보고서 정보
주관연구기관 |
국립수산과학원 National Fisheries Research and Development Institute |
연구책임자 |
안철민
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참여연구자 |
이상민
,
이경준
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보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 |
한국어
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발행년월 | 2011-12 |
과제시작연도 |
2011 |
주관부처 |
해양수산부 Ministry of Oceans and Fisheries |
등록번호 |
TRKO201700001951 |
과제고유번호 |
1545002979 |
사업명 |
수산시험연구 |
DB 구축일자 |
2017-10-28
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키워드 |
실용배합사료.품질관리.영양요구.사료원료.습사료.배합사료.넙치.조피볼락.Practical feed.Quality control.Nutrient requirement.Feedstuff.Moist pellet.Extruded pellet.Olive flounder.Korean rockfish.
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DOI |
https://doi.org/10.23000/TRKO201700001951 |
초록
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본 연구는 전략품종인 넙치 및 조피볼락의 고효율 배합사료 개발, 품질관리 강화, 양식현장 실증시험, 공급프로그램 개발, 기능성 첨가제 개발로 생사료 위주의 양식사료를 완전 배합사료로 사용하여 양식경쟁력을 강화시키는데 목적이 있다.
○ 고품질 고효율 배합사료 개발을 통해 사료품질의 지속적인 향상과 원가 절감을 도모하였으며, 또한 안전한 수산물을 위하여 배합사료 품질관리를 강화하였다.
○ 양식어업인과의 직접 참여하는 조피볼락 배합사료 양식현장 실증시험을 통해 배합사료의 신뢰회복 및 사용 활성화에 기여하였다.
○ 넙치의
본 연구는 전략품종인 넙치 및 조피볼락의 고효율 배합사료 개발, 품질관리 강화, 양식현장 실증시험, 공급프로그램 개발, 기능성 첨가제 개발로 생사료 위주의 양식사료를 완전 배합사료로 사용하여 양식경쟁력을 강화시키는데 목적이 있다.
○ 고품질 고효율 배합사료 개발을 통해 사료품질의 지속적인 향상과 원가 절감을 도모하였으며, 또한 안전한 수산물을 위하여 배합사료 품질관리를 강화하였다.
○ 양식어업인과의 직접 참여하는 조피볼락 배합사료 양식현장 실증시험을 통해 배합사료의 신뢰회복 및 사용 활성화에 기여하였다.
○ 넙치의 사육환경(수온) 및 크기별 공급체계 연구를 통해 넙치용 배합사료 공급프로그램을 개발하였다.
○ 해조추출물을 이용한 기능성 사료첨가제 연구를 통해 김추출물이 넙치의 성장, 면역능 및 어체품질에 우수한 효능을 밝혔다.
○ 양식배합사료 사용 활성화 방안을 위한 정책과제를 통해 R&D 확대 통한 품질개선, 관련 정책 제도개선, 배합사료 사용 인프라 구축 등을 수립하였다.
( 출처 : 요약서 )
Abstract
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IV. Results
1. Study on development of high quality feed and quality control
In pilot scale growing experiments with practical feed for flounder and rockfish, growth and feed efficiency of fish fed experimental EPs were comparable to those of MP, and higher than those for commercial EPs. In fi
IV. Results
1. Study on development of high quality feed and quality control
In pilot scale growing experiments with practical feed for flounder and rockfish, growth and feed efficiency of fish fed experimental EPs were comparable to those of MP, and higher than those for commercial EPs. In field feeding experiment conducted in commercial flounder farm, final mean weight and feed efficiency ratio of fish fed experimental EP were 1,232 g and 1.21, respectively. Based on growth performances of feeding trials, fermented fish by-products could replace fish meal protein up to 30 and 45% in diet for flounder and rockfish, respectively. In studies on the evaluation of commercial diets, considerable differences were observed in growth and feed efficiency of flounder and rockfish fed the different commercial diets.
