보고서 정보
주관연구기관 |
국립수산과학원 중앙내수면연구소 |
연구책임자 |
백재민
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보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 |
한국어
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발행년월 | 2010-12 |
과제시작연도 |
2010 |
주관부처 |
농림수산식품부 |
사업 관리 기관 |
농림수산식품부 |
등록번호 |
TRKO201200010810 |
과제고유번호 |
1545002102 |
사업명 |
수산시험연구['09통합] |
DB 구축일자 |
2013-04-18
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키워드 |
산천어의 종묘생산 및 성장에 관한 연구. 강릉대학교 석사학위논문.영양성분.생리활성.민물고기 요리법.Inland fisheries.rainbow trout.israel carp.far eastern catfish.freshwater eel.melanian snail.oriental liver fluke.nutritional composition.biological activity.freshwater fish recipes.
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초록
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1. 국내 양식 송어, 향어 어체 간디스토마 안전성 검사
○ 2010년 5, 7, 9월 3회에 걸쳐 송어, 향어 양어가 45곳의 사육수(여과법) 및 어체(460마리, 인공소화법 및 PCR법)를 대상으로 간디스토마 감염조사
○ 국내에서 양식한 송어와 향어 및 양어가 수질에서 간디스토마스 피낭유충 미검출
2. 내수면 주요수산물(송어, 향어, 메기, 뱀장어, 다슬기, 자라) 식품영양성분 및 생리활성 분석
○ 산지별(자연산, 양식산 및 수입산) 6개 어종의 영양성분 비교
○ 다슬기, 메기, 송어, 뱀장어, 자라의
1. 국내 양식 송어, 향어 어체 간디스토마 안전성 검사
○ 2010년 5, 7, 9월 3회에 걸쳐 송어, 향어 양어가 45곳의 사육수(여과법) 및 어체(460마리, 인공소화법 및 PCR법)를 대상으로 간디스토마 감염조사
○ 국내에서 양식한 송어와 향어 및 양어가 수질에서 간디스토마스 피낭유충 미검출
2. 내수면 주요수산물(송어, 향어, 메기, 뱀장어, 다슬기, 자라) 식품영양성분 및 생리활성 분석
○ 산지별(자연산, 양식산 및 수입산) 6개 어종의 영양성분 비교
○ 다슬기, 메기, 송어, 뱀장어, 자라의 항산화 효능
○ 송어, 자라의 항치매 효능
○ 다슬기, 자라, 향어의 tacrine에 의해 유도된 간독성에 대한 간보호 효과
3. 홍보물 제작 및 배포
○ 민물 수산물 소비촉진을 위해 송어, 향어, 메기, 뱀장어, 다슬기, 자라를 이용한 요리 46점(새로 개발한 요리 20점 포함)의 레시피를 소개하는 “우리 강, 우리 맛” 제작 및 배포
○ 대표적인 민물생선회 어종(송어와 향어) 간디스토마 안전성 포스터 제작 및 배포
Abstract
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This study was carried out over a 9-month period from March to December 2010 in order to resolve the top three practical difficulties, selected through a series of discussions with fishermen and stakeholders leading inland fisheries in the Republic of Korea, in promoting the consumption of domestic
This study was carried out over a 9-month period from March to December 2010 in order to resolve the top three practical difficulties, selected through a series of discussions with fishermen and stakeholders leading inland fisheries in the Republic of Korea, in promoting the consumption of domestic inland fishery product.
1. Food Safety of rainbow trout and israel carp from oriental liver fluke infections
Water samples were taken randomly from 45 rainbow trout(Oncorhynchus mykiss) and israel carp(Cyprinus carpio) fish farming around the country in May, July and September 2010 to investigate the oriental liver fluke(Clonorchis sinensis) infection. From each fish farming, samples of water and fish specimens were collected. The collected water samples were analyzed by filter methods and fish specimens by digestion and polymerase chain reaction methods. There were no metacercaria found in both water samples and fishes examined.
2. Evaluation of nutritional compositions and biological activities of major inland fisheries species
The nutritional compositions of the six major inland fisheries species, namely rainbow trout(Oncorhynchus mykiss), israel carp(Cyprinus carpio), far eastern catfish(Silurus asotus), freshwater eel(Anguilla japonica), melanian shell(Semisulcospira sp.) and soft-shelled turtle(Pelodiscus sinensis), were analyzed using A.O.A.C methods and their results showed slight differences in crude protein and fat contents. In biological activities, the aqueous extracts of melanian snail, far eastern catfish, rainbow trout, freshwater eel and soft-shelled turtle showed antioxidant activities; rainbow trout and soft-shelled turtle extracts exhibited acetylcholinesterase inhibitory activity; melanian snail, israel carp and soft-shelled turtle extracts showed hepatoprotective effects on tacrine-induced
hepatotoxicity in HepG2 cells.
3. Development of promotion materials to increase inland fisheries consumption
To promote the consumption of inland fisheries, a freshwater fish cookbook, called "The Taste of Our River, was developed containing 46 recipes for the major inland fishes, rainbow trout, israel carp, far eastern catfish, freshwater eel, melanian snail and soft-shelled turtle where 20 newly developed recipes are included. One thousand copies were distributed to related organization, institutions and public libraries. In addition, a poster was developed to raise public awareness of food safety of rainbow trout and israel carp, most typical inland raw fish dishes in the Republic of Korea, from oriental liver fluke, and its copies of 3,000 were distributed nationwide.
목차 Contents
- 표지 ... 1
- 보고서 요약 ... 3
- 요 약 문 ... 4
- Summary ... 5
- 목 차 ... 6
- Contents ... 7
- 그 림 목 차 ... 8
- Figure Lists ... 9
- 표 목 차 ... 10
- Table Lists ... 11
- 제1장 연구과제 개요 ... 12
- 제2장 국내외 기술개발 현황 ... 13
- 1. 간디스토마 감염실태조사 ... 13
- 2. 식품성분 분석 및 생리활성 특성 ... 13
- 3. 소비촉진 홍보물 제작 및 배포 ... 13
- 제 3 장 연구결과 ... 14
- 1. 국내에서 양식한 송어, 향어의 간디스토마 안전성 검사 ... 14
- (1) 조사방법 ... 14
- (2) 조사결과 ... 15
- 1) 양식 송어 및 향어 간디스토마 감염조사 결과 ... 15
- 2) 사육수 간디스토마 감염조사 결과 ... 17
- (3) 고찰 ... 18
- 2. 내수면 주요어종 식품학적 성분분석 및 생리활성 특성 연구 ... 18
- (1) 실험방법 ... 19
- (2) 연구결과 ... 22
- 1) 일반 식품성분 분석 ... 22
- 2) 지방산 분석 ... 23
- 3) 생리활성 특성 ... 36
- (3) 고찰 ... 39
- 3. 소비촉진 홍보물(민물수산물 레시피) 제작 및 배포 ... 39
- (1) 사업추진과정 ... 40
- (2) 사업결과 ... 41
- (3) 고찰 ... 41
- 제 4 장 목표 달성도 및 관련 분야 기여도 ... 43
- 제 5 장 연구개발 결과의 활용계획 ... 44
- 제 6 장 참고문헌 ... 45
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