Ⅳ. 연구개발결과 감초, 정향, 목향, 당귀, 황금, 육두구, 대황 이상 7 가지 한약재 추출물에 대하여 다양한 미생물들의 바이오필름 형성 효과가 있음을 확인하였다. 이에 추출물의 바이오필름 억제 효과를 극대화하기 위한 최적의 추출 조건 및 방법을 탐색하였다. 우선 에탄올 비율에 따른 추출물의 바이오필름 억제 효과를 관찰하였다. 구강 미생물인 S.mutans는 감초와 정향에서 에탄올 비율이 0%인 물이나, 95% 에탄올 추출물보다 40 ∼ 50% 에탄올 용매를 사용하여 추출한 추출물이 바이오필름 억제 효과가 뛰어난 것으로확인되
Ⅳ. 연구개발결과 감초, 정향, 목향, 당귀, 황금, 육두구, 대황 이상 7 가지 한약재 추출물에 대하여 다양한 미생물들의 바이오필름 형성 효과가 있음을 확인하였다. 이에 추출물의 바이오필름 억제 효과를 극대화하기 위한 최적의 추출 조건 및 방법을 탐색하였다. 우선 에탄올 비율에 따른 추출물의 바이오필름 억제 효과를 관찰하였다. 구강 미생물인 S.mutans는 감초와 정향에서 에탄올 비율이 0%인 물이나, 95% 에탄올 추출물보다 40 ∼ 50% 에탄올 용매를 사용하여 추출한 추출물이 바이오필름 억제 효과가 뛰어난 것으로확인되었다. 특히 50%의 감초 추출물의 경우 바이오필름의 형성을 매우 강력하게 억제하였다. 또한 추출 용매의 양을 달리하여 각 추출물의 양에 따른 바이오필름 억제 효과의 변화를 관찰하였다. 앞서 확인한 감초 50% 에탄올 추출물은 10 g 의 한약재 시료를 100 ㎖의 용매로 추출하였을 때, 바이오필름 억제 효과가 확인되며, 50 ㎖의 용매의 양을 사용할 경우 바이오필름 억제 효과가 매우 강력하게 나타났다. 그리고 정향 50%에탄올 추출물은 10 g 의 한약재 시료를 500 ㎖ 용매로 추출하였을 때, 바이오필름 억제 효과가 확인되며, 추출하는 용매의 양이 적어질수록 그 효과가 강해지는 것을 관찰하였다. 그러나 정향의 경우 10 g 당 용매의 양이 200 ㎖ 보다 초과하여 추출한 추출물은 바이오필름 형성 확인을 위한 조건에서 혼탁함을 보여 측정이 불가하였다. 이에 실험실에서 확인할 수 있는 최적의 추출 용매의 조건은 감초는 10 g 당 50 ㎖의 50%에탄올 용매, 정향은 10 g 당 200 ㎖의 50% 에탄올 용매로 확인되었다. 또한 바이오필름 억제 효과가 뛰어난 감초와 정향에 대하여 각각의 지표 성분인 글리시리진 (Glycyrrhizin)과 유지놀(Eugenol)이 추출물과 동일한 바이오필름 억제 효과를 나타내는 것을 관찰할 수 있었다.
Abstract▼
Biofilm is the main source of microbial contamination. Bacteria in the mouth produced biofilm, called dental plague commonly, and stay on the surface of teeth. A physical method of brushing and a chemical method of gargling has been applied to remove dental plague. In this study, a new method to rem
Biofilm is the main source of microbial contamination. Bacteria in the mouth produced biofilm, called dental plague commonly, and stay on the surface of teeth. A physical method of brushing and a chemical method of gargling has been applied to remove dental plague. In this study, a new method to remove dental plague has been suggested using extracts of licorice roots and clove buds. In the preliminary test, 7 herbal medicines showed a biofilm inhibitory activity of Yersinia enterocolitica, Xanthomonas oryzae, Aeromonas hydrophila, and Streptococcus mutans. Since this study focused on the dental plague, licorice roots and clove buds were selected for inhibition of biofilm formation of S. mutans among them. Ethanol concentration for biofilm inhibition of S. mutans was 50% for the maximum activity. The amount of 50% ethanol for extraction was less than 20 fold of licorice roots and less than 50 fold of clove buds within the tested conditions. Glycyrrhizin, a main component of licorice roots, and eugenol, a main component of clove buds, had a inhibitory activity on the biofilm formation of S. mutans. This result suggested these main components were one of functional chemicals which inhibited biofilm formation of S. mutans. The similar change on cell growth by extracts and these two main components respectively confirmed that these two main components, glycyrrhizin and eugenol, were active inhibitory chemicals in extracts of licorice roots and clove buds. The results in this study suggested the inhibitory function of extracts of licorice roots and clove buds on the biofilm formation of S. mutans and the method to extract the inhibitory chemicals from licorice roots and clove buds. Because licorice roots and clove buds have been used for a long time in the human history, they were considered as safe food to eat. A strong sweet taste of licorice roots provided a chance to develop new types of food or hygiene products for prevention of dental plague.
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