보고서 정보
주관연구기관 |
식품의약품안전평가원 |
연구책임자 |
강태석
|
참여연구자 |
반경녀
,
이화정
,
서일원
,
이영주
,
이진희
,
오재명
,
곽희정
,
김슬기
,
노경근
,
그외 다수
|
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 |
한국어
|
발행년월 | 2014-12 |
과제시작연도 |
2014 |
주관부처 |
식품의약품안전평가원 |
사업 관리 기관 |
식품의약품안전처 Ministry of Food and Drug Safety |
등록번호 |
TRKO201500007402 |
과제고유번호 |
1475007876 |
DB 구축일자 |
2015-06-27
|
키워드 |
건강기능식품,분석법,관리체계Health functional food,Monitoring,Administration system
|
초록
▼
연구결과
필요성 및 목표
○ 건강기능식품 기준 및 규격관리 기반 연구를 통하여 건강기능식품의 안전성을 확보하고자 함
○ 제품수요가 다양하고 시장규모가 지속적으로 성장하고 있는 건강기능식품의 유통⋅판매되는 제품에 대한 사후 관리가 필요함
○ 건강기능식품의 사후관리 및 품질관리에 대한 체계구축 및 과학적 근거 마련
방법 및 결과
<1세부 과제> : 건강기능식품에 대한 지표/기능성분 기준 및 규격 실태조사(170,000천원) : 영양기능연구팀
○ 건강기능식품 생산 및 수입실적 상위 품목 중
연구결과
필요성 및 목표
○ 건강기능식품 기준 및 규격관리 기반 연구를 통하여 건강기능식품의 안전성을 확보하고자 함
○ 제품수요가 다양하고 시장규모가 지속적으로 성장하고 있는 건강기능식품의 유통⋅판매되는 제품에 대한 사후 관리가 필요함
○ 건강기능식품의 사후관리 및 품질관리에 대한 체계구축 및 과학적 근거 마련
방법 및 결과
<1세부 과제> : 건강기능식품에 대한 지표/기능성분 기준 및 규격 실태조사(170,000천원) : 영양기능연구팀
○ 건강기능식품 생산 및 수입실적 상위 품목 중 고시형원료인 홍삼, 오메가-3 지방산 함유유지, 알로에, 인삼, 가르시니아캄보지아 추출물, 글루코사민, 감마리놀렌산 함유유지, 공액리놀레산의 건강기능식품 유통 제품의 기능/지표성분 함량 표시 조사
<2세부 과제> : 건강기능식품에 대한 중금속, 미생물 기준 및 규격 실태조사(180,000천원) : 부산청 시험분석센터
○ 홍삼, 오메가-3 지방산 함유유지, 알로에, 인삼, 가르시니아캄보지아 추출물, 글루코사민, 감마리놀렌산 함유유지, 공액리놀레산의 건강기능식품 유통 제품의 잔류용매, 중금속 등 기준규격(기능/지표성분 제외) 조사
기대성과
○ 건강기능식품 기능/지표 성분의 표시값에 대한 신뢰성 확보, 사후 관리 및 품질관리를 통한 안전관리 기반강화
Abstract
▼
The purpose of this study was to provide a scientific basis for a variety of products and market demand that are continuously grow and function in human health through surveillance of standards and specifications for products in the health functional food health safety policies.
587 samples were
The purpose of this study was to provide a scientific basis for a variety of products and market demand that are continuously grow and function in human health through surveillance of standards and specifications for products in the health functional food health safety policies.
587 samples were collected from red ginseng, omega-3 fatty acid, aloe, ginseng, garcinia cambogia extract or hydroxycitric acid(HCA), glucosamine, gamma linolenic acid, and conjugated linoleic acid(CLA), through the market places and the internet.
The baseline was measured by standard individual specifications. Through the individual specification, indications or active ingredients of collected samples[red ginseng(ginsenoside Rb1, Rg1, Rg3), omega-3 fatty acid(fatty acid), aloe(anthraquinone), ginseng(ginsenoside Rb1, Rg1), garcinia cambogia extract(total hydroxycitric acid), glucosamine(glucosamine), gamma linoenic acid(gamma linoleic acid), conjugated linoleic acid(CLA)] and heavy metals(lead, cadmium, arsenic, mercury), residual solvents, bacteria, and coliform were included. This monitoring was implemented to evaluate food safety to use as a data basis for establishment of food policy. The red ginseng and gamma linolenic acid supplement showed a unsuitable rate of 1.8 percent. The other samples were(omega-3 fatty acid, aloe, ginseng, garcinia cambogia extract, glucosamine, hydroxycitric acid) shown suitable.
Furthermore, analytical methods of functional ingredient for the eight items were developed and validated. After conducting the monitoring of the standards and specifications to strengthen the post market control of product specific health functional food.
An analytical method of functional ingredients of specific health functional foods was standardized and then distributed analytical method guidance for health functional foods to get base system of standardized analytical ability for researcher.
목차 Contents
- 표지 ... 1
- 자체연구개발과제 최종보고서 ... 2
- [별첨] 연구자 및 참여율 ... 3
- 국문 요약문 ... 4
- Summary ... 6
- 목 차 ... 8
- 연구개발과제 연구결과 ... 9
- 제1장 연구개발과제의 개요 ... 9
- 제2장 연구개발과제의 국내ㆍ외 연구개발 현황 ... 17
- 제3장 연구개발과제의 연구수행 내용 및 방법 ... 23
- 제4장 연구개발과제의 연구결과 고찰 및 결론 ... 124
- 제5장 연구개발과제의 목표달성도 및 관련분야에의 기여도 ... 127
- 제6장 연구개발과제의 연구개발 결과 활용계획 ... 129
- 제7장 참고문헌 ... 130
- 끝페이지 ... 134
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