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Kafe 바로가기주관연구기관 | 한국보건산업진흥원 Korea Health Industry Development Institute |
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연구책임자 | 김초일 |
참여연구자 | 정수현 , 최달웅 , 권훈정 |
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 | 한국어 |
발행년월 | 2012-11 |
과제시작연도 | 2012 |
주관부처 | 식품의약품안전평가원 |
사업 관리 기관 | 식품의약품안전청 Korea Food & Drug Administration |
등록번호 | TRKO201300029024 |
과제고유번호 | 1475006814 |
DB 구축일자 | 2013-09-28 |
키워드 | 총 식이조사,유해물질,대표식품,식품전처리,섭취량Total diet study,contaminants,mapping,dietary exposure,risk assessment |
2008~2010년도 국민건강영양조사의 식품섭취량 자료를 통합하고 여기에 등장한 734종 식품을 이용하여, 식품별 섭취량 누적비율 90%까지, 섭취빈도 5% 이상에 포함되는 식품을 고려하여 총 162종 식품을 선정하여 기본목록을 작성하였다. 동일 식품이면서 성상만 다른 경우, 원재료가 거의 동일한 경우 등 20종을 제외시키고, 식품 중 유해물질 함량에 대한 기존 모니터링 자료에 근거하여 특정 유해물질의 함량이 높을 가능성이 있는 식품 25종을 추가하여 167종이 대표식품으로 최종 선정되었다. 대표식품별로 선별된 조리법 중에서 그 조
2008~2010년도 국민건강영양조사의 식품섭취량 자료를 통합하고 여기에 등장한 734종 식품을 이용하여, 식품별 섭취량 누적비율 90%까지, 섭취빈도 5% 이상에 포함되는 식품을 고려하여 총 162종 식품을 선정하여 기본목록을 작성하였다. 동일 식품이면서 성상만 다른 경우, 원재료가 거의 동일한 경우 등 20종을 제외시키고, 식품 중 유해물질 함량에 대한 기존 모니터링 자료에 근거하여 특정 유해물질의 함량이 높을 가능성이 있는 식품 25종을 추가하여 167종이 대표식품으로 최종 선정되었다. 대표식품별로 선별된 조리법 중에서 그 조리법에 사용된 식품의 양(재료양)이 식품섭취량 대비 10% 이상인 것과 해당 조리법의 등장비율이 그 식품이 사용된 총 조리 음식 수(조리빈도)의 10% 이상인 것의 교집합에 해당되는 식품-조리법 pair가 우선적으로 선정되었다. 여기에 조리빈도가 10% 미만 5% 이상이면서 재료량 비율이 20% 이상인 3가지와 기존 조리법 5가지를 추가하여 최종적으로 274 pair의 식품별 대표조리법이 선정되었다. 전국 19개소에서 수집된 167종 식품은 식품별 대표조리법으로 전처리되었다.
아플라톡신 B1 등 73개 시료, 아플라톡신 M1 10개 시료, 오크라톡신 A 76개 시료, 푸모니신 B1 및 B2 12개 시료, 데옥시니발레놀 50개 시료, 제랄레논 55개 시료, 파튤린 7개 시료의 총 283개의 composite 식품 시료를 분석한 결과, 각 독소의 검출율은 아플라톡신 B1 등, 아플라톡신 M1, 오크라톡신 A ,데옥시니발레놀, 제랄레논이 각각 19.2%, 10%, 9.2%, 10%, 3.6%였으며, 푸모니신 B1 등과 파튤린은 검출된 시료가 없었다. 비소(As), 납(Pb),카드뮴(Cd),크롬(Cr), 알루미늄(Al)을 ICP-Mass로, 수은(Hg)은수은전용분석기로, 메틸수은(methyl mercury)은 GC- ECD로 분석되었다. 아크릴아마이드는 분석대상식품 186개 중에서 33개의 식품시료에서 검출되었다. 고온 조리한 감자류인 감자튀김과 감자칩에서 각각 469.37 ppb, 336.85 ppb의 아크릴아마이드 검출이 확인되었다. 이 외에 미숫가루/선식/생식에서 324.98 ppb, 옥수수팝콘에서 284.88 ppb, 과자,비스켓,쿠키에서 116.77 ppb, 과자,스낵과자에서 106.16 ppb, 깨,흰깨에서 103.46 ppb, 빵가루 기름튀기기에서 102.88 ppb, 후추, 분말 시료에서는 조리 방법에 따라 492.32-7,139.05 ppb 수준의 아크릴아마이드가 검출되었다. 이를 제외한 대부분의 시료에서는 100 ppb 이하의 아크릴아마이드가 검출되었다.
