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Kafe 바로가기주관연구기관 | 중앙대학교 산학협력단 Chung Ang University |
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연구책임자 | 전향숙 |
참여연구자 | 김경수 , 김해영 , 이옥환 |
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 | 한국어 |
발행년월 | 2016-11 |
주관부처 | 식품의약품안전처 Ministry of Food and Drug Safety |
등록번호 | TRKO201700017548 |
DB 구축일자 | 2017-11-25 |
키워드 | 불량식품.진위판별.이화학적 분석.유전자분석.부정물질.Adulterated Food.Authenticity testing.Physicochemical analysis.Genetic Analysis.Illegal Compounds. |
DOI | https://doi.org/10.23000/TRKO201700017548 |
오늘날 식품공급망이 세계화되고 복잡해짐에 따라 식품공급사슬에서 각 이해당사자들이 경제적 이익을 취하기 위해 의도적으로 원료를 바꾸거나 부정물질을 식품에 첨가하는 불량식품 제조 및 유통 사례가 급증하고 있다. 이에 본 사업단 연구에서는 불량식품의 체계적인 안전관리로 불량식품의 제조 및 유통 행위를 사전에 예방하고자 1) 이화학적 분석법을 활용한 판별법 개발, 2) 유전자 분석법을 활용한 판별법 개발, 3) 미지정 및 미량 잔류 첨가물 분석법 개발 및 4) 불량식품 분석법 통합 데이터베이스 및 부정물질 표준품합성 등 판별체계 및 표준품
오늘날 식품공급망이 세계화되고 복잡해짐에 따라 식품공급사슬에서 각 이해당사자들이 경제적 이익을 취하기 위해 의도적으로 원료를 바꾸거나 부정물질을 식품에 첨가하는 불량식품 제조 및 유통 사례가 급증하고 있다. 이에 본 사업단 연구에서는 불량식품의 체계적인 안전관리로 불량식품의 제조 및 유통 행위를 사전에 예방하고자 1) 이화학적 분석법을 활용한 판별법 개발, 2) 유전자 분석법을 활용한 판별법 개발, 3) 미지정 및 미량 잔류 첨가물 분석법 개발 및 4) 불량식품 분석법 통합 데이터베이스 및 부정물질 표준품합성 등 판별체계 및 표준품 관리에 관한 연구를 수행하였다.
< 이화학적 분석법을 활용한 판별법 개발 >
동위원소질량분석법, 수소 핵자기공명분석법 및 지방산분석법을 이용하여 국내에서 유통되는 참기름, 들기름 및 봄녹차의 진위 판별법을 개발하였다. 판별을 위한 지표안정동위원소 또는 지표물질은 직교 부분최소제곱 판별분석법을 이용하여 선정하였다. 참기름, 들기름 및 봄녹차 시료의 각 지표에 대한 측정값이 한개라도 기준을 벗어나는 경우 변조된 것으로 판별하였다. 본 연구에서 개발한 판별법들을 이용하여 이종식용유가 15% 이상 혼입된 참기름, 이종 식용유가 1% 이상 혼입된 들기름, 여름녹차가 80% 이상 혼입된 봄녹차의 판별이 가능하였다. 인삼이나 건강기능식품 원료 가르시니아 캄보지아에서 이화학적 분석인 무기성분, 휘발성 유기성분, 비휘발성 유기성분 분석을 통하여 사용불가능한 원료의 지표물질을 선정하여 이들 식품원료 외 타원료가 혼입되었을 경우의 혼입여부 판별법을 연구하였다. HPLC 분석을 통하여 더덕, 도라지는 로베티올린(lobetyolin), 칡은 오노닌(ononin)을 지표물질로 선정하여 인삼, 홍삼 제품 중의 혼입여부 판별법을 개발하였으며, 국내에서 사용이 허가되지 않은 시료인 가르시니아 인디카의 지표물질로써 cyanidin-3-O-sambubioside를 선정하여 가르시니아 캄보지아 건강기능식품 중 혼입여부 판별법을 확립하였다. 국산증류주 모의위조주를 대상으로 후보 휘발성분의 통계분석(PCA)을 통한 판별지표의 가능성을 확인하였으며, 브랜디드위스키 등 다양한 주류 중 지표성분 프로필 분석 및 지표 가치를 확인하였다. 위스키 및 브랜디 중 지표탐색 및 분석법 확립을 위해 진품주류 89종 및 위조주 43종(총 132종) 중 휘발성분, 퓨젤알콜, 페놀화합물 등 지표 다성분 분석 및 진위 판별 가능성을 파악하였고, 휘발성분 지표 DB를 작성하였다. 국내 다소비 6종 위스키 및 브랜디 1종 총 177건의 진품 주류와 위조주 36건에 대하여 퓨젤, 페놀성 화합물 분석 및 정량값 통계분석을 통한 국내 다소비 6종 위스키 진위 판별법 확립 및 SOP를 작성하였다.
