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Kafe 바로가기주관연구기관 | 한국과학기술연구원 Korea Institute Of Science and Technology |
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보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 | 한국어 |
발행년월 | 2015-11 |
과제시작연도 | 2015 |
주관부처 | 식품의약품안전청 Korea Food & Drug Administration |
등록번호 | TRKO201600010306 |
과제고유번호 | 1475008399 |
사업명 | 식품 등 안전관리 |
DB 구축일자 | 2016-10-15 |
키워드 | 건강기능식품.기준규격.중금속.인체 노출.위해성 평가.Health functional foods.Standards.Heavy metals.Human exposure.Risk assessment. |
DOI | https://doi.org/10.23000/TRKO201600010306 |
본 연구는 「건강기능식품 기준 및 규격」(이하, ‘건강기능식품공전’ 이라 함)에 등재된 건강기능식품 기능성 원료의 중금속 4종(납, 카드뮴, 총비소, 총수은)의 기준·규격을 검토한 후, 설정되지 않은 중금속의 기준·규격 설정을 위하여 진행되었다. 건강기능식품공전에 등재된 기능성 원료(60종) 중 4종 중금속의 기준·규격이 모두 설정되지 않은 원료(40종)에 포함된 중금속 함량을 조사하고 우리나라 국민의 건강기능식품 소비실태 정보를 이용해 섭취량을 추정하여 건강기능식품 기능성 원료를 통한 중금속 노출량을 산출하였다. 중금속 함량은 국
본 연구는 「건강기능식품 기준 및 규격」(이하, ‘건강기능식품공전’ 이라 함)에 등재된 건강기능식품 기능성 원료의 중금속 4종(납, 카드뮴, 총비소, 총수은)의 기준·규격을 검토한 후, 설정되지 않은 중금속의 기준·규격 설정을 위하여 진행되었다. 건강기능식품공전에 등재된 기능성 원료(60종) 중 4종 중금속의 기준·규격이 모두 설정되지 않은 원료(40종)에 포함된 중금속 함량을 조사하고 우리나라 국민의 건강기능식품 소비실태 정보를 이용해 섭취량을 추정하여 건강기능식품 기능성 원료를 통한 중금속 노출량을 산출하였다. 중금속 함량은 국내 유통되고 있는 원료형태 또는 제품형태의 시료 총 1,352건을 확보하여 분석하였다. 섭취량 추정에 필요한 우리나라 국민의 건강기능식품 소비실태 정보를 얻기 위하여 아래의 시나리오별로 조사·분석하였다.
- 이론적 최대 섭취 시나리오 : 이론적으로 가능한 최대섭취량을 추정하기 위해 대상 원료로 생산된 제품의 섭취방법을 조사하여 건강기능식품 섭취량을 결정함
- 소비자 선호 섭취 시나리오 : 건강기능식품 소비자 대상 건강기능식품 섭취 실태 설문조사를 실시하여 섭취량을 정함(약 2,000명)
- 국민 평균 섭취 시나리오 : 건강기능식품 생산 및 유통량 조사 정보를 사용하여 전 국민 평균 섭취량을 추정함
각 시나리오별로 산출된 섭취량과 중금속 함량 자료를 사용하여 국제적으로 인용되고 있는 중금속 인체노출량 추정방법에 따라 각 중금속에 대한 일일섭취노출량을 구하였다. 이 값과 JECFA에서 각 중금속 별로 권고하고 있는 인체안전기준(PTWI 또는 PTMI)을 이용하여 위해도를 산출하고 노출수준에 따른 위해정도를 확인하였다.
건강기능식품 기능성 원료 중 중금속 기준·규격 설정 원칙은 국제식품규격위원회의 오염물질 기준설정 원칙에 따라, 아래와 같이 설정하였다.
- 현재의 노출을 유지 또는 줄일 수 있는 수준에서 원료의 기준을 설정
- 건강기능식품으로 인한 유해물질의 인체노출량이 인체노출허용량 대비 0.5%를 초과할 경우 기준 설정을 검토
- 중금속에 대한 개별 기능성 원료의 노출점유율이 건강기능식품 중 5% 이상일 경우 기준 설정을 검토
건강기능식품 기능성 원료의 중금속 기준·규격 설정은 대상 중금속의 독성 및 인체노출허용량, 기능성 원료 중 중금속 오염도, 제품섭취량 및 노출량에 근거한 위해수준에 따라 결정한다. 최종적으로, 중금속 검출률, 인체노출량 기여율, 소비자 선호도를 고려하여 기능성 원료 40종에 대하여 중금속 기준·규격 검토대상 우선순위(1~5순위)를 설정하고 이를 바탕으로 건강기능식품 기능성 원료에 따라 4종의 중금속별 기준·규격(안)을 마련하였다.
The purpose of this study was to suggest draft standards and specifications of heavy metal (lead, cadmium, total arsenic, total mercury) contents for functional ingredients of health functional foods through a review of standards and specifications for functional ingredients. The heavy metal standar
The purpose of this study was to suggest draft standards and specifications of heavy metal (lead, cadmium, total arsenic, total mercury) contents for functional ingredients of health functional foods through a review of standards and specifications for functional ingredients. The heavy metal standards and specifications are inadequate for 40 functional ingredients among 60 functional ingredients included in the current standard and specification of health functional food. The exposure assessment of heavy metals was conducted with the content of heavy metals in functional ingredients and the information about consumer preferences for health functional food. The 1352 samples as ingredients and final products for 40 functional ingredients were collected from domestic markets and analyzed. The information about consumer preferences for health functional food was obtained by three intake scenarios such as theoretical maximum intake scenario, preferred consumer intake scenario, and national average intake scenario. The acceptable daily intake of heavy metals through health functional foods was calculated according to internationally recognized human exposure scheme using heavy metal contents and scenario specific intake information. Risk assessment based on the exposure level of heavy metals was conducted with the acceptable daily intake and PTWI (provisional tolerable weekly intake) or PTMI (provisional tolerable monthly intake) presented by JECFA .
The following guiding principles apply to establish standards for functional ingredient of health functional food
- The standard should not be set higher than current exposure levels.
- The standard can be reviewed when the relative contribution of health functional foods as a component of daily food intake for acceptable daily intake of metals is higher than 0.5%.
- The standard can be reviewed when the relative exposure contribution of individual functional ingredient as a component of health functional food for acceptable daily intake of metals is higher than 5%.
The following criteria was considered to establish heavy metal standards for functional ingredient of health functional food: toxicological information, analytical data, intake data, and risk assessment. The priority list of 40 kinds of functional ingredients was set in the light of detection rate of heavy metals, human exposure contribution, and consumer preferences, followed by draft standards and specifications of four heavy metals for functional ingredients were provided.
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