상기 기술된 섭취량 자료에 등장한 734종 식품을 대표식품 167종에 "mapping"한 자료, 유해물질(곰팡이독소, 중금속, 아크릴아마이드)의 분석치, 개인별 식품섭취량 자료, 개인별 체중 및 가중치를 이용하여, 유해물질별 개인의 섭취량을 산출하여 유해물질별 1인 1일 평균섭취량과 분포, 체중 당 1일 평균섭취량과 분포, 연령그룹별 평균섭취량과 분포를 도출하였다. JECFA의 ochratoxin A 잠정주간섭취한계량(PTWI)인 0.1 ㎍/kg bw/week와 우리 국민의 평균 ochratoxin A 섭취량인 0.0001033 ㎍/㎏ bw/day을 비교한 결과, 국제기준치의 1% 미만에 해당되는 값으로 우리 국민의 오크라톡신 A에 대한 노출은 낮은 수준이었다. 제랄레논의 체중 당 1일 평균섭취량(0.0005373 ㎍/kg bw/day)은 잠정일일섭취한계량(PMTDI, 0.5 ㎍/kg bw/day)의 0.107%에 불과하였다. 데옥시니발레놀의 1일 평균섭취량은 0.1066955 ㎍/kg bw/day로 PMTDI (1 ㎍/kg bw/day)의 10.670% 수준이었다. 아플라톡신 B1의 평균섭취량은 0.0941 ㎍/kg bw/day으로 GEMS/Food (GEMS/Food: Global Environment Monitoring System—Food Contamination Monitoring and Assessment Programme) database의 평균섭취량인 0.4 ng/㎏ bw/day의 약 1/4 수준이었다.
JECFA의 PTWI 또는 잠정월간섭취한계량(PTMI)를 1일 섭취량으로 환산하여 본 연구에서 mapping 방법으로 추정된 중금속의 1일 평균섭취량과 비교하여 위해평가를 하였다. 납의 평균섭취량은 0.251 μg/㎏ bw/day로 PTWI (25 μg/㎏ bw/week, 2010년 철회됨)의 7.03%에 해당되었다. 카드뮴의 경우에는 평균섭취량이 0.318 μg/㎏ bw/day으로 PTMI (25 μg/㎏ bw/month) 대비 38.18%수준이었다. 총수은의 평균섭취량은 0.069 μg/㎏ bw/day으로 PTWI (4 μg/㎏ bw/week됨)의 12.15%이었으며, 메틸수은의 평균섭취량은 0.023 μg/㎏ bw/day로 PTWI (1.6 μg/㎏ bw/week)의 10.06% 수준으로 나타났다. 알루미늄의 1일 평균섭취량은 90.709 μg/㎏ bw/day으로 PTWI (2 ㎎/㎏ bw/week) 대비 31.83%이었다. 우리 국민의 아크릴아마이드 1일 평균 섭취량은 62.10 ng/㎏ bw로 추정되었다.
본 연구에서 사용된 확대된 대표식품 목록과 새로 도입된 mapping 방법으로 인해 추정된 노출량이 기존 2009년에 보고된 노출량에 비해 증가되었으며, 중금속의 경우에 이들 요소의 기여 정도는 각각 8∼70% 및 16∼44%이어서, 통합적으로 45∼115%의 증가가 나타났다.