2. Evaluation of EP, SEP and MP for rockfish in net-cage culture
In field feeding experiment conducted in commercial net-cage rockfish farm, total weight gain of fish fed EP and SEP were 73-75% and 82-87%, respectively, compared with that of fish fed MP. Flesh quality such as body composition, sensory scores and physical properties of fish fed among the EP, SEP and MP were not considerably different. There was high prevalence of monogeneans gill parasite (Microcotyle sebastes) and several kind of parasites were detected in the fish. Although bacteria were detected in the fish, it was thought to be no correlation with the fish mortality. Health index assumed by histo-pathological analysis,was slightly higher in MP group than that of EP or SEP group. In economic analysis,profitability rates by feed type of farm in Geoje area showed 46.1% at MP, 17.4% at EP,and 17.0% at SEP, respectively. For instance, feed efficiency ratio would become 1, profitability rates are expected to be 54% at EP and 57.1 % at SEP, respectively. In the farm of Tongyeong area, profitability rates by feed type showed 18.9% at MP, 15.5% at EP, and 17.7% at SEP, respectively.
3. Studies on feeding regime
Optimum daily feeding rates of the different body weight of flounder were appeared to be 4.78 to 0.70% of body weight (5-500 g) in water temperature of 20℃, 2.08 to 0.51% of body weight (40-400 g) in water temperature of 15℃, and 4.76 to 0.55% of body weight(10-300 g) in water temperature of 25℃. Based on these results, feeding programs for flounder were developed.
4. Study on improvement of flesh quality
Flounder fed the diets containing 0.5% extract of Porphyra or 0.5% extract of Porphyra and Laminaria mixture showed increased growth and non-specific immune response compared with fish fed control diet with no additive. Significantly higher contents of polyunsaturated fatty acids and oleic acid of fish fed the diets containing extracts of Porphyra or Laminaria compared with fish fed control diet.
5. The activated use of formula feed in aquaculture
To accomplish the goal of activated use of formula feed in aquaculture, phase-in strategy and gradual expansion strategy were adopted as the main strategies. That is to say, the government has to implement the formula feed expansion policy from the species whose condition is favorable to other species. In addition, the policy needs to be converted from government-leading into industry-leading. As the concrete implementation plans, quality improvement based on R&D, promotion of formula feed use, and infrastructure establishment of formula feed use expansion are suggested.
( 출처 : SUMMARY )
목차 Contents
- 표지 ... 1보고서 요약 ... 3요약문 ... 5SUMMARY ... 10목차 ... 15Contents ... 17그림목차 ... 19Figures Lists ... 20표목차 ... 21Table Lists ... 24제1장 연구개발 과제의 개요 ... 29 제1절 연구개발의 필요성 ... 29 제2절 연구목표 및 추진체계 ... 30 1. 연구목표 ... 30 2. 추진체계 ... 30제2장 국내외 기술개발 현황 ... 31제3장 연구개발 수행 내용 및 결과 ... 33 제1절 고효율 배합사료 개발 및 품질관리 연구 ... 33 1. 고품질 고효율 배합사료 개발 ... 34 2. 배합사료 품질관리 연구 ... 42 제2절 해상가두리 조피볼락 배합사료 현장적용시험 ... 48 1. 성장도 조사 ... 49 2. 육질 평가 ... 53 3. 환경조사 ... 55 4. 건강도 조사 ... 57 5. 경제성 평가 ... 62 제3절 체계적인 배합사료 공급시스템 사육기술개발 ... 65 1. 수온별 넙치 배합사료 적정 배합사료 공급량 연구 ... 66 2. 넙치 사육조건별 배합사료 공급기준 연구 ... 74 3. 넙치 배합사료 공급프로그램 개발 ... 75 제4절 어체품질 향상을 위한 기능성 사료개발 ... 77 1. 넙치 해조추출물(김, 다시마) 기능성 사료개발 ... 78 2. 넙치 해조추출물(미역, 톳) 기능성 사료개발 ... 90 제5절 양식배합사료 사용 활성화 방안 ... 93 1. 배합사료 사용 SWOT 분석 ... 93 2. 배합사료 사용 필요성 및 개선방향 ... 95 3. 배합사료 사용 활성화 추진방안 및 세부과제 ... 97제4장 목표달성도 및 관련분야에의 기여도 ... 101제5장 연구개발결과의 활용계획 ... 102제6장 참고문헌 ... 103끝페이지 ... 106
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