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Kafe 바로가기주관연구기관 | KOTITI시험연구원 KOTITI Testing & Institute |
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보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 | 한국어 |
발행년월 | 2015-07 |
과제시작연도 | 2014 |
주관부처 | 식품의약품안전청 Korea Food & Drug Administration |
등록번호 | TRKO201600010559 |
과제고유번호 | 1475008182 |
사업명 | 유해물질안전관리연구 |
DB 구축일자 | 2016-10-15 |
키워드 | 식품첨가물.식용색소.수소.시험법.Food additives.Food colour.Hydrogen.Analytical method. |
DOI | https://doi.org/10.23000/TRKO201600010559 |
본 연구는 식품 내 함유된 9종 식용색소와 수소의 정량분석 시험법을 확립하기 위해 수행되었으며, 실제 식품에 대입함으로써 개발한 시험법의 적용가능성을 검토하였다.
국내에서는 현재 9종 16품목에 대한 식용색소를 식품에 사용할 수 있도록 허용하고 있으며, 허용된 식용색소는 식용색소 적색제2호, 적색제3호, 적색제40호, 적색제102호, 황색제4호, 황색 제5호, 녹색제3호, 청색제1호, 청색제2호의 9종 및 그 알루미늄레이크 7종(적색제3호, 적색제 102호 제외)이다.
2 % 메탄올성 암모니아 용액을 첨가하여 식품 내에
본 연구는 식품 내 함유된 9종 식용색소와 수소의 정량분석 시험법을 확립하기 위해 수행되었으며, 실제 식품에 대입함으로써 개발한 시험법의 적용가능성을 검토하였다.
국내에서는 현재 9종 16품목에 대한 식용색소를 식품에 사용할 수 있도록 허용하고 있으며, 허용된 식용색소는 식용색소 적색제2호, 적색제3호, 적색제40호, 적색제102호, 황색제4호, 황색 제5호, 녹색제3호, 청색제1호, 청색제2호의 9종 및 그 알루미늄레이크 7종(적색제3호, 적색제 102호 제외)이다.
2 % 메탄올성 암모니아 용액을 첨가하여 식품 내에 함유된 식용색소를 추출하였으며, 원심 분리 및 지방제거 과정을 통해 식용색소 정량분석에 방해가 되는 물질을 제거하였다. 9종의 식용색소는 C18 컬럼을 통과하여 20분 이내에 모두 분석되었으며, 이동상으로는 10 mM 암모늄아세트산 용액과 아세토니트릴을 사용하였다.
가공식품에의 적용 가능성을 확인하기 위하여 허용 식품군에 대하여 식용색소의 회수율을 검토한 결과, 80~120 % 범위 내에 존재하는 결과 값을 얻을 수 있었으며, 축산물을 포함하여 162개 식품에 대해 확립된 분석법을 적용한 결과 다양한 가공식품에 적용가능하다고 판단되었다.
수소는 최근 우리나라에서 음료에 사용할 수 있도록 사용기준이 개정되었다. 현재 중국 및 일본, 유럽에서도 식품첨가물로서 수소의 사용을 허용하고 있지만 시험법이 공개되거나 제시되어 있지 않은 상황이다. 따라서 본 연구를 통하여 수소시험법을 개발하였으며, 일부 국내 유통 음료에 시험법을 적용하였다.
본 연구결과를 통해 식품 중 식용타르색소 및 수소의 정량 분석에 적용 가능함을 확인하였으며, 기준규격 관리에 활용될 것이다.
The purpose of this research was to develope the quantitative analytical method for 9 synthetic food colorants and hydrogen gas in foods.
In Korea Food Additive Code, 9 tar colorants (Tartrazine, Sunset Yellow FCF, Amaranth, Erythrosine, Allura Red AC, Ponceau 4R, Brilliant Blue FCF, Indigo carmi
The purpose of this research was to develope the quantitative analytical method for 9 synthetic food colorants and hydrogen gas in foods.
In Korea Food Additive Code, 9 tar colorants (Tartrazine, Sunset Yellow FCF, Amaranth, Erythrosine, Allura Red AC, Ponceau 4R, Brilliant Blue FCF, Indigo carmine and Fast Green FCF) are permitted to be used in processed foods and health functional foods.
The food colorants were extracted by the addition of 2 % methanolic ammonia solution and proteins and fats in foods were removed by centrifugation and de-fatted process. All kinds of food colorants were separated and analyzed within 20 min through reversed-phase C18 column using 10 mM ammonium acetate and acetonitrile as mobile phase.
To confirm the applicability to processed foods, recovery tests were performed and it ranged from 80 % to 120 %. We applied the proposed method to 162 products including livestock foods to investigate the suitability of the method to various food products.
Hydrogen gas has been permitted to use of hydrogen gas in drink as food additive in KOREA.
In China, Japan and Europe, it is also permitted to use hydrogen gas in drinks but the analytical method has not been proposed and there is no any legal standard for the use of hydrogen gas.
In this research, we developed the analytical method for hydrogen gas in drinks and applied the method to some kinds of drinks containing hydrogen gas.
Therefore, the results showed the possibility that could apply to the quantitative analysis of food additives in foods and will used as basic data for the management of standard․specification.
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