 장영애 , 이행신 , 김애영
보고서유형최종보고서
발행국가대한민국
언어 한국어
발행년월2005-12
주관부처 보건복지부
사업 관리 기관 한국보건산업진흥원
Korea Health Industry Development Institute
등록번호 TRKO201100002618
DB 구축일자 2013-04-18

초록

1. 국내외 식품 중 식이섬유함량 데이터베이스 현황 및 관련 연구경향 파악
?국내외 식품 중 식이섬유함량 데이터베이스 조사
- 미국 USDA National Nutrient Database for standard reference, Release 18
- USDA 발표자료 “Individual Sugars, Soluble, and Insoluble Dietary Fiber Contents of 70 High Consumption Foods”
- Standard Tables of Food Compos

Abstract

As people get more health-conscious in Korea recently, the necessity of developing databases for nutrients in Korean foods with little information has been raised continuously. To provide true and correct information on diet and health for consumers, 5-year project for nutrient database was started

목차 Contents

  • 표지 ...1
  • 제출문 ...3
  • 요약문 ...5
  • Summary ...15
  • 차례 ...17
  • 표차례 ...18
  • 그림차례 ...20
  • 제1장 서 론 ...22
  • 제2장 식이섬유의 개요 ...25
  • 1. 식이섬유의 정의 ...25
  • 2. 식이섬유의 종류 및 기능 ...43
  • 3. 식이섬유 분석법 ...53
  • 제3장 국내외 연구동향 ...61
  • 1. 미국의 식품영양성분 데이터베이스 - Dietary Fiber in the National Nutrient Database ...61
  • 2. 외국의 식이섬유 섭취 현황 및 섭취권장량 설정 ...74
  • 3. Dietary Fiber: The Influence of Definition on Analysis and Regulation - Jonathan W. DeVries. Journal of AOAC international. 87(3), 2004 ...85
  • 4. 한국인 영양섭취기준(Dietary Reference Intakes): 식이섬유 관련내용 발췌 ...91
  • 제4장 연구 방법 ...103
  • 1. 식이섬유 분석대상식품 선정 ...103
  • 2. 분석대상식품의 구입 ...112
  • 3. 분석방법 ...146
  • 제5장 결과 및 고찰 ...161
  • 1. 식품별 총식이섬유 ...161
  • 2. 불용성.수용성 식이섬유 함량 및 비율 ...162
  • 3. 식품군별 식이섬유 함량...175
  • 4. 우리 국민의 식이섬유 섭취량 추정 ...176
  • 제6장 활용방안 ...179
  • 참고문헌 ...181
  • 별첨 : 국내 식이섬유 함량 분석자료 ...193

연구자의 다른 보고서 :

참고문헌 (25)

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