보고서 정보
주관연구기관 |
국립축산과학원 National Institute of Animal Science |
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 |
한국어
|
발행년월 | 2016-02 |
과제시작연도 |
2015 |
주관부처 |
농촌진흥청 Rural Development Administration(RDA) |
등록번호 |
TRKO201600003218 |
과제고유번호 |
1395041555 |
사업명 |
축산시험연구 |
DB 구축일자 |
2016-06-25
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DOI |
https://doi.org/10.23000/TRKO201600003218 |
초록
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Ⅳ. 연구개발결과
<제1세부과제: 쌀 가공 부산물의 가금전용사료화 연구>
쌀 가공 부산물인 싸라기, 미강 및 흥국 싸라기는 단백질 함량이 미강이 14.22%, 흥국 싸라기 9.56%, 싸라기 6.6% 순으로 우수 하였으며, 아미노산 조성에는 큰 차이가 없었으나, 흥국싸라기에서 높은 경향이 있었다. 또한 1% 흥국 싸라기를 첨가한 급여구에서 대조구 대비 사료 요구율이 4% 개선 되었으며, 소화율 또한 1% 흥국 싸라기 첨가 급여구가 대조구 대비 49% 이상 개선되는 효과를 보여주었다. 또한, 환류냉각장치를 이용한 미강내 감
Ⅳ. 연구개발결과
<제1세부과제: 쌀 가공 부산물의 가금전용사료화 연구>
쌀 가공 부산물인 싸라기, 미강 및 흥국 싸라기는 단백질 함량이 미강이 14.22%, 흥국 싸라기 9.56%, 싸라기 6.6% 순으로 우수 하였으며, 아미노산 조성에는 큰 차이가 없었으나, 흥국싸라기에서 높은 경향이 있었다. 또한 1% 흥국 싸라기를 첨가한 급여구에서 대조구 대비 사료 요구율이 4% 개선 되었으며, 소화율 또한 1% 흥국 싸라기 첨가 급여구가 대조구 대비 49% 이상 개선되는 효과를 보여주었다. 또한, 환류냉각장치를 이용한 미강내 감마오리자놀 추출 방법 확립과 육계 사료내 감마오리자놀 추추물 급여시 증체량과 사료 요구율이 개선되었으며, 콜레스테롤 함량이 저하되는 효과를 보여주었다. 항산화 강화 미강 추출물을 육계와 산란계 사료 내 급여시 증체량과 산란율이 대조구 대비 각각 5.1%와 1.7% 개선되는 효과가 나타났으며, 계육내 지방산패도 역시 대조구 대비 39% 개선되는 효과가 나타났다.
<제2세부과제: 쌀 가공 부산물의 가금 전용 발효 사료화 연구>
쌀 가공 부산물의 부산물의 유산균 및 효모균 발효시 균수 함량은 싸라기, 미강, 흥국싸라기 순이었으며, 발효기간은 최소 6일까지 진행되며, 효모균 보다는 유산균 발효가 적합하였다. 쌀 가공 부산물인 미강과 싸라기를 유산균, 고초균, 효모로 발효시킨 발효사료를 육계 사료내 급여시 증체량이 약 8.5-9.5% 까지 개선되는 효과가 나타났으며, 싸라기, 미강을 유산균 발효방법에 따른 발효사료를 육계와 산란계 사료내 급여시 대조구 대비 증체량과 산란율이 각각 6.5%, 2.3% 개선되는 효과가 나타났다.
Abstract
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Ⅲ. Results and Recommendation
1. Effects of dietary supplementation with rice bran extracts on the growth performance, blood parameters, and immune response of broiler chickens
Increasing level of rice bran extracts in diets improved BW gain, improve feed conversion ratio of birds during 0
Ⅲ. Results and Recommendation
1. Effects of dietary supplementation with rice bran extracts on the growth performance, blood parameters, and immune response of broiler chickens
Increasing level of rice bran extracts in diets improved BW gain, improve feed conversion ratio of birds during 0 to 35 d. There was no effect on inclusion level of RBE in diets on feed intake of birds. There was no effect of inclusion level of RBE in diets on erythrocytes of birds. However, heterophil, lymphocyte, and monocytes increased with inclusion level of RBE in diets increased. Feeding the diets containing increasing amount of RBE to birds increased the concentrations of total cholesterol. Increasing inclusion level of RBE in diets increased concentrations of IgG. There was no effect of inclusion level of RBE in diets on concentration of IgM. These results suggest that dietary RBE may be used functional ingredient to improve growth perofmance, total cholesterol in serum, and immune response of birds.
2. Effects of dietary supplementation with rice bran extracts on the laying performance, egg quality, blood parameter, cholesterol in egg yolk of Hy-Line Brown laying hens
Hen-day egg production increased with inclusion level of RBE, but feed intake, egg weight, egg mass were not influenced by inclusion level of RBE in diet. However, the supplementation of RBE did not an affect on eggshell strength, eggshell thickness, egg yolk color, and Haugh units during the feeding trial. There were no significant differences in the level of leukocyte. However, heterophil and lymphocytes decreased with inclusion level of RBE. H:L ratio decreased tended to with inclusion level of RBE. Increasing level of RBE in diets decreased the concentrations of total cholesterol in serum. AST, ALT, glucose, and albumen were not affected by inclusion of RBE in diets. Egg yolk cholesterol decreased with inclusion level of RBE in diet. These results suggested that dietary RBE may be used functional ingredient to improve laying performance, total cholesterol in serum, cholesterol in egg yolk of birds.
3. Effect of dietary supplementation with fermented rice bran on the growth performance, blood parameters and intestinal microflora of broiler chickens
The overall BW gains of birds treated with AGP and fermented rice bran were greater (P<0.01) than those of the basal treatment. No significant differences were found between the basal and supplemented groups in overall feed intake and feed conversion ratio. No significant differences were found in the blood erythrocytes levels. However, leukocyte levels were greater (P<0.05) for birds fed on the diet containing AGP and lactobacillus fermented rice bran than for AST, glucose and albumen. Total cholesterol was less (P<0.05) in the blood of chickens from the AGP and fermented rice bran groups compared to the basal treatment, but the values for the fermented rice bran treatment did not differ from those of the other three treatment groups. No significant differences were found for Lactobacillus, Escherichia coli and Salmonella in the cecal contents of birds. The results show that supplementation of poultry diets with fermented rice bran may be used to improve growth performance of broiler chickens.
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