보고서 정보
주관연구기관 |
고려대학교 Korea University |
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 |
한국어
|
발행년월 | 2003-08 |
과제시작연도 |
2002 |
주관부처 |
농림부 Ministry of Agriculture and Forestry |
등록번호 |
TRKO201400023769 |
과제고유번호 |
1380001636 |
사업명 |
농림기술개발 |
DB 구축일자 |
2014-11-14
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초록
▼
○ 연구결과
Tocols의 효율적인 추축, 농축, 분리를 위하여 1차적으로 tocotrienol 함유 tocols의 농축원료로 적합한 원료선정 및 전처리 과정이 수행되었으며, 이로부터 미강 또는 미강유 정제부산물인 탈취 scum 또는 탈취 증류물(Deorderization distillate)이 최족 원료로 선정되었다. 미강의 경우 함유 tocols의 효율적인 추출을 위하여 roasting 및 microwave처리를 통하여 tocols 추출에 효율적인 전처리조건이 확립되었다.
이상의 1차년도 결과의 일부가 국제적인 논문(
○ 연구결과
Tocols의 효율적인 추축, 농축, 분리를 위하여 1차적으로 tocotrienol 함유 tocols의 농축원료로 적합한 원료선정 및 전처리 과정이 수행되었으며, 이로부터 미강 또는 미강유 정제부산물인 탈취 scum 또는 탈취 증류물(Deorderization distillate)이 최족 원료로 선정되었다. 미강의 경우 함유 tocols의 효율적인 추출을 위하여 roasting 및 microwave처리를 통하여 tocols 추출에 효율적인 전처리조건이 확립되었다.
이상의 1차년도 결과의 일부가 국제적인 논문(SCI)에 2편 등재되었다. 이상의 원료를 이용하여 초임계이산화탄소 및 액체-액체 추출법, 저온침전법등을 이용하여 최고 26%의 고순도를 갖는 tocols를 생산하는 공적이 확립되었으며, Prep-LC를 통하여 적게는 60%부터 높게는 97%까지의 고순도 tocols가 분리되었다
Abstract
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III. Major Results and Recommendation
In the rice milling fractions, total tocols and oil contents were highest with rice germ among milling fractions while rice hull showed the lowest. Seven tocol isomers, i.e., α-, β-, γ-, and δ-tocopherol, and α-, γ-, and δ-tocotrienol were detected in the all
III. Major Results and Recommendation
In the rice milling fractions, total tocols and oil contents were highest with rice germ among milling fractions while rice hull showed the lowest. Seven tocol isomers, i.e., α-, β-, γ-, and δ-tocopherol, and α-, γ-, and δ-tocotrienol were detected in the all rice milling fractions except hull.
In the barely milling fractions, the content of total tocols was highest in the pearling flour followed by germ, bran, hull, and endosperm. All eight tocol isomers in barely milling fraction were detected and they were more uniformly distributed compared to other cereal grains reported in this study.
In the wheat milling fraction, the total tocols and α-tocopherol content of wheat germ were significantly (p < 0.05) high compared with the other milling fractions. The β-tocotrienol and γ-tocotrienol were not detected in all wheat milling fractions.
In the corn milling fractions, the total tocols content was highest with corn germ compared with other fractions. Significantly (p<0.05) higher proportion of γ-tocopherol was obtained from the corn germ (71.4%) and endosperm (50.3%) compared with the hull (6.4%). Seven tocol isomers, i.e., α-, β-, γ-, and δ-tocopherol, and α-, γ-, and δ-tocotrienol were detected in the all corn milling fractions.
In the soybean milling fractions, Only four tocol isomers, i.e., α-, β-, γ-, and δ-tocopherol were detected in all soybean milling fractions, but any tocotrienol isomers were not detected. Total tocol and oil contents were highest with soybean germ among milling fractions.
Microwave heating was more effective for the increase in the vitamin E content than electric roaster heating. However longer heating with both microwave and electric roaster caused significant degradation of vitamin E resulting in the decreased content of total vitamin E.
To concetrate tocol from rice germ oil or deorderization distillate of rice bran oil, SC-CO2 and solvent crystallization technique were used. In SC-CO2, optimal conditions of SC-CO2 for tocol concentration were 2000 psi and 50 ℃.
Optimal solvent and temperature of solvent crystallization for tocol concentration were acetonitrile or methanol and -20 ℃. Finally, maximal tocol content of tocol concentrate obtained from deorderization distillate of rice bran oil using both technique was 26%. High purity tocol isomers (60 - 97%) were separated from tocol concentrate(26%) using Prep-LC system.
Stabilities of tocol in emulsion system were determined. δ-tocopherol had the highest stability while α-tocotrienol showed the lowest.
목차 Contents
- 제출문 ... 1
- 요약문 ... 2
- SUMMARY ... 4
- CONTENTS ... 7
- 목차 ... 8
- 제1장 연구개발과제의 개요 ... 9
- 제1절 연구개발의 목적 ... 9
- 제2절 연구개발의 필요성 및 범위 ... 9
- 제2장 국내외 기술개발 현황 ... 10
- 제3장 연구개발수행 방법 및 결과 ... 11
- 제1절 연구수행 방법 ... 11
- 1. Tocols의 추출조건 확립 ... 11
- 2. Tocols 추출을 위한 곡류 부산물선정 ... 12
- 3. 최적 Tocols 추출을 위한 전처리 조건 확립 ... 12
- 4. Tocols 분석 방법 ... 13
- 5. Tocols 농축조건의 확립 ... 13
- 가. 액체-액체 추출법(Liquid-liquid extraction)을 이용한 농축 ... 13
- 나. 저온침전법(저온결정법)을 이용한 농축 ... 14
- 다. 초임계 이산화 탄소를 이용한 농축 ... 15
- 라. 초임계 이산화 탄소(SC-CO2)를 이용한 농축과 저온침전법의 병용 ... 16
- 6. Preparative HPLC를 이용한 고순도 tocols의 생산 ... 16
- 7. Tocol 농축물의 유화특성 및 산화안정성 ... 17
- 제2절 연구수행 내용 및 결과 ... 18
- 1. Tocols 분석 및 분취방법 확립 ... 18
- 2. Tocols의 추출조건 확립 ... 18
- 3. Tocols 추출을 위한 곡류 부산물선정 ... 19
- 4. 최적 Tocols 추출을 위한 전처리 조건 확립 ... 20
- 5. Tocols 농축조건의 확립 ... 23
- 가. Liquid-liquid extraction을 이용한 농축 ... 24
- 나. 저온침전법(저온결정법)을 이용한 농축 ... 25
- 다. 선정된 용매에 의한 온도별 저온 침전법의 tocols 농축 효과 ... 26
- 라. 초임계 이산화 탄소 추출을 이용한 tocols 농축 ... 27
- 마. 초임계 이산화 탄소를 이용한 농축과 저온침전법의 병용 ... 31
- 6. Preparative HPLC를 이용한 고순도 tocol의 생산 ... 34
- 7. Tocol 농축물의 유화특성 및 산화안정성 ... 34
- 제4장 참고문헌 ... 36
- 끝페이지 ... 37
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