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식용재배 버섯의 기능성 성분 분석 및 증진기술 개발
Stimation of antioxidant and antitumor activity of the preserved resource of edible mushrooms and the development of increase method 원문보기

보고서 정보
주관연구기관 국립원예특작과학원
National Institute of Horticultural and Herbal Science
보고서유형최종보고서
발행국가대한민국
언어 한국어
발행년월2016-02
과제시작연도 2015
주관부처 농촌진흥청
Rural Development Administration(RDA)
등록번호 TRKO201600003233
과제고유번호 1395041559
사업명 원예특작시험연구
DB 구축일자 2016-06-25
DOI https://doi.org/10.23000/TRKO201600003233

초록

Ⅳ. 연구개발결과
○ 국내 시판되는 버섯의 기능성 평가를 통한 가공화 기초자료 제공
○ 버섯의 이로운 가치를 재배환경별 조사하여 기능성높은 환경조건 구명
○ 식용버섯의 보존자원에 대한 기능성 평가로 새로운 자원의 개발
○ 느타리버섯은 항산화능은 약하나 항염 및 위암에 대해 억제율이 높은 편임
○ 느타리버섯 아임계 추출방법에 따라 위암 세포 억제율이 높아지는 것으로 추정
- 수한(신) 150℃ 처리에서 86.3%, 춘추2호 150℃와 여름느타리 200℃조건에서 58.2%내외로 낮았음
○ 팽이버섯류

Abstract

Oyster mushroom is one of the popular mushrooms for Korean people and it is thus one of the mushrooms that were mostly cultivated in Korea in addition to winter and king oyster mushrooms. This study was carried out to compare the medicinal effects of fruiting body of Pleurotus ostreatus extracts, wi

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