보고서 정보
주관연구기관 |
국립축산과학원 National Institute of Animal Science |
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 |
한국어
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발행년월 | 2015-04 |
과제시작연도 |
2014 |
주관부처 |
농촌진흥청 Rural Development Administration(RDA) |
과제관리전문기관 |
국립축산과학원 National Institute of Animal Science |
등록번호 |
TRKO201500010266 |
과제고유번호 |
1395036908 |
사업명 |
축산시험연구(R&D,책임운영) |
DB 구축일자 |
2015-07-11
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DOI |
https://doi.org/10.23000/TRKO201500010266 |
초록
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Ⅳ. 연구개발결과
수출용 산란노계 생산을 위한 고기능성 사료소재 및 사료프로그램 개발
시험1에서는 생산성에서는 비타민C, Astaxanthin, 산자나무, 계피, α-lipoic acid 처리간에 차이가 나타나지 않았으며, 지방산패도에서는 비타민C, Astaxanthin, 산자나무, 계피, α-lipoic acid 처리구들이 늦은 지방산패 경향을 나타냈다. 시험2에서는 비타민 나무와 유산균 발효비타민 나무에서 산란율이 최대 10% 이상 증가하였으며, 혈액 생화학 조성에도 처리간에 차이가 나타나지 않았다. 지방산패도 함량은
Ⅳ. 연구개발결과
수출용 산란노계 생산을 위한 고기능성 사료소재 및 사료프로그램 개발
시험1에서는 생산성에서는 비타민C, Astaxanthin, 산자나무, 계피, α-lipoic acid 처리간에 차이가 나타나지 않았으며, 지방산패도에서는 비타민C, Astaxanthin, 산자나무, 계피, α-lipoic acid 처리구들이 늦은 지방산패 경향을 나타냈다. 시험2에서는 비타민 나무와 유산균 발효비타민 나무에서 산란율이 최대 10% 이상 증가하였으며, 혈액 생화학 조성에도 처리간에 차이가 나타나지 않았다. 지방산패도 함량은 0.15∼0.16 MDA mg/kg 수준이었으나, 저장 3일차부터 비타민 나무 부산물 첨가구에서 유의적인 개선이 나타났으며, 시험 3에서는 1주간의 산란생산성 결과는 산란율, 난중, 사료 요구율은 처리구간에 유의적인 차이는 나타나지 않았지만, 사료섭취량은 비타민 C 첨가구와 비타민 나무 첨가구들이 대조구와 비교하여 유의적으로 높았다.
혈액성상, 육색, 보수력, 가열감량, 가슴육 지방산 함량 에서는 처리구간에 유의적인 차이는 나타나지 않았다.
수출대상국 맞춤형 산란노계 생산시스템 구축
시험 1에서는 증체량 개선은 육계후기 사료 급여구에서 가장 높았으며, 산란성계육 육량 개선을 위해서는 최대 28일까지 사육하는 것이 효과적일 것으로 보인다. 처리구간 도체율에서는 차이는 나타나지 않았으나, 복강지방의 경우 에너지가 높은 육계사료 급여구에서 증가하는 경향을 나타냈다. 총 콜레스테롤, 중성지방 및 글루코스에서 에너지 함량이 높은 육계후기 사료 급여구가 다른 처리구와 비교하여 높은 함량을 보여주었으며, 다른 항목에서는 처리구간에 차이는 나타나지 않았다. 시험 2에서는 산란성계 사료 내 홍삼박 급여에 따른 생산성을 비교 한 결과 산란율은 무첨가구 대비 홍삼박 급여구에서 최대 8% 이상 증가하였으나 홍삼박 0.5%와 1.0% 첨가구간 비교시 유의적인 차이는 나타나지 않았다. 산란성계 사료내 홍삼박 급여에 따른 계란품질을 분석한 결과 무첨가구 대비 홍삼박 부산물이 산란율에는 개선을 보였으나, 계란품질에는 영향을 미치지 않는 것으로 나타났다. 산란성계 사료 내 홍삼박 급여에 따른 장내 미생물 조성은 무첨가구 대비 홍삼박 부산물 첨가구에서 다소 높아지는 경향을 나타냈으나, 유의적인 차이는 나타나지 않아 결과적으로 홍삼박 부산물이 장내 미생물에 미치는 영향은 없는 것으로 나타났으며, 총 4주간 홍삼박을 급여하였을 때 산란성계 생화학 조성은 무첨가구 대비 유의적인 차이는 나타나지 않았다. 시험 3에서는 산란율은 사양 시험 기간동안 일일 사료 섭취량 비율이 감소함에 따라 산란율 및 사료 요구량이 유의적으로 감소하였으며, 도체 수율 역시 사양시험 기간 동안 일일 사료 섭취량이 감소함에 따라 도체 수율 및 부분육 (가슴, 다리, 날개) 비율이 감소하였다. 가슴육내 일반성분 항목, 보수력, 가열감량 및 지방산 함량에 있어서는 일일 사료 섭취량에 따른 유의적인 차이는 나타나지 않았다.
