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Kafe 바로가기주관연구기관 | 한국방송통신대학교 Korea National Open University |
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보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 | 한국어 |
발행년월 | 2010-05 |
과제시작연도 | 2009 |
주관부처 | 농림축산식품부 Ministry of Agriculture, Food and Rural Affairs(MAFRA) |
등록번호 | TRKO201300025950 |
과제고유번호 | 1545000797 |
사업명 | 농림기술개발 |
DB 구축일자 | 2013-09-28 |
DOI | https://doi.org/10.23000/TRKO201300025950 |
Ⅲ. 연구개발 내용 및 범위
1. 라이신발효부산물을 이용한 TMF 사양체계 개발에 관한 연구
가. CMS첨가 TMR의 사료가치 평가 및 CMS 첨가 TMF 균주 선발
(1) CMS 첨가수준에 따른 TMR의 사료가치 평가
(2) 원료사료의 조건에 따른 CMS첨가 TMR의 사료가치 평가
(3) CMS첨가 TMF용 균주 선발
나. 라이신 제조 폐배지-황국균+효모(CMS-AY) 및 라이신 제조 폐배지-유산균(CMS-LAC) TMF 사양체계 개발
(1) CMS-AY TMF의 사료가치 평가 및 보관성 평가
Ⅲ. 연구개발 내용 및 범위
1. 라이신발효부산물을 이용한 TMF 사양체계 개발에 관한 연구
가. CMS첨가 TMR의 사료가치 평가 및 CMS 첨가 TMF 균주 선발
(1) CMS 첨가수준에 따른 TMR의 사료가치 평가
(2) 원료사료의 조건에 따른 CMS첨가 TMR의 사료가치 평가
(3) CMS첨가 TMF용 균주 선발
나. 라이신 제조 폐배지-황국균+효모(CMS-AY) 및 라이신 제조 폐배지-유산균(CMS-LAC) TMF 사양체계 개발
(1) CMS-AY TMF의 사료가치 평가 및 보관성 평가
(2) CMS-LAC TMF의 사료가치 평가
다. 라이신 제조 폐배지-황국균+효모+유산균(CMS-AYL) TMF 실용화 방안 개발
(1) 육성우용 CMS-AYL-TMF 사양체계 개발
(2) 비육전기용 CMS-AYL-TMF 사양체계 개발
(3) CMS-AYL-TMF의 경제성 분석
2. TMF용 유산균제제의 개발 및 TMF 품질관리기준 설정
가. TMF 제조용 유산균의 선발 및 동정
(1) 균주의 선발 및 동정
(2) 최종 선발된 유산균주의 항균력
(3) 최종 선발된 유산균주의 유기산 생성능
나. CMS를 이용한 유산균의 배양조건 확립
(1) CMS에 기초한 산업용 유산균 배지의 개발
(2) CMS의 적정 첨가수준 결정
(3) 균주 상호간의 길항작용 또는 생장촉진여부 조사
(4) Pilot scale 적용 실험
다. TMF용 품질관리기준 설정
(1) TMF 저장 중 미생물 수의 변화
(2) TMF 저장 중 pH의 변화
(3) TMF 저장 중 유기산 생성 변화
(4) TMF저장 중 ethanol 생성 변화
3. TMF용 CMS-AY-LAC 균주의 산업화 시스템 연구에 관한 연구
가. 선발된 균주의 배양 적합성 검토
(1) 고상 배양상태에서의 황국균(Aspergillus oryzae) 최적 배양조건 개발
(2) 고상 배양상태에서의 효모(Saccharomyces cerevisiae) 최적 배양조건 개발
나. CMS-AYL 혼합 균주 배양기법 개발 및 TMF 발효조건 설정
(1) CMS-AYL 혼합 균주 배양기법 개발
(2) TMF의 발효조건 개발 및 생산기법 확립
다. CMS-AYL 산업화 시스템 확립 및 TMF 생산기법 확립
(1) 산업용 CMS-AYL 대량 생산 시스템 개발
(2) TMF 저장 중 일반성분의 변화
(3) TMF 기호성 조사
Ⅲ. Contents of experiments
1. Development of TMF production method using condensed molasses solubles
ㅇ Evaluation of CMS as feed for beef cattle depending upon CMS concentrations.
ㅇ Evaluation of CMS as feed for beef cattle depending upon feed ingredients.
ㅇ Screening of TMF starter micr
Ⅲ. Contents of experiments
1. Development of TMF production method using condensed molasses solubles
ㅇ Evaluation of CMS as feed for beef cattle depending upon CMS concentrations.
ㅇ Evaluation of CMS as feed for beef cattle depending upon feed ingredients.
ㅇ Screening of TMF starter microorganisms.
ㅇ Evaluation of CMS containing TMF as feed, storage length with different starter combinations.
ㅇ Development of feeding system for beef cattle using CMS containing TMF.
2. Development of lactic acid bacteria as seed culture for TMF and establishment of standard for TMF quality control
(1) Selection and identification of lactic acid bacteria for TMF manufacture
1) Screening and identification of lactic acid bacteria (LAB)
2) Antimicrobial activity of LAB seed culture
3) Organic acids produced by LAB seed culture
(2) Development of medium based on CMS and incubation conditions for LAB seed culture
1) Development of large-scale medium based on CMS for LAB culture
2) Optimum level of CMS in GYC medium
3) Investigation on the synergistic or antigonistic effect between LAB strains.
4) Pilot-scale experiment
(3) Establishment of standard for TMF quality control
1) Changes in microbial counts during TMF storage
- Changes in LAB counts during TMF storage
- Changes in yeast counts during TMF storage
- Changes in Aspergillus oryzae (A. O.) counts during TMF storage
2) Changes in pH during TMF storage
3) Changes in contents of organic acids during TMF storage
- Changes in content of lactic acid during TMF storage
- Changes in content of butyric acid during TMF storage
- Changes in content of acetic acid during TMF storage
- Changes in content of ethanol during TMF storage
3. Development of industrial CMS-AY-LAC fermented TMF production system
(1). Investigation of cultivation suitability for strains isolates
1) developing the cultivation condition of solid-state fermentation system for A. O.(Asp. oryzae).
2) developing the cultivation condition of solid-state fermentation system for Saccharomyces cerevisiae.
(2). Development of CMS-AYL mixed strains cultivation system and setting the TMF fermentation conditions
1) developing the CMS-AYL mixed strains cultivation system
2) setting the TMF fermentation conditions and productivity increasemen
(3). Setting the CMS-AYL industrialization systems and TMF producing technique
1) developing the CMS-AYL mass production system for industries
2) invetigating the changes of TMF's components during storage
3) invetigating the TMF preferability
과제명(ProjectTitle) : | - |
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연구책임자(Manager) : | - |
과제기간(DetailSeriesProject) : | - |
총연구비 (DetailSeriesProject) : | - |
키워드(keyword) : | - |
과제수행기간(LeadAgency) : | - |
연구목표(Goal) : | - |
연구내용(Abstract) : | - |
기대효과(Effect) : | - |
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