보고서 정보
주관연구기관 |
식품의약품안전평가원 |
연구책임자 |
강태석
|
참여연구자 |
임동길
,
이진희
,
서수경
,
박상욱
,
박창원
,
이은미
,
김미라
|
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 |
한국어
|
발행년월 | 2012-12 |
과제시작연도 |
2012 |
주관부처 |
식품의약품안전청 |
사업 관리 기관 |
식품의약품안전청 Korea Food & Drug Administration |
등록번호 |
TRKO201300028991 |
과제고유번호 |
1475006744 |
DB 구축일자 |
2013-09-21
|
키워드 |
건강기능식품,분석법,모니터링Health/Functional Foodnal Food,Analytical Method,Monitoring
|
초록
▼
고시형 및 개별인정형 건강기능식품의 품목이 확대됨에 따라 대상 품목에 대하여 과학적이고 체계적인 표준화 분석방법을 마련하고 유통 판매 중인 건강기능식품에 대하여 시험법의 적합성을 검토 후 기준 및 규격을 모니터링 하고자하였다. 시험법 개발 대상은 시험법이 미설정된 고시형 건강기능식품 4개 품목 (바나바잎추출물, 구아바잎추출물, 달맞이꽃종자추출물, 디메틸설폰)과 공전 등재 이전에 고시화를 위한 시험방법 개발 및 검증이 필요한 개별인정형 건강기능식품 8개 품목 (홍경천추출물, 빌베리추출물, 폴리감마글루탐산, 표고버섯균사체, 지초추출물,
고시형 및 개별인정형 건강기능식품의 품목이 확대됨에 따라 대상 품목에 대하여 과학적이고 체계적인 표준화 분석방법을 마련하고 유통 판매 중인 건강기능식품에 대하여 시험법의 적합성을 검토 후 기준 및 규격을 모니터링 하고자하였다. 시험법 개발 대상은 시험법이 미설정된 고시형 건강기능식품 4개 품목 (바나바잎추출물, 구아바잎추출물, 달맞이꽃종자추출물, 디메틸설폰)과 공전 등재 이전에 고시화를 위한 시험방법 개발 및 검증이 필요한 개별인정형 건강기능식품 8개 품목 (홍경천추출물, 빌베리추출물, 폴리감마글루탐산, 표고버섯균사체, 지초추출물, 크레아틴, 토마토추출물, 히알루론산)이었다. 또한 현 건강기능식품 공전 시험법에 등재되어 있으나 시험법의 선진화 등 개선이 요구되는 3종 (시안화합물, 안트라퀴논계화합물, 포스파 티딜콜린)에 대하여 시험법 개선연구를 진행하였다. 시험법 개발된 12개 품목의 기능/지표 성분 14종에 대하여 건강기능식품의 기능성 원료 인정에 관한 규정에 따라 밸리데이션 (특이성, 정확성, 정밀성, 정량한계, 정밀성, 범위)을 수행하였다.
현 건강기능식품 공전 시험법에서 매실제품 중 시안화합물은 피크린산지를 이용하는 시험법으로 분석 기기를 이용한 정밀한 시험 방법이 요구된다. 이에 시료를 증류하여 시안화합물을 추출 후 유도체화 후 HPLC-FLD 기기분석을 적용함으로서 검출한계 및 정량한계를 개선하였다. 알로에 제품 중 안트라퀴논계화합물 시험법은 지표성분인 무수바바로인을 추출하여 산성조건에서 유도체화 후 발색시켜 분광광도계로 흡광도를 측정하여 정량하는 방법으로, 전처리 시간이 다소 길고 정량한계 및 검출한계 또한 높으므로 시험법의 개선이 필요하였다. 이에 시료 및 무수바바로인 표준품을 유도체화 후 HPLC-UV를 이용하여 254 ㎚에서 검출하여 정량할 수 있는 시험방법을 마련하였다. 인지질 중 포스파티딜콜린 시험법은 건강기능식품 공전의 제3법을 시료 중 포스파티딜콜린을 효과적으로 추출하는 혼합 유기용매를 찾아 순상컬럼을 통해 HPLC-ELSD (증기화광산란검출기)로 직선성을 나타내는 구간에서 정량할 수 있도록 시험법을 개선하였다.
시험법 개발한 12개 품목과 개선한 3개 품목 총 15개 품목의 기능/지표 성분 18종에 대하여 건강기능식품의 기능성 원료 인정에 관한 규정에 따라 밸리데이션 (특이성, 정확성, 정밀성, 정량한계, 정밀성, 범위)을 수행하였다. 표준화된 시험법을 이용하여 유통 중인 건강기능식품의 기준 및 규격을 모니터링을 수행한 결과 매실추출물 제품은 시안화합물이 검출되지 않았고, 지표성분의 함량이 80~120%로 적합하였으며 대상 품목의 시험법의 적용이 가능할 것으로 생각된다.
