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Kafe 바로가기주관연구기관 | 한양대학교 산학협력단 HanYang University |
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보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 | 한국어 |
발행년월 | 2013-11 |
과제시작연도 | 2013 |
주관부처 | 식품의약품안전평가원 National Institute of Food and Drug Safety Evaluation |
과제관리전문기관 | 식품의약품안전평가원 National Institute of Food and Drug Safety Evaluation |
등록번호 | TRKO201400011713 |
과제고유번호 | 1475007374 |
사업명 | 식품 등 안전관리 |
DB 구축일자 | 2014-07-26 |
키워드 | 기구 및 용기․포장.커뮤니케이션.인식도.Utensils.containers and packages.Communication.Awareness. |
DOI | https://doi.org/10.23000/TRKO201400011713 |
본 연구의 목적은 어린이, 청소년, 주부를 대상으로 소비자가 식품용 기구 및 용기․포장에 대해 쉽게 이해할 수 있는 교육 소책자와 동영상을 개발하고자 함.
(1) 교육자료 개발에 필요한 국내․외 기구 및 용기․포장 관련 컨텐츠 등 정보 수집함.
(2) 선행 자료를 바탕으로 어린이, 청소년, 주부의 인식도 조사 및 식품 관련 전문가를 대상으로 자문형식의 설문조사를 실시함.
○ 총 1,420명의 어린이, 청소년, 주부를 대상으로 식품용 기구 및 용기․포장에 대한 인식도 및 교육 자료 개발 수요도 조사를 실시함.
○
본 연구의 목적은 어린이, 청소년, 주부를 대상으로 소비자가 식품용 기구 및 용기․포장에 대해 쉽게 이해할 수 있는 교육 소책자와 동영상을 개발하고자 함.
(1) 교육자료 개발에 필요한 국내․외 기구 및 용기․포장 관련 컨텐츠 등 정보 수집함.
(2) 선행 자료를 바탕으로 어린이, 청소년, 주부의 인식도 조사 및 식품 관련 전문가를 대상으로 자문형식의 설문조사를 실시함.
○ 총 1,420명의 어린이, 청소년, 주부를 대상으로 식품용 기구 및 용기․포장에 대한 인식도 및 교육 자료 개발 수요도 조사를 실시함.
○ 총 183명의 전문가를 대상으로 교육자료 개발을 위한 교육 내용 및 교육 방법 등의 설문조사를 실시함.
○ 그 결과, 어린이, 청소년, 주부의 대부분은 식품용 기구 및 용기․포장에 대해 잘 알고 있지 못했으며, 식품용기구 및 용기․포장의 정보 중 안전성에 대한 정보를 가장 많이 요구함.
○ 전문가들은 모든 계층의 소비자에게 재질별 특성 및 올바른 사용법 교육의 필요성을 강조함.
(3) 어린이, 청소년, 주부 및 식품 관련 전문가 조사 결과에 기초하여 교육자료의 내용을 구성하였으며, 교육 및 홍보 관련 전문가의 검토를 받아 자문의견을 반영함.
○ 캐릭터 개발 - 한 가족을 등장인물로 개발하였으며, 조력자 (박사) 캐릭터를 등장시킴으로써 올바른 사용방법을 제시해 주는 역할로 설정함.
○ 소책자 - 소비자 인식도 조사 결과를 통해 소비자들이 가장 궁금해 하는 내용과 전문가 조사 결과를 반영하여 계층별로 각각 개발함.
○ 동영상 - 식품용 기구 및 용기․포장의 잘못된 사용이 주로 일상생활에서 많이 발생하는 것에 초점을 두어 계층별 시나리오를 각각 개발함.
(4) 현장 시범 적용을 통한 교육자료 시안에 대한 교육효과 등 반응평가를 실시함.
○ 개발된 식품용 기구 및 용기․포장 교육 매체를 어린이, 청소년, 주부 총 124명을 대상으로 시범 적용하여 효과를 평가함.