무게 증량 수산물 및 첨가물질의 사용현황 조사를 통해 증량 목적 수산물과 증량 유형에 따른 판별법을 2년 간 연구하였다. 1차 년도에는 새우, 낙지의 증량에 첨가물(한천, 녹말, 젤라틴)을 이용한 인위적 증량을 첨가물별 정색반응을 UV/Vis spectrophotometer를 이용한 화학적 판별법을 개발하였다. 2차 년도에는 낙지, 주꾸미의 인위적인 물증량을 첨가물과 관계없이 DSC와 현장 적용 가능한 probe형의 탐침형 NIRs를 활용하여 시료 내 수분 자체의 특성 차이를 이용한 판별법을 개발하였다. 뿐만아니라 불량 커피 사례 및 위변조 성분 사용 현황을 조사한 데이터베이스를 구축하였으며 총 8가지 위변조성분(대두, 보리, 밀, 옥수수, 실버스킨, 맥아, 쌀, 저가품종의 로부스타)을 이용하여 55개의 커피모델시스템을 확립하였다. 커피 원두 중위변조 성분 판별을 위해 HPLC-UV를 이용한 8종(mannose, rhamnose, glucose, arabinse, galactose, xylose, trigonelline, nicotinic acid)의 지표성분 분석법을 개발하였으며, 과학적 통계 처리 기법을 통해 판별법의 신뢰성을 강화하였다. 또한 향기 성분과 색도를 분석하며 분석방법을 다양화하였다. 상기 커피모델시스템을 이용하여 위변조물질 별 지표물질(mannose, rhamnose, glucose, galactose, nicotinic acid) 분석을 통해 1%이상의 위변조 물질이 혼입 된 커피를 판별할 수 있었다.
< 유전자 분석법을 활용한 판별법 개발 >
불량식품의 안전관리을 위해 식품감독 기관이 활용할 수 있도록 동물성, 수산물, 식물성 불량식품 원료의 판별법 180종/건을 개발하였다. 이를 위해 식품 원료의 판별시 동시분석과 민감도 높은 실시간 분석을 위한 PCR 종 특이 프라이머와 프로브를 개발하였다. PCR 분석법을 확립함에 있어 가공식품 적용을 위해 PCR 산물의 크기를 작게 설정하였고, 이 때 여러 시료의 밴드가 서로 분리되도록 분석 조건을 검토하였다. DNA 추출 방법에 따른 추출 효율과 열처리 전 후의 PCR 효율, 검출 한계를 측정하여 분석법의 신뢰도를 확보하였다. 특이성은 다소비 식품원료와 유사종을 포함시켜 검토하였다. 개발된 분석법의 PCR 효율은 유사논문과 비교하였을 때 비슷하거나 더 낮았다. 개발된 분석법은 여러 형태의 가공식품에 적용시켰고, 유통중인 가공식품을 분석하였다. 대상 시료와 가공식품 형태는 불량식품 사례나 불량식품 발생 위험성이 높거나 다소비 식품에 우선순위를 두어 선택하였다. 표준 시료는 공인 기관으로부터 분양받았고 이것이 불가능한 경우는 확보 시료의 DNA sequencing을 통해 종을 확인하였다. 또한 현장 적용 가능한 신속검출법 (ultra-fast PCR, kit)을 마련하였고, 분석법의 inter-lab 또는 intra-lab 검증을 실시하였다. 연구결과는 7건의 학회지 게쟤와 23건의 학술발표, 2건의 특허 출원, 1건의 기술이전에 활용되었고 식품의약품안전처의 불량식품 진위 판별 지침서 마련의 자료로 제공하였다.