Abstract
▼
As specific and generic health/functional food items have been expanded, this research project has been conducted to prepare a scientific and systematic standardized analytical method of relevant food items, examine the suitability of the test method for health/functional foods on sale, and monitor
As specific and generic health/functional food items have been expanded, this research project has been conducted to prepare a scientific and systematic standardized analytical method of relevant food items, examine the suitability of the test method for health/functional foods on sale, and monitor standards and specifications. As for research items, selected were four health/functional food items (Guava leaves extracts, Banava leaves extracts, Evening Primrose Extracts and methyl sulfonylmethane), which is announced, but whose test method is not determined, and six items (R hodiola sachalinensis, billbery extract, poly-ga㎜a-glutamic acid, mushroom hypha, Lithospermum erythrorhizon Extracts, Creatine monohydrate, Lycopersicon esculentum Extracts, Hyaluronic acid) necessary for development and verification of a test method in accordance with clause 1 of Article 14 of 「Law for Health Functional Foods」under which if the same items among generic health/functional food items are recognized a lot, their test method should be developed and verified for announcement before health/functional food code registration. Also, in accordance with clause 2 of Article 15 of 「Law for Health Functional Foods」, data related to safety and functionality of raw materials or ingredients were received from a manufacturer, and then the functional (index) ingredients found in the health/functional foods' functional raw materials certificate were selected. This researcher performed Validation (Specificity, Accuracy, Precision, Quantitation Limit, Linearity and Range) for 15 types of functional (index) ingredients of the selected 12 items according to the provision pertinent to approval of functional raw materials of health/functional foods, and then acquired satisfying results from all types. Therefore, the test method for the research items is considered to be applicability. The standardized test method was used to monitor the standards and requirements of 85 cases in 12 items on sale. The monitoring result showed that the test method was sui표 for all cases. Therefore, it is considered that manufacturing and selling of research items are safely managed.
Today, there is a wide range of health/functional foods on the co㎜ercial market, therefore more scientific analytical method for management of health/functional food is needs. This study is conducted to prepare precise and accurate analytical method for generic health/functional foods. In addition to simplify the prepare sample solution and reduce the need for analysis, we carried out development plan of advanced new method using HPLC. In accordance with Korea Health/Functional Food Code, the cyanide analysis of Maesil (P runusmune)extracts is currently being performed by picrate method. It showed that the color of picrate paper changed from yellow to brown at about 0.1 ㎎/ 20 g CN-. However, picrate method was qualitative analysis, it was difficult to detect the exact amount of cyanide in Maesil extracts. Accordingly, this work mainly focuses on the quantitative analysis of cyanide in Maesil extracts. A fast and effective method for the quantitative analysis of cyanide was developed using the distillation, the OPA (o-phthalaldehyde) derivatisation and HPLC fluorescence detection. We determined the optimum conditions of the OPA derivatisation for HPLC (FLD) detection.
Barbaroin is index ingredient of aloe based health/functional foods and analysis method should is improved to detect the standard material at low level. At this aim, we developed a HPLC method that can be employed for the identification of barbaroin in the aloe products. Therefore aloe products and standard solutions are heated with hydorchloric acid at the same time for derivatization. HPLC method provided adequate sensitivity for the determination of low levels of barbaroin at 254 ㎚. Phophatidylcholine is index ingredient of lecithin based health/functional foods. We developed a HPLC-ELSD (Evaporative Light Scattering Detectors) method that can be employed for the identification of phosphatidylcholine in the soy lecithin and egg lecithin products. Moreover, validation of advanced new methods was carried out as required by AOAC guideline (Specificity, Accuaracy, Precision, Quantitation Limit, Linearity and Range) for supporting the suitability of the proposed analytical procedure. The standardized test method was used to monitor the standards and requirements of cases on sale. The monitoring result showed that the new method was suitable for all cases.
목차 Contents
- 표지 ... 1
- 자체연구개발과제 최종보고서 ... 2
- <별첨> 연구자 및 참여율 ... 3
- 국문 요약문 ... 6
- Summry ... 7
- 목차 ... 9
- 연구개발과제 연구결과 ... 10
- 제1장 연구개발과제의 개요 ... 10
- 제2장 연구개발과제의 국내·외 연구개발 현황 ... 23
- 제3장 연구개발과제의 연구수행 내용 및 결과 ... 38
- 제4장 연구개발과제의 연구결과 고찰 및 결론 ... 184
- 제5장 연구개발과제의 목표달성도 및 관련분야에의 기여도 ... 187
- 제6장 연구개발과제 연구개발 결과 활용계획 ... 189
- 제7장 참고문헌 ... 191
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.