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Kafe 바로가기주관연구기관 | 한양대학교 산학협력단 HanYang University |
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보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 | 한국어 |
발행년월 | 2015-10 |
과제시작연도 | 2015 |
주관부처 | 식품의약품안전청 Korea Food & Drug Administration |
등록번호 | TRKO201600010311 |
과제고유번호 | 1475008381 |
사업명 | 식품 등 안전관리 |
DB 구축일자 | 2016-10-15 |
키워드 | 식품포장용 랩.가소제.폴리염화비닐.폴리에틸렌.Plastic wrap.Plasticizer.PVC.PE. |
DOI | https://doi.org/10.23000/TRKO201600010311 |
본 연구과제의 목표는 식품포장용 폴리염화비닐 및 폴리에틸렌 랩 제조 시 사용되는 가소제 사용 현황 자료를 확보하는 것이다.
이를 위하여 식품포장용 랩에 사용되는 가소제에 대한 제외국의 관리현황을 조사하고, 전문가와 랩 제조 업체를 대상으로 사용실태를 조사하였으며, 현재유통중인 랩 제품을 대상으로 7종의 프탈레이트[디부틸프탈레이트(DBP), 벤질부틸프탈레이트(BBP), 디에틸헥실프탈레이트(DEHP), 디-n-옥틸프탈레이트(DNOP), 디이소노닐프탈레이트(DINP), 디이소데실프탈레이트(DIDP), 디에틸헥실아디페이트(DE
본 연구과제의 목표는 식품포장용 폴리염화비닐 및 폴리에틸렌 랩 제조 시 사용되는 가소제 사용 현황 자료를 확보하는 것이다.
이를 위하여 식품포장용 랩에 사용되는 가소제에 대한 제외국의 관리현황을 조사하고, 전문가와 랩 제조 업체를 대상으로 사용실태를 조사하였으며, 현재유통중인 랩 제품을 대상으로 7종의 프탈레이트[디부틸프탈레이트(DBP), 벤질부틸프탈레이트(BBP), 디에틸헥실프탈레이트(DEHP), 디-n-옥틸프탈레이트(DNOP), 디이소노닐프탈레이트(DINP), 디이소데실프탈레이트(DIDP), 디에틸헥실아디페이트(DEHA)]와 대체가소제에 대하여 식품유사용매로의 이행량을 모니터링 하였다.
문헌조사, 전문가자문, 업체 설문 조사 결과 등을 토대로 식품용 랩 제품에 대체가소제로서 epoxized soybean oil(ESBO), acetyl tributyl citrate(ATBC), dioctyl terephthalate(DOTP), dioctyl adipate(DOA), acetylated monoglyceride(AMG) 등이 사용되고 있는 것으로 조사되었다.
이들 대체가소제는 현재 식품용‘기구 및 용기·포장의 기준 및 규격’에 수재되어 있지 않은 상태로, 이 중 ESBO, ATBC, DOTP, DOA의 4종의 가소제에 대하여 기체크로마토그래피-질량분석법을 이용한 용출시험법을 개발하였다. 개발된 용출시험법은 특이성, 직선성, 검출한계, 정량한계, 정확성, 정밀성, 회수율에 대하여 밸리데이션을 수행하였으며, 모든 항목에서 양호한 결과를 나타내었다.
본 연구에서 개발된 대체가소제의 용출시험법을 이용하여 시중 유통되는 랩 제품 40종을 수집하여 7종의 프탈레이트 및 대체가소제 4종에 대하여 식품유사용매(물, 4% 초산, 50% 에탄올, 헵탄)로의 용출을 모니터링 하였다. 그 결과, 대부분 제품에서 프탈레이트 및 대체가소제는 용출되지 않았다. ESBO의 경우 PVC 소재의 랩 제품에서 일부 용출되었으나, 용출농도는 n-헵탄에서 10.4 ~ 37.5 μg/mL로 유럽연합기준 이행량 한계치인 (60 mg/kg) 이하인 것으로 나타났다. 프탈레이트의 경우, DBP와 DEHP가 일부에서 피이크가 나타났지만 모두 검출 한계 농도 범위 이하이거나 정량 한계 농도 범위 이하였고, 나머지 5개의 프탈레이트류는 검출되지 않았다.
본 연구의 결과는 식품포장용 랩의 안전 관리를 위한 기초자료로 활용될 수 있을 것이다.
The purpose of this study is to investigate the use of plasticizers for food packaging PVC and PE wraps. For this, we conducted the researches as follows;
- Literature search for regulation on plasticiser used in for food packaging film in domestic and foreign countries.
- Survey research for
The purpose of this study is to investigate the use of plasticizers for food packaging PVC and PE wraps. For this, we conducted the researches as follows;
- Literature search for regulation on plasticiser used in for food packaging film in domestic and foreign countries.
- Survey research for food packaging wrap and plasticizer manufactures and the relevant experts
- Development and validation of a migration testing method for ESBO, ATBC, DOTP, and DOA
- Monitoring of migration of 7 phthalates [dibutylphthalate (DBP), benzylbutylphthalate (BBP), dihexylphthalate (DEHP), di-n-octylphthalate (DNOP), diisononylphthalate (DINP), diiodecylphthalate (DIDP), diethylhexyladipate (DEHA) and non-phthalate plasticizers from food packaging wrap products into food simulants
According to the results from literature search, survey research, and the consultation of the relevant experts, epoxized soybean oil (ESBO), acetyl tributyl citrate (ATBC), dioctyl terephthalate (DOTP), dioctyl adipate (DOA), and acetylated monoglyceride (AMG) have been known to be used as alternatives of phthalates. These non-phthalate plasticizers are not regulated as food additives and packaging materials by the Ministry of Food and Drug Safety, Korea. Accordingly, dissolution test methods for ESBO, ATBC, DOTP, and DOA were developed based on gas chromatography-mass spectrometry. The developed methods were validated in terms of specificity, linearity, limit of detection, limit of quantitation, accuracy, precision, and recovery and the resulting data was satisfactory.
Subsequently, 40 food packaging wrap products on the market were collected and evaluated for the dissolution of 7 phthalates and 4 non-phthalate plasticizers from the wrap into 4 food simulant solvents including water, 4% acetic acid, 50% ethanol and n-heptane. As a result, phathaltes and non-phthalate plasticizers were not migrated into the food simulant from the most of the wrap products tested. As for ESBO, it was detected in several PVC wrap product samples; the dissolution concentration evels were 10.4 ~ 37.5 μg/mL in n-heptane, which was below the specific migration limits of ESBO (60 mg/kg) provided by European Food Safety Authority. As for phthalates, DBP and DEHP were detected in several products but the detected levels were below the limit of detection or limit of quantitation. The other 5 phthalates were not detected.
The present study would be useful for the safety control of food packaging PVC and PE wrap products.
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