최소 단어 이상 선택하여야 합니다.
최대 10 단어까지만 선택 가능합니다.
다음과 같은 기능을 한번의 로그인으로 사용 할 수 있습니다.
NTIS 바로가기다음과 같은 기능을 한번의 로그인으로 사용 할 수 있습니다.
DataON 바로가기다음과 같은 기능을 한번의 로그인으로 사용 할 수 있습니다.
Edison 바로가기다음과 같은 기능을 한번의 로그인으로 사용 할 수 있습니다.
Kafe 바로가기주관연구기관 | 전남대학교 Chonnam National University |
---|---|
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 | 한국어 |
발행년월 | 2014-06 |
과제시작연도 | 2013 |
주관부처 | 식품의약품안전청 Korea Food & Drug Administration |
등록번호 | TRKO201600010268 |
과제고유번호 | 1475007530 |
사업명 | 농림수산검역검사기술개발 |
DB 구축일자 | 2016-10-15 |
키워드 | 축산물가공품.식품첨가물.시험법.가스크로마토그래피.액체크로마토그래피.Animal processed products.Food additives.Analytical Method.HPLC.Gas chromatography. |
DOI | https://doi.org/10.23000/TRKO201600010268 |
식품공전 시험법과 축산물가공품 중 식품첨가물 시험법과 상이하거나 혼돈을 초래할 수 있는 시험법이 상존하고 있어 이들의 시험법을 비교 및 검토를 통하여 축산물가공품 중 식품첨가물 시험법의 개선(안)의 마련이 하고자 하였다. 연구 내용으로 국외 축산물가공품 중 식품첨가물 시험법 자료를 조사하고 국내 축산물가공품별 식품첨가물 규격 및 식품공전의 식품별 비교표를 작성하였다. 이 들의 자료를 참고하여 식품공전 시험법과 축산물가공품 중 식품첨가물 분석법을 축산물가공 식품을 대상으로 비교 및 검증하였다. 보존료 시험은 자연치즈, 가공 치즈, 버
식품공전 시험법과 축산물가공품 중 식품첨가물 시험법과 상이하거나 혼돈을 초래할 수 있는 시험법이 상존하고 있어 이들의 시험법을 비교 및 검토를 통하여 축산물가공품 중 식품첨가물 시험법의 개선(안)의 마련이 하고자 하였다. 연구 내용으로 국외 축산물가공품 중 식품첨가물 시험법 자료를 조사하고 국내 축산물가공품별 식품첨가물 규격 및 식품공전의 식품별 비교표를 작성하였다. 이 들의 자료를 참고하여 식품공전 시험법과 축산물가공품 중 식품첨가물 분석법을 축산물가공 식품을 대상으로 비교 및 검증하였다. 보존료 시험은 자연치즈, 가공 치즈, 버터, 소시지, 베이컨을 대상식품으로 하여 시험법을 검토하였는데 에탄올로 보존료를 추출하여 GC로 프로피온산, 소르빈산, 안식향산, 데히드로초산, 파라옥시안식향산에스테르 등 6종의 보존료를 동시분석하는 방법이 회수율과 정밀성이 높았다. 반면 증류에 의한 시험법은 시료에 함유하는 휘발성 물질이 시료 전처리 과정 중 포집되어 GC에 의한 시료 전처리로 적합하지 않은 것으로 나타났다. 인공감미료는 축산물가공품 중 식품첨가물 시험법에 수재되어 있지 않아 식품공전에 수재된 아세셀팜칼륨, 삭카린, 아스파탐을 HPLC로 정량하는 시험법을 검토할 결과 높은 회수율, 정밀도를 나타내었다. 인공감미료의 분석시료는 아이스크림, 아이스크림분말, 아이스크림믹스, 가공유, 발효유 등을 분석하였다. 수크랄로스의 시험법은 식품공전과 축산물가공품 중 식품첨가물 시험법에 수재되어 있지 않아 식품 중 식품첨가물 시험법의 수크랄로스의 시험법을 HPLC와 증기화산란검출기(ELSD)를 사용하여 정량하는 시험법을 검토하였다. 산화방지제는 축산물가공품 중 식품첨가물 시험법에 식용돈지, 식용우지의 시료를 적용할 수 있는 시험법이 수재되지 않아 식품공전의 유지(액상식품유지)의 시험법을 준용하였다. 타르색소는 식품공전 및 식품첨가물 공전에 산성타르색소 분석법이 수재되어 있으나 9개의 타르색소 정량과 정성이 가능한 식품 중 식품첨가물 시험법의 HPLC 방법을 검토하였다. 축산물가공품 중 식품첨가물 분석법에는 사용되지 않는 유용성 타르색소 분석법이 수재되어 있어 이 시험법은 삭제하는 것을 시험법 개선안에 추가하였다. 발색제의 아질산에는 디아조화법과 유사한 Griess법이 수재되어 있어 중복적인 시험법으로 이를 삭제하는 개선(안)을 마련하였다.
This research was to validate and improve analytical methods of Assay of food additives in processed livestock products which may yield misleading the food additive tests. The research included review of oversea references on analytical method for food additive in livestock products. Also, the metho
This research was to validate and improve analytical methods of Assay of food additives in processed livestock products which may yield misleading the food additive tests. The research included review of oversea references on analytical method for food additive in livestock products. Also, the methods in Food Codex and Assay of food additives in processed livestock products were compared. The instrumental analysis for food additives including preservatives, sweeteners, antioxidants, tar colorants, and nitrites were validated. Simultaneous determination method with gas chromatography for six kinds of preservatives, benzoic acid, sorbic acid, dehydroacetic acid, propionic acid, methyl p-hydoroxybenzoate, and ethyl p-hydroxybenzoate was tested and verified efficient and accurate by validation. Sample preparation with ethanol extraction was easier and more convenient than steam distillation method which extracted many volatile compound interfering separation preservatives. of. Samples for preservatives analysis were natural cheese, processed cheese, butter, sausage, and bacon. Any analytical method for sweetener was not registered in Assay of food additives in processed livestock products. Acesulfame K, saccharin, and aspartame were analysed by HPLC method in Food Codex. Sample preparation for HPLC was carried out by extracting sweetener with distillated water after precipitation of protein with Carrez reagent in sample solution. An analytical method for sucralose was not found in Food Codex and Assay of food additives in processed livestock products. The HPLC method for sucralose was in the analytical method of food additives in foods. Sucralose in food including ice cream, ice cream powder, processed milk, fermented milk was analyzed by HPLC using evaporative light scattering detector(ELSD). Samples of antioxidants, butylated hydroxy anisole(BHA), butylated hydroxy toluene(BHT), tert-butylhydroquinone (TBHQ), propyl gallate(PG) was prepared with using acetonitrile solvent saturated hexane in oil sample such as tallow, lard. The sample preparation for oil sample was adapted from Food Codex. Food Codex and Assay of food additives in processed livestock products have analytical method for synthetic tar colorants with thin layer chromatography and paper chromatography. The HPLC method in the analytical method of food additives in foods was used for simultaneous determination of nine kinds of tar colorants in this research. Fat soluble tar colorants were not currently used in foods so that the analytical method for those colorants was needed to removed from Assay of food additives in processed livestock products.
과제명(ProjectTitle) : | - |
---|---|
연구책임자(Manager) : | - |
과제기간(DetailSeriesProject) : | - |
총연구비 (DetailSeriesProject) : | - |
키워드(keyword) : | - |
과제수행기간(LeadAgency) : | - |
연구목표(Goal) : | - |
연구내용(Abstract) : | - |
기대효과(Effect) : | - |
Copyright KISTI. All Rights Reserved.
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.