< 식품중 미지정 및 미량 잔류 첨가물 분석법 개발 >
식품 중 미지정 착색료 5종, 보존료 5종, 산화방지제 5종, 피막제 1종, 안정제 1종 및 미량잔류 첨가물 중 살균소독제로 사용되는 과산화수소, 차아브롬산수의 식품 중 분석법을 확립하였다. 미지정 첨가물의 제외국 지정현황, 사용기준 및 제외국 기관의 분석법과 논문 등의 자료 조사를 통하여 전처리 방법과 기기분석조건을 검토하여 식품 중 미지정 착색료(Azorubine, Brown FK, Brwon HT, Brilliant Black BN, Canthaxanthin), 보존료(Boric acid, Sodium tetraborate, Biphenyl, Dimethyl dicarbonate, n-Heptyl-p-hydroxybenzoate), 산화방지제(4-Hexylresorcinol, Propyl gallate, Octyl gallate, Dodecyl gallate, 2,4,5-Trihydroxybutyrophenone), 피막제(Oxidized polyethylene wax), 안정제(Brominated vegetable oil) 및 미량잔류 첨가물 중 살균소독제(Hydrogen peroxide, Hypobromous acid water)를 분석하는 분석법을 개발하고 검증하였다. 국내 미지정 착색료 5종의 분석법으로 HPLC-DAD를 이용한 분석법을 확립하였으며, 특히 TLC, HPLC를 이용한 Azo계 색소(Azorubine, Brilliant blacn BN, Brown Fk, Brwon HT)의 동시분석 조건을 확립하였다. 미지정 보존료인 Boric acid와 Sodium tetraborate는 ICP 및 ICP-MS 분석법을 개발하였으며, HPLC-DAD 및 LC-MS를 이용하여 Biphenyl, Dimethyl dicarbonate, n-Heptyl-p-hydroxybenzoate의 분석법을 확립하였다. 또한, n-Heptyl-p-hydroxybenzoate이외에 식품에 사용중인 6종의 파라벤류를 동시분석하는 방법을 확립하였다. 식품 중 미지정 산화방지제인 4-Hexylresorcinol의 분석법 확립을 위해 검출기, 이동상, 컬럼, 컬럼온도 등을 비교한 최적 분석조건을 HPLC-FLD 및 LC-MS/MS를 이용하여 확립하였다. 또한 Propyl gallate, Octyl gallate, Dodecyl gallate, 2,4,5-Trihydroxybutyrophenone은 현재 국내에서 사용중인 Butylated hydroxytoluene, Butylated hydroxyanisole, tert-Butylhydroquinone과 함께 7종류의 동시분석 및 LC-MS/MS 동시분석 조건을 확립하였다. 피막제로 사용중인 Oxidized polyethylene wax는 다양한 분석법의 검토를 통해 FT-IR을 이용한 정성분석법을 확립하였으며, 안정제로 사용중인 Brominated vegetable oil은 IC 및 GC-EI/MS 분석법을 확립하였다. 식품 중 미량잔류 첨가물인 과산화수소의 분석법으로 HPLC-UV 및 HPLC-FLD 분석법을 확립하였으며, 차아브롬산수는 차아브롬산수의 원료인 1,3-Dibromo-5,5-dimethyl hydantoin(DBDMH)를 물로 용해하여 생성된 5,5-Dimethylhydantoin (DMH)를 검출하는 방법을 GC-MS(SIM, m/z=113)를 이용하여 분석법을 확립하였다. 확립된 분석법은 실험실간 교차검증(3개기관 이상)을 실시하였으며, 측정불확도의 산출을 통해 확립된 분석법의 신뢰성을 검증하였다. 확립된 분석법을 적용하여 국내유통 및 수입식품(각 100건 이상) 중 미지정 첨가물의 함유량을 분석한 결과, 착색료 중 Azorubine 9건, Brilliant Black BN 3종, Canthaxanthim 1건이 검출되었다. 보존료 중 Boric acid 2건, n-Heptyl-p-hydroxybenzoate 1건에서 허용기준내 농도로 검출되었으며, 산화방지제 중 BHA, BHT가 각각 1건이 허용기준내 농도로 검출되었으며, 안정제(Brominated vegetable oil) 6건에서 제외국 허용기준내의 농도로 검출되었다. 검출된 시료는 해외구매 제품으로 제외국 사용기준 이내로 확인되었다. 본 연구에서 확립된 분석조건은 국내 유통 및 수입식품의 사전·사후 관리에 기여하고, 미지정 식품첨가물에 대한 유사 연구시 연구방향을 제시할 수 있는 기초자료로 활용될 수 있을 것이다.