Project Period 2012. 02. 15 ~ 2012. 11. 30 (9.5 months) Previous Korean total diet studies (TDSs) have estimated dietary exposure to toxic contaminants based on 110-120 representative foods selected from over 500 foods reported in the Korea National Health & Nutrition Examination Surveys (KNHANES),
Project Period 2012. 02. 15 ~ 2012. 11. 30 (9.5 months) Previous Korean total diet studies (TDSs) have estimated dietary exposure to toxic contaminants based on 110-120 representative foods selected from over 500 foods reported in the Korea National Health & Nutrition Examination Surveys (KNHANES), which might have resulted in underestimation. In order to provide a closer-to-real estimate of dietary exposure to contaminants, TDS was performed using a more comprehensive list of representative foods. A food list representing recent typical diets of Koreans was developed using the revised principles based on 734 food items reported in the nutrition survey of 2008~2010 KNHANES. Food items within 90% of cumulative intake amount and items with consumption frequency of 5% or higher were considered first. From the resulting 162 food items, 20 items were removed to avoid overlapping similar foods while 25 items with possible high levels of contaminants of interest were added based on the recent monitoring results. Consequently, 167 items were selected as representative foods, which covered 90.3% of intake amount, 90.3% of energy intake, and 85.5% of fat intake. The 274 representative ‘food × cooking method’ pairs were extracted by combining each representative food to corresponding cooking method(s) used in cooking 10 % or more of intake amount of each food and used for 10% or higher of frequency. These foods were collected from 19 mega-markets in 10 metropolitan cities nationwide and made into composites prior to preparation to a ‘table ready’ state. The analysis of mycotoxins, heavy metals, and acrylamide was performed on these prepared samples with quality assurance procedures. Also, the aforementioned 167 foods were employed for mapping other 567 foods out of 734 foods appeared in the 2008~2010 KNHANES based on the closeness in biological systematics and morphological similarity to representative foods. The content of contaminants in each food were multiplied by the intake amount of foods at individual level, and summed over all foods assessed to estimate the total dietary exposure to each contaminant. The contribution of each food group to total estimated exposure was calculated by dividing the sum of contaminant intakes from foods in each food group with total contaminant intake from all food groups. To estimate dietary exposures on a body weight basis, individuals' dietary exposure to contaminants from all foods were divided by their own body weights. Also the distribution of the population exposure estimates at the 1st, 5th, 10th, 25th, 50th, 75th, 90th, 95th and 99th percentiles were produced.
The estimated mean exposure of the population to ochratoxin A (0.103 ng/kg bw/day) was below 1% of the provisional tolerable weekly intake (PTWI, 0.1 ㎍/kg bw/week). And exposures to zearalenone (0.5373 ng/kg bw/day) and deoxynivalenol (106.7 ng/kg bw/day) were 0.107% and 10.670% of the provisional maximum tolerable daily intake (PMTDI), respectively. Mean exposure to aflatoxinB1 was 0.0941 ng/kg bw/day and margin of exposure (MOE) was 2,658 based on BMDL10 of 0.250 ㎍/kg bw/day. Fumonisin and Patulin were not detected in any of the prepared food samples. In general, exposures to mycotoxins were rather negligible and well under the safe limit.
The estimated mean exposures to methylmercury was 0.023 ㎍/kg bw/day corresponding to 10.06% of the PTWI (1.6 ㎍/kg bw/day). Mean exposure to aluminium was 90.709 ㎍/kg bw/day and 31.83% of the PTWI (2 ㎎/kg bw/week).
The estimated mean exposure of the population to acrylamide was 62.10 ng/㎏ bw/day.
Although the estimated mean exposures of the population to heavy metals compared to the results from 2009 TDS were higher for 45~115%, the increments were not due to increased contamination of foods. Because the number of representative foods was increased for 50% from 114 to 167, and most of food samples analyzed had values due to lower LODs, the estimates increased for 8~70%. Also, introduction of mapping method to reflect all foods reported in KNHANES in estimating exposures to contaminants contributed to the increment in a comparable degree, 16~44%.
This study showed how much more can be done in terms of risk management with a large scale population intake data along with anthropometric and demographic information in addition to adopting the mapping method. Using the intake data of each food item, mapping allowed the estimation of total dietary exposure to individual contaminants from all foods reported consumed by each respondent. In addition, this combined with individual’s body weight enabled the drawing of real distributions of population exposure to toxic contaminants. It is expected that the regulatory agencies will become more competent of identifying the sub-populations at possible high risk and for a better risk management.
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