산란노계 도체품질 개선 및 상품화 기술 개발
시험 1에서는 국내 산란성계 수출업체 현장 방문 조사 및 산란성계육 품질 분석을 통해 수출활성화를 위한 방안을 제시하였으며 수출되고 있는 산란성계육의 도체품질 등을 조사하여 기본 DB를 구축하였다. 시험 2에서는 산란성계육 수출 시 세척 및 포장 기술에 대한 개선 방안을 제시함으로써 베트남, 중국, 홍콩 등 수출대상국의 실정 및 수요에 맞는 맞춤형 수출전략상품 개발 및 수출애로사항 해결하고자 하였다. 시험 3에서는 수출되고 있는 산란성계육을 활용하여 수출 상품으로 가공육을 개발하여 기존 돈육을 이용한 제품과의 차이를 구명하여 수출품목으로서의 가능성을 구명하였다.
Abstract
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Ⅳ. Results and Recommendation
Project 1.
In experiment 1st effect of supplementation antioxidant (vitamin C, Astaxanthin, Sea buckthorn, cinnamon, α-lipoic acid) in old laying hens. Hen-day egg production was not significantly different among the treatments. TBARS values was significantly lowe
Ⅳ. Results and Recommendation
Project 1.
In experiment 1st effect of supplementation antioxidant (vitamin C, Astaxanthin, Sea buckthorn, cinnamon, α-lipoic acid) in old laying hens. Hen-day egg production was not significantly different among the treatments. TBARS values was significantly lower in antioxidant groups than control. Experiment 2nd effect of supplementation Sea buckthorn and lactobacillus fermented Sea buckthorn in old laying hens. Hen-day egg production was significantly greater in Sea buckthorn and lactobacillus fermented Sea buckthorn groups than control. Supplementaion of Sea buckthorn and lactobacillus fermented Sea buckthorn in diets decreased the TBARS values at 3 d of the storage. Experiment 3rd effect of supplementation Sea buckthorn in old laying hens. Hen-day egg production, egg weight, feed conversion ratio, feed intake were not different among the treatments. Blood parameter, meat color, water holding capacity, cooking loss, fatty acids in breast meat were not different among the treatments.
Project 2.
In experiment 1st effect supplementation of variety of feed (finisher laying hens. grower laying hens, starter broiler, finisher broiler) in old laying hens. Body weight gain was significantly greater in finisher broiler diet than finisher laying hens diet. In experiment 2nd effect supplementation of red ginseng mare in old laying hens. Hen-day egg production was significantly greater in red ginseng mare groups than control. Egg shell quality was not affected by the dietary treatment.
Daily feed intake were decreased hen-day egg production and feed conversion ratio.
Carcass yield and partial ratio were decreased with daily feed intake. The concentrations of dry matter (DM), crude ash, crude fat, and crude protein in the breast meat, water holding capacity, cooking loss, and fatty acids were not different among daily feed intake decreased.
Project 3.
This study was conducted to examine the effect of spray-washing old birds (old laying hens, old molting hens, and old breeder hens) carcasses with sodium hypochlorite (50 ppm) solution and vacuum packaging on the microbiological and physiochemical quality of breast meat during storage at 4 ℃. There were no significant differences of cooking loss and texture among breast meats from different birds with spray-washing by water or sodium hypochlorite solution before storage. The numbers of total aerobic bacteria of aerobically packaged and only water-washed breast meat were higher than 7 Log CFU/g (the limitation population for spoilage of meat) after 7 days of storage. However, the numbers of total aerobic bacteria of vacuum packaged breast meat washed by sodium hypochlorite solution were lower than 7 Log CFU/g even after 14 days of storage. The volatile basic nitrogen content of vacuum packaged breast meat were lower than 20 mg% (the limitation value for spoilage of meat) regardless of the washing method, while those of aerobically packaged breast meat washed by tap water and sodium hypochlorite solution were 41.1 and 20.1 mg%, respectively. In addition, lipid oxidation and change of pH in breast meat was inhibited by vacuum packaging when compared with that of aerobic packaged breast meat during storage. Therefore, the results indicated that the washing old bird carcasses with sodium hypochlorite (50 ppm) solution and vacuum packaging could improve the shelf-life of meat from old birds. This result can provide the basic information for industry, which are seeking for export market.
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