< 불량식품 유형별 판별체계 및 부정물질 표준품 관리 구축 >
불량식품 근절을 위한 분석법 개발 연구 사업단의 효율적인 운영 및 성과 창출을 위해 사무국 운영, 국/영문 홈페이지 구축 및 운영, 사업단 착수보고, 진도보고, 연차평가회 및 워크숍 개최(연 1회), 전문위원회 운영(연 1회 이상), 국내·외 분야별(학계, 소비자시민단체, 산업계, 유관기관 등) 전문가 자문단 구성 및 운영 등을 실시하였다. 사업단 연구 수행기간 동안 추가 신규과제 도출과 사업단 종료 이후 후속 연구 도출을 위해 불량식품 근절을 위한 중장기 계획 수립과 차기 단계 연구에 대한 기획연구를 수행하였다. 사업단 각 세부과제에서 도출된 분석법 및 4-2 세부과제에서 축적된 불량식품 유형별 사건 정보를 통합한 데이터베이스를 설계 및 구축하고 발생 취약점을 프로파일링 할 수 있는 기능을 부여하였다. 뿐만 아니라 국내외 불량식품 관련 조직 및 법규에 대해 기초 및 심층 조사 및 분석을 통해 현행 식품위생법의 개정(안)을 도출하였다. 여러 가지 개발된 판별법 가운데 1차 년도에 개발된 인삼 제품 및 참기름 판별법을 대상으로 사회․경제적 영향평가를 실시하였다. 사업단 성과 홍보, 분석법 정보 공유 및 성과 확산을 위해 전문가들을 대상으로 성과발표회 및 국제심포지엄을 개최하고 성과요약집을 발간 및 배포하였다. 뿐만 아니라 소비자 입장에서 해당 이슈와 문제를 바라보고, 정책홍보 대상에 따라 수요자 중심의 맞춤식 정보를 제공하고 교육을 실시하였다. 부정물질의 경우, 국내외 식품 중 부정물질 관련 정보를 수집하고, 자연유래 가능한 부정물질 원료에 대해 검토하였으며, 삼지구엽초 및 삼지구엽초주 중 이카린 함량 실태조사 및 다류 및 주류 중 부정물질의 실태조사를 실시하였다. 부정물질의 안전관리를 위해 식품감독기관이 활용할 수 있도록 식품 중 함유된 총 37종의 발기부전치료제 및 비만치료제 부정물질 표준품을 합성하고 안정성을 검증하였으며 합성에 대한 SOP를 마련하였다. 합성된 표준품은 식약처에 1H 및 13C NMR data와 함께 5 g씩 분양하였다.
(출처 : 연구사업단 최종보고서 요약서 13p)
Food adulteration, including a more sophisticated subcategory of economically motivated adulteration (EMA), is become more frequent and sinister with increased destructive potential in a globalized or complex food supply chain. Thus, there is a greater need for more effective control by competent au
Food adulteration, including a more sophisticated subcategory of economically motivated adulteration (EMA), is become more frequent and sinister with increased destructive potential in a globalized or complex food supply chain. Thus, there is a greater need for more effective control by competent authorities to detect food adulteration and to take enforcement measures to safeguard public health. The aims of this study were to develop and establish 1) physicochemical methods and 2) DNA-based methods for food authentification, 3) validated analytical methods for unapproved food additives, and 4) adulteration discrimination system such as an integrated database system and synthesis of major illegal compounds in a globalized or complex food environment.
