< 필요성 및 목적 > 건강기능식품에 관한 법률이 2004년 시행된 이후 5년이 지난 현재에도 건강기능식품 관련 규정의 잘못된 이해 또는 부족이 각종 민원과 건강기능식품 제품화에 지연 요소로 작용하여 건강기능식품 산업의 급격한 성장을 저해하고 있다. 이에 국내에서 연구ㆍ개발되는 기능성 소재의 제품화를 위해서는 지속적인 기술컨설팅과 합리적이며 과학적인 연구지원이 필요하며, 규정의 이해확산에 따른 민원 및 산업발전 저해요인의 해소를 위하여 ①건강기능식품 전문가 양성 교육프로그램 개발 ②건강기능식품 제품화 기술컨설팅 ③건강기능
< 필요성 및 목적 > 건강기능식품에 관한 법률이 2004년 시행된 이후 5년이 지난 현재에도 건강기능식품 관련 규정의 잘못된 이해 또는 부족이 각종 민원과 건강기능식품 제품화에 지연 요소로 작용하여 건강기능식품 산업의 급격한 성장을 저해하고 있다. 이에 국내에서 연구ㆍ개발되는 기능성 소재의 제품화를 위해서는 지속적인 기술컨설팅과 합리적이며 과학적인 연구지원이 필요하며, 규정의 이해확산에 따른 민원 및 산업발전 저해요인의 해소를 위하여 ①건강기능식품 전문가 양성 교육프로그램 개발 ②건강기능식품 제품화 기술컨설팅 ③건강기능식품 관련 규정 설명회 개최 ④건강기능식품 기준규격 선진화에 대한 연구가 종합적으로 필요하게 되었다. < 연구결과 > 1. 건강기능식품 전문가 양성 교육내용 개발 및 운영 건강기능식품 전문가 양성을 위한 교육교재를 개발하기 위하여 사전에 산업체의 교육수요조사를 실시하고, 동물실험, 인체적용시험, 원료표준화, 기준규격, 시험방법, 마케팅 등의 전문가로 구성된 기관과의 유기적인 협조체계를 통하여 건강기능식품 교육교재를 개발하였다. 교육교재는 각 교육내용 발표자료 및 해설서, 용어의 정의 등을 포함하고 있었으며, 원활한 교육진행을 위하여 교육모집 공고 및 언론 홍보를 실시하였다. 교육은 ‘건강기능식품 개발자를 위한 실무교육’이라는 명칭으로 전국을 서울ㆍ경기, 호남, 충청, 영남, 강원 5개 권역으로 구분하여 실시하였으며, 총 616명에게 교육을 실시하였다. 2. 건강기능식품 제품화 기술지원 연구 건강기능식품 기술컨설팅 사업을 시행하기 전 각 분야별 전문기관으로 구성된 연구개발길라잡이, 제품화 길라잡이, 평가기술 길라잡이를 구성하고, 이들을 모아 기술컨설팅협의체를 구성하였다. 국내에서 연구개발 중인 기능성 소재의 기술컨설팅 사업을 공고하고 언론홍보를 실시하였다. 올 해 기술컨설팅이 신청된 소재 건 수는 ‘양파추출물’ 등 총 89건으로 이를 기술수준진단표에 따라 분석하고 기술컨설팅협의체의 자문을 통해 현장기술컨설팅을 실시하였다. 현장기술컨설팅은 업체의 사정에 따라 67건이 실시되었다. 이 중 ‘양파추출물’은 건강기능식품 기능성 원료로 인정되었으며, 만족도 조사결과 응답자의 92%가 현재 업무에 도움이 된다고 응답하였다. 3. 건강기능식품 제품화 기준ㆍ규격 선진화 연구 건강기능식품공전 개선 연구회를 구성하여 운영하였다. 건강기능식품공전 개선 연구회는 각 산업체 및 학계의 전문가로 구성되었으며, 3회의 연구회 회의를 통하여 총 24건의 안건이 발굴되었으며, 이중 12건은 지속적으로 검토되어야 할 시험방법 등에 대한 사항이며, 8건은 행정예고를 준비 중에 있다. 4. 산업계, 연구기관 등을 대상으로 하는 관련 규정 확산 건강기능식품 관련 규정에 대한 홍보를 위하여 총 12회에 걸쳐 지역의 규정설명회를 개최하였고, 건강기능식품 기능성 원료의 제출자료 작성 가이드에 대한 교육을 실시하였다. 또한 국내 산업체의 수출 활성화 등을 목적으로 건강기능식품 영문공전을 작성하여 보급하였다.
Abstract▼
In 2004 the Health/Functional Food Act was implemented but five years later, even the act still does not understand or misunderstand. Therefore, the popular discontent about health/functional food have been raised. So Industrial progressing relation with Health/Functional
In 2004 the Health/Functional Food Act was implemented but five years later, even the act still does not understand or misunderstand. Therefore, the popular discontent about health/functional food have been raised. So Industrial progressing relation with Health/Functional food has been obstructed. KFDA eventually need technical support for the industry decided that. Its contents are as follows. - Health/Functional food specialist training course - The analysis and consulting for domestic studying material - Health/Functional food regulation overview presentation - The advancement of health/functional food standards and specifications 1. Health/Functional food specialist training course Sufficient demand industries through research of health supplements was reflected in education. In addition, the professional organizations that animal studies, clinical trials and manufacturing standards, test methods and marketing cooperated and has been developed through the training course. The training course conducted a media promotion. Seoul, Honam, Chungcheong, Daegu and Gangwon hold and was attended by 616 people. 2. The analysis and consulting for domestic studying material The consulting council that research guidance, regional guidance and evaluating guidance for effective supporting was composed. We notice the business on website and was publicity in the media. Requested to receive consultation their material, including the total of the onion extract was 89. The technical level of the material was diagnosed by checklist and the consulting council advised. Depending on the results of consultation was conducted on-site technical consulting. The field of technology consulting company subject to the 67 cases was conducted. Among them, the onion extract was approved as a health/functional food. The survey for satisfaction, 92 percent of survey respondents received help in their current jobs were examined. 3. Health/Functional food regulation overview presentation Improvement Association of Health Food Code was operated by the organization. They were composed of experts in industry and academia. We identify improvement of 24 cases through three times meeting and 8 cases administration is preparing notice. 4. The advancement of health/functional food standards and specifications Regulations for the promotion rules presentations were held 12 times. The Guide submitting for approving health functional ingredient was conducted and health/functional food code by english was distributed for increasing exporting in domestic industrial.
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