○ 그 결과, 동영상, 소책자 모두 어린이, 청소년, 주부로부터 내용과 구성에 있어 높은 이해도를 보임.
○ 약 90.0% 이상의 반응평가자로부터 지금까지 잘못 알고 있던 식품용 기구 및 용기․포장에 대한 편견을 없애고 올바르게 사용하면 안전하다는 사실을 알게 되었다는 평가를 받아 그 효과를 입증함.
(5) 평가자료를 반영한 최종 교육자료 개발함.
○ 소책자 및 동영상 - ‘올바르게 사용해요! 식품용 기구 및 용기․포장’을 최종 교육자료의 제목으로 선정함 (계층별 소책자 3건과 동영상 3건)
○ 어플리케이션 - ‘스마트한 기구 및 용기․포장 e-정보 어플리케이션’을 제작하여, 개발된 소책자를 e-book으로 제공하고 동영상을 볼 수 있도록 함.
본 연구에서 개발된 교육 및 홍보 매체는 어린이, 청소년, 주부 등 다양한 계층에 식품용 기구 및 용기․포장에 대한 균형 잡힌 정보를 제공해 줄 수 있는 교육홍보 매체로 적극 활용함으로써 기구 및 용기․포장에 대한 국민 인식 수준 제고를 통해 정책 신뢰도 향상에 기여함. 앞으로 ‘올바르게 사용해요! 식품용 기구 및 용기․포장’ 및 ‘스마트한 기구 및 용기․포장 e-정보 어플리케이션’의 적극적인 홍보를 통해 식품용 기구 및 용기․포장에 대한 소비자들의 인식 개선이 필요함
The purpose of this research was to develop educational materials for food utensils, containers and packages for elementary, middle and high school students and housewives to improve their perception on food utensils, containers and packages.
Firstly, previous researches on educational materials
The purpose of this research was to develop educational materials for food utensils, containers and packages for elementary, middle and high school students and housewives to improve their perception on food utensils, containers and packages.
Firstly, previous researches on educational materials were gathered and analyzed to develop appropriate contents, which was directly applied in this study.
Secondly, a survey was conducted on 1,420 elementary, middle and high school students and housewives to diagnose the perception and information needs on food utensils, containers and packages as well as 183 professionals regarding the education contents and methods. Most elementary, middle and high school students and housewives did not have enough knowledge on food utensils, containers and packages and demanded safety information on food utensils, containers and packages. Professionals emphasized the need for education on characteristics of various materials used and the correct way to use them.
Thirdly, educational materials were developed based on the survey results through brainstorming of the research team and reviewed by professionals.
Character creation – Create family characters and a helper character (preferably a professor) to teach and educate the family on proper usage.
Pamphlets – Analyze the survey results of the subjects and the professionals, pamphlets for different levels of consumers containing information regarding most frequently asked questions and distribute them accordingly.
Animations – Create various scenarios focusing on the most common occurrences which happen in everyday life with food utensils, containers and packages.
Fourthly, the developed educational materials were evaluated by applying them to 124 elementary, middle and high school students and housewives. As a result, a majority of them showed a high understanding. Around 90.0% of respondents claimed the material allowed them to disregard the prejudice against food utensils, containers and packages and the use of these products are safe if used with proper care.
Fifthly, A booklet and animation called ‘Use It Right! Food utensils, containers and packages’ (3 pamphlets and animations for every level) were developed for elementary, middle and high school students and housewives. In addition, an application called ‘Smart utensils, containers and packages information’ was developed to upload the developed materials along with the up-to-date information on food utensils, containers and packages through e-books and animations.
The educational materials developed in this study could be applied to any food utensils, containers and packages education, and the educational materials including booklets, animations, animation could be effectively used to promote the perception on food utensils, containers and packages. In the future, it will be necessary to advertise the application to be utilized by various consumer levels.
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