1) To authenticate foods including oils, alcoholic beverages, coffee, marine products etc., several physicochemical methods were developed. For verifying the authenticity of sesame and perilla oils and spring green tea, combined analysis of stable isotope ratio, 1H NMR spectroscopy, or fatty acid profiles of the sesame and perilla oils and green tea was applied. The orthogonal projection to latent structure discriminant analysis technique was used to select indicators that verify the authenticity of sesame and perilla oils and spring green tea. If any of the measured values is outside the range of the indicators found in the authentic samples, we determined that the sample is adulterated. Our discrimination procedure distinguished the sesame oils and perilla oils with other kinds of edible oils added at levels of ≥15% and ≥1% of the total volume, respectively, and also distinguished the spring green tea with summer green tea added at levels of ≥80% of the total weight. For verifying the authenticity of ginseng product and Garcinia indica, lobetyolin in doedoek and ballown flower root, ononin in ginseng and cyanidin-3-O-sambubioside in Garcinia indica were found as indicator compound. Our study showed that these indicators can be used to authenticate ginseng product and Garcinia indica using HPLC.
Investigation of the reference standards from the Korean distilled liquor and its modified liquor by analyzing and treated by statistical method such as PCA. Whisky, brandy etc were analyzed for the volatile reference standards. Genuine whiskies & brandies (89 cases) and their counterfeit liquors (43 cases) were analyzed for fusel alcohol, phenolics and volatiles to investigate the authenticity of the genuine distilled liquors. The volatile references DB is established. Establishment of authenticity test method for the most popular six whiskies by analyzing them (177 genuine whskies and brandy with their 36 counterfeit liquors) for fusel alcohols and phenolics followed by the statistical discreminent analysis. SOP of the authenticity method was written. Analytical methods have been developed for 2 years to discriminate intentionally weight gained or additive added marin products from authentic samples. In the first year, shrimps and octopus with added agar, starch, and gelatin could be detected using color changes through UV/Vis spectrophotometer. In the second year, artificially weight gained octopus ocellatus and octopus minor by water could be discriminated successfully by DSC or probe-type NIRs. For authetication of coffee, total 55 kinds of coffee model system were constructed using 8 adulterated materials (soy bean, barley, wheat, corn, silver skin, malt, rice and robusta coffee bean).
We developed analytical methods for 8 chmical indices (Mannose, Rhamnose, Glucose, Galactose, Xylose, Arabinose, Trigonelline and Nicotinic acid) to discriminate compounds in the adulterated coffee by HPLC-UV. The differences between groups were analyzed using variance (ANOVA) and Duncan’s multiple range test. In addition, we diversified analytical methods using volatile compounds and chromaticity. We verified the discrimination limit as 1% (w/w) using the variable chemical indices (Mannose, Rhamnose, Glucose, Galactose and Nicotinic acid) in adulterated coffee.
2) One hundred and eighty qualitative and quantitative DNA-based methods were developed to identify animal, fishery, and plant species in food that can be used by food control agencies with high sensitivity and in short time. Species-specific primers and probes were developed for multiplex, real-time PCR detection of animal food sources in either raw and processed foods. PCR conditions were set up focusing on separating PCR bands of multiple targets in simultaneous detection and on reducing sizes of PCR product for the application of developed detection method on processed foods.
Effects of pre-treatments on DNA extraction, heat-treatment on PCR efficiency, and limit of detection were investigated to assure the reliability of developed methods. Specificity was checked with other species including frequently consumed food sources. The efficiencies of PCR assays such as detection limit were well below the values on similar published materials. Developed methods were applied on various types of processed foods, especially food sources with high risks of food fraud of with previous food fraud cases. Commercial food products were analyzed by using the developed methods. Standard samples were collected only from official agencies to insure the qualitative results and standard mixtures were designed and used to insure the quantitative results. Fast on-site detection methods such as ultra-fast PCR method and detection kit were developed for food agencies. Inter-lab or intra-lab validation were performed. Results from this study were published in 7 journal articles including the Food Control and Food Chemistry and posted in 23 times at conferences. Two patents of detection methods were also pending. Results were used to prepare the guidelines and provided to government agency.
