보고서 정보
주관연구기관 |
국립농업과학원 National Institute of Agricultural Sciences |
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 |
한국어
|
발행년월 | 2016-02 |
과제시작연도 |
2015 |
주관부처 |
농촌진흥청 Rural Development Administration(RDA) |
등록번호 |
TRKO201600003245 |
과제고유번호 |
1395041106 |
사업명 |
농업기초기반연구 |
DB 구축일자 |
2016-06-25
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DOI |
https://doi.org/10.23000/TRKO201600003245 |
초록
▼
Ⅳ. 연구개발결과
1) 세부 1과제 : GMO성분비교 평가를 위한 벼품종별 영양성분 분석
○ GM벼의 안전성평가를 위한 OECD/CODEX 가이드라인 권고항목 영양성분 분석
* 일반성분 8가지, 아미노산 17가지, 지방산 8가지, 미네랄 10가지, 비타민 5가지로 총 48가지 성분을 분석하여 품종별, 지역별, 년도별 영양성분 함량 분석
○ 국내 상업품종 벼의 영양성분 통계적 범위 및 자연변이, 허용범위 제시
* 총 46품종 (2013년 8종, 2014년 15종, 2015년 23종)
* 통계분석 : A
Ⅳ. 연구개발결과
1) 세부 1과제 : GMO성분비교 평가를 위한 벼품종별 영양성분 분석
○ GM벼의 안전성평가를 위한 OECD/CODEX 가이드라인 권고항목 영양성분 분석
* 일반성분 8가지, 아미노산 17가지, 지방산 8가지, 미네랄 10가지, 비타민 5가지로 총 48가지 성분을 분석하여 품종별, 지역별, 년도별 영양성분 함량 분석
○ 국내 상업품종 벼의 영양성분 통계적 범위 및 자연변이, 허용범위 제시
* 총 46품종 (2013년 8종, 2014년 15종, 2015년 23종)
* 통계분석 : ANOVA, PCA, HCA, Tolerance interval range
○ 국내 상업품종(장려품종, 인디카벼, 통일벼) 벼의 영양성분 DB화
* http://kabic.naas.go.kr/lmo/frt/listFrtMainPage.do
* 벼 품종, 지역, 연도, 분석대상 화합물, 분석방법 DB
* 국내 상업품종(장려품종) 벼의 영양성분 함량 범위 DB
* 국내·외 논문 탐색을 통한 각 성분 별 함량범위 DB
2) 세부 2과제 : GMO성분비교 평가를 위한 벼 품종별 항영양소 분석
○ GM벼의 안전성평가를 위한 OECD/CODEX 가이드라인 권고항목 항영양성분 분석 (트립신 저해제, 피트산, 페놀산(free, bound, ester))
○ 국내 상업품종 벼의 항영양성분 통계적 범위 및 자연변이, 허용범위 제시
* 총 46품종 (2013년 8종, 2014년 15종, 2015년 23종)
* 통계분석 : ANOVA, PCA, HCA, Tolerance interval range
○ 국내 상업품종(장려품종, 인디카벼, 통일벼) 벼의 항영양성분 DB화
* http://kabic.naas.go.kr/lmo/frt/listFrtMainPage.do
* 벼 품종, 지역, 연도, 분석대상 화합물, 분석방법 DB
* 국내 상업품종(장려품종) 벼의 항영양성분 함량 범위 DB
* 국내·외 논문 탐색을 통한 각 성분 별 함량범위 DB
3) 세부 3과제 : 벼의 대사관련 효소단백질 분석을 통한 비의도적 영향 평가 기술 개발
○ GM벼의 바의도적 영향 분석을 위하여, 7종의 주요 대사관련 효소 단백질에 대하여 GM과 Non-GM 벼 간의 활성을 분석, 비교한 결과 유의적인 차이가 발견되지 않았음
- 벼 내재 알레르기 단백질의 품종 별 차이를 구명하기 위하여, 관련 알레르기 단백질 4종과 항영양소 단백질 2종에 대한 분석 및 함량 측정을 위한 표준단백질 및 항체를 제작하여 비의도적으로 알레르기 단백질이 증가하는 지를 구명 함
- 국내 상업품종 벼 및 인디카 및 통일계벼 내재 알레르기 단백질 2종에 대한 함량을 분석 한 결과 품종 간에 유의적인 차이가 발생함을 알수 있었고, 이를 통해 비의도적 영향이 분석이 가능 할 것으로 추정 됨
Abstract
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Rice is the most important cereal grain. As the predominant staple food, rice is generally grown for human consumption with regard to energy and nutrition supply especially in East and South Asia.
Compositional analysis of various commercial rices as reference cultivar were conducted for the safe
Rice is the most important cereal grain. As the predominant staple food, rice is generally grown for human consumption with regard to energy and nutrition supply especially in East and South Asia.
Compositional analysis of various commercial rices as reference cultivar were conducted for the safety assessment of GM rices. The composition range of references were used to identify the natural variation of rice components. Proximates, other macro and minor nutrients and phytic acid, trypsin inhibitors, and phenolic acids were analyzed and studied for the impacts of the environment variations. The components were analyzed by AOAC or internationally authorized methods. Rice samples were cultivated and harvested in the Suwon and Gunwi, respectively from 2012 to 2014. The rice types were Japonica, Indica and Tongil. The proximates, amino acids, fatty acids, minerals, and vitamins in brown rice were analyzed. All data were suggested with minimum/maximum ranges, mean values, and tolerance intervals. Also we analyzed the data statistically through ANOVA test for multivariate analysis and PCA for the natural variations. The PCA results of all nutrients revealed no clear separation among rices due to breeding conditions, environmental conditions or among various cultivars. In addition, multivariate data assessment by PCA and PLS-DA revealed that environmental factors such as different years were important parameters due to the variability of the rice metabolite profiles.
In spite of its worldwide consumption of rice, only few studies have been reported on rice allergy. Rice allergy is an adverse health effect arising from a specific immune response to rice. It causes symptoms of atopic dermatitis, eczema and asthma. For this reason, it was shown that rice allergy cannot be ignored for safety assurance by allergic individuals.
In order to assure the food safety specifically by using the food safety evaluation method, allergenic materials contents have to be elucidated. But until now, rice has rare tools for detecting allergen materials and symptoms than other major allergenic foods such as milk, egg, peanut, etc.
Since these reasons, this study was performed to develop the new method for detection of allergenic materials using antibody. This method can help elucidating allergen contents in rice. Our study offers new insights into the existence of Korean cultivar rice and expanding the understanding of allergen reactivity.
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