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Kafe 바로가기주관연구기관 | 한국식품연구원 Korea Food Research Institute |
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연구책임자 | 전향숙 |
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 | 한국어 |
발행년월 | 2010-11 |
과제시작연도 | 2010 |
주관부처 | 식품의약품안전청 |
사업 관리 기관 | 식품의약품안전청 Korea Food & Drug Administration |
등록번호 | TRKO201100007556 |
과제고유번호 | 1475005696 |
DB 구축일자 | 2013-04-18 |
키워드 | 가공식품,모니터링,곰팡이독소Processed food,Deoxynivalenol,Ochratoxin,Patulin,Zeralenone |
본 연구에서는 영유아용식품, 면류 등 가공식품에서의 데옥시니발레놀, 제랄레논 및 오크라톡신 오염현황조사와 과채가공품, 탄산음료 및 기타 영유아식에서의 파튤린 오염현황조사를 수행하며, 이를 근거로 각 곰팡이독소 기준 설정 필요성을 검토하였다. 또한 각 독소의 모니터링에 사용한 곰팡이독소 분석법의 식품공전 시험법 적용을 위하여 분석방법을 검토하였다.
<제 1세부: 식품공전 시험법 적용을 통한 가공식품 중 데옥시니발레놀 및 제랄레놀 오염현황 조사>
영유아용식품, 면류 등 지방성분이 많거나 다양한 원료가 혼입된 가공식품 중 데옥
본 연구에서는 영유아용식품, 면류 등 가공식품에서의 데옥시니발레놀, 제랄레논 및 오크라톡신 오염현황조사와 과채가공품, 탄산음료 및 기타 영유아식에서의 파튤린 오염현황조사를 수행하며, 이를 근거로 각 곰팡이독소 기준 설정 필요성을 검토하였다. 또한 각 독소의 모니터링에 사용한 곰팡이독소 분석법의 식품공전 시험법 적용을 위하여 분석방법을 검토하였다.
<제 1세부: 식품공전 시험법 적용을 통한 가공식품 중 데옥시니발레놀 및 제랄레놀 오염현황 조사>
영유아용식품, 면류 등 지방성분이 많거나 다양한 원료가 혼입된 가공식품 중 데옥시니발레놀을 분석하기 위해 탈지, 추출용매 및 원심분리 조건을 고려하여 기존 식품공전법을 검토하였다. 데옥시니발레놀의 경우 각 시료별 수정된 전처리 과정에 따라 분석한 결과 검출한계와 정량한계는 7.5
<제 2세부: 식품공전 시험법 적용을 통한 가공식품 중 오크라톡신 및 파튤린 오염현황 조사>
본 연구에서는 국내 유통식품의 오크라톡신, 파튤린 곰팡이독소 안전성 확보를 위하여 식품공전 시험법 적용을 통한 영유아용식품, 면류 등에서의 오크라톡신 오염현황조사와 과채가공품, 탄산음료 및 기타 영유아식에서의 파튤린 오염현황조사와 위해평가를 수행하였다. 해당 곰팡이독소의 분석은 AOAC 공인분석법과 식품공전 HPLC법에 근거한 기기분석에 의하여 수행되었으며, 각 방법에 의한 회수율 시험을 행하여 분석방법의 유효성을 검증하고 서울
Deoxynivalenol (DON) and zearalenone (ZEN) analyses were performed based on the KFDA method in processed foods (noodle(dry), instant noodle, biscuit, bread, breakfast cereals and infant formula). For DON analysis in biscuit, instant noodle, bread, and breakfast cereals, fat was removed by using n-he
Deoxynivalenol (DON) and zearalenone (ZEN) analyses were performed based on the KFDA method in processed foods (noodle(dry), instant noodle, biscuit, bread, breakfast cereals and infant formula). For DON analysis in biscuit, instant noodle, bread, and breakfast cereals, fat was removed by using n-hexane from the food matrices. In instant noodle, extraction solvent was changed form distilled water to ACN:MeOH:DW, 25:25:50 solution. To improve the limit of detection (LOD), the injection volume was doubled than KFDA method. Using revised method for DON, the method performance characteristics were determined in five replicates after spiking multiple levels ranged from 0.2 to 1 mg/kg into blank samples. LOD and quantification (LOQ) were 7.8 and 18.8
For insuring food safety through evaluation of exposure levels to ochratoxin A and patulin in Korea, the monitoring of the mycotoxins in some food commodities was carried out. The analysis for ochratoxin A and patulin, respectively, in food samples was performed by HPLC method based on AOAC and Korean Food Standards Codex, and the analytical methods for each mycotoxin were validated by recovery test. Food commodities (noodle and baby food for ochratoxin A fruit and vegetable juice, carbonated beverage, and baby beverage for patulin) were collected from the retail markets in Seoul and Kyeonggi, Pusan, Daejeon, Daegu, Kwangju, and Ganwon Province in Korea. The recovery rates of ochratoxin A and patulin were 81.0 - 101.5% and 80.9 - 94.9%, respectively. The overall incidence of contamination of ochratoxin A over LOQ (0.1 ppb) was 5.7% and the highest contamination level was 0.6 ppb; the overall incidence of contamination of patulin over LOQ (3.0) was 1.4% and the highest contamination level was 14.7 ppb. The EDI of ochratoxin for an average Korean consumer from the samples collected was 0.01 ng/kg/day and showed 0.2% of the PMTDI (5 ng/kg bw/day)proposed by EU; the EDI of patulin was 0.104 ng/kg bw/day and showed 0.03% of the PMTDI (0.4
The exposure to ochratoxin A and patulin, respectively, through food intake collected in 2010 in Korea was not considered as serious.
과제명(ProjectTitle) : | - |
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연구책임자(Manager) : | - |
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연구목표(Goal) : | - |
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