3) To determine undesignated food additives in Korea, several analytical methods were developed and validated by intra- and inter-laboratory studies. The undesignated food additives included color agents (Azorubine, Brown FK, Brown HT, Brilliant black BN, Canthaxanthin), preservatives (Boric acid, Sodium tetraborate, Biphenyl, Dimethyl dicarbonate, n-Heptyl-p-hydroxybenzoate), antioxidants (4-Hexylresorcinol, Propyl gallate, Octyl gallate, Dodecyl gallate, 2,4,5-Trihydroxybutyrophenone), coating agent (Oxidized polyethylene wax), stabilizer (Brominated vegetable oil) and sanitizer (Hydrogen peroxide, Hypobromous acid water). We first investigated the international designation status, use levels, analytical method, pre-treatment methods and instrumental analytical condition of undesignated food additives. In addition, analytical method for undesignated food additives was developed and validated using HPLC-UV, HPLC-FLD, IC, ICP-MS and other analytical apparatus. Namely, analytical method for undesignated color agent was developed using HPLC-DAD. Especially, simultaneous analytical method of Azo dyes (Azorubine, Brilliant Black BN, Brown FK, Brown HT) was established using TLC and HPLC. Analytical method for Boric acid and Sodium tetraborate that undesignated preservative agent was established using ICP and ICP-MS. Analytical method for Biphenyl, Dimethyl dicarbonate, n-Heptyl-p-hydroxybenzoate method was established using HPLC-DAD, LC-MS. Analytical method for 4-Hexylresorcinol was established using HPLC-FLD, LC-MS/MS. Simultaneous analytical method of Propyl gallate, Octyl gallate, Dodecyl gallate, 2,4,5-Trihydroxybutyrophenone was established using HPLC, LC-MS/MS with Butylated hydroxytoluene, Butylated hydroxyanisole, tert-Butylhydroquinone that designated antioxidant in Korea. Analytical method of Oxidized polyethylene wax was established using FT-IR. Analytical method for Brominated vegetable oil that using stabilizer in food was established using IC, GC-EI/MS. Analytical method for Hydrogen peroxide was established HPLC-UV, HPLC-FLD. And analytical method for hypobromous acid water was analyzed the DMH generated by dissolving DBDMH (Raw material of Hypobromous acid water) in water. DMH was detected using GC-MS. All of established analytical method was conducted inter-laboratory validation, measurement of uncertainty. By inter-laboratory validation, measurement of uncertainty, responsibility of established analytical method was validated. These developed analytical methods were applied to monitor the presence of food addtives residue levels in various food samples in domestic and foreign market of the analyzed foods (over 100 samples). As a result, 9 contained Azorubine, 3 contained Brilliant Black BN, 1 contained Canthaxanthin, 2 contained Boric acid, 1 contained n-Heptyl-p-hydroxybenzoate, 1 contained Butylated hydroxytoluene, 1 contained Butylated hydroxyanisole and 6 contained Brominated vegetable oil, but detected levels were within maximum use levels in other countries. In this project, the developed and validated analytical method and monitoring results may be contributed to the preand post-management of domestic- and imported-food. This study may be used as the basic data for suggest direction to similar studies on undesignated food additives.
4) For effective management and fruitful research outcomes, the secretariat performed a variety of tasks including construction and maintenance of Korean and English websites, submission of initial, progress and final reports, planing and hosting workshop, organization and operation of expert committee on food adulteration. An integrated database to compile current and historical data on food adulteration and its detection methods was developed, since it represent the best information available and provides a first step to understand the scope and scale of food fraud as a way to further detect, combat, and prevent future adulteration. Two types (short-term and mid-term) of R&D planning on food adulteration were carried out to search new research theme. For effective dissemination for the research outcomes obtained from this study, International Symposium on Food Fraud was held and booklets on the research outcomes were distributed. As well, from the consumer's point of view, customized information were provided following the subject of policy promotion. Because Korean Food Sanitation law has not addressed food adulteration in a clear manner or no single regulatory agency addresses food adulteration, a study on the legal reform for food adulteration was performed. As a result, amendments to the current law in relation with food adulteration were derived. In addition, the socio-economic impacts of analytical methods to authenticate ginseng product and sesame oil were evaluated. A monitoring study on illegal compounds in foods showed that sennoside A and B were detected in seven dietary supplements marketed for weight loss. Additionally, the content of icariin, a constituent of Epimedium koreanum wine was determined. Icariin content in E. koreanum wine became highest on 3 days and decreases slowly until 30 days. A total of 37 species of standard illegal compounds with the erectile dysfunction and anti-obesity activities were synthesized and supplied to KFDA together with the 1H and 13C NMR data. In addition, the SOPs for the synthesis of 37 illegal compounds were established for the rapid synthesis in future. For the stable storage of synthesized each standard illegal compounds, the stability test was carried out for the 37 kinds of erectile dysfunction treatment and anti-obesity agents.
(출처 : Summary 19p)
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