최소 단어 이상 선택하여야 합니다.
최대 10 단어까지만 선택 가능합니다.
다음과 같은 기능을 한번의 로그인으로 사용 할 수 있습니다.
NTIS 바로가기다음과 같은 기능을 한번의 로그인으로 사용 할 수 있습니다.
DataON 바로가기다음과 같은 기능을 한번의 로그인으로 사용 할 수 있습니다.
Edison 바로가기다음과 같은 기능을 한번의 로그인으로 사용 할 수 있습니다.
Kafe 바로가기주관연구기관 | 단국대학교 DanKook University |
---|---|
연구책임자 | 백형희 |
참여연구자 | 오창환 , 정기영 , 김정선 , 김정복 |
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 | 한국어 |
발행년월 | 2016-11 |
과제시작연도 | 2016 |
주관부처 | 식품의약품안전처 Ministry of Food and Drug Safety |
등록번호 | TRKO201700017551 |
과제고유번호 | 1475008976 |
사업명 | 식품등안전관리 |
DB 구축일자 | 2017-11-25 |
키워드 | 식품첨가물공전.착향료.여과보조제.기준 규격.시험법.Food Additive Code.Flavoring.Filtering aid.Specification.Analytical method. |
DOI | https://doi.org/10.23000/TRKO201700017551 |
본 연구는 국가마다 상이한 식품첨가물의 규격을 조사하여 국제적 상황에 맞는 과학적으로 객관적 증거를 바탕으로 식품첨가물공전 현대화 연구를 하였다.
식품첨가물공전의 현대화를 위해 식품첨가물 품목명, 시약명 등 외래어의 수정 가이드라인을 마련하여 식품첨가물용어 표기법을 수정하였다. 착색료 및 유화제의 사용기준을 제 외국과 비교하여 사용기준 개선(안)을 마련하였고, 혼합제제 관리방안도 마련하였다. 또한 국내지정식품첨가물의 기준규격에 대하여 제외국과 비교하여 비교표를 작성하였고, 추출용매 및 천연첨가물의 잔류용매 기준도 제외국
본 연구는 국가마다 상이한 식품첨가물의 규격을 조사하여 국제적 상황에 맞는 과학적으로 객관적 증거를 바탕으로 식품첨가물공전 현대화 연구를 하였다.
식품첨가물공전의 현대화를 위해 식품첨가물 품목명, 시약명 등 외래어의 수정 가이드라인을 마련하여 식품첨가물용어 표기법을 수정하였다. 착색료 및 유화제의 사용기준을 제 외국과 비교하여 사용기준 개선(안)을 마련하였고, 혼합제제 관리방안도 마련하였다. 또한 국내지정식품첨가물의 기준규격에 대하여 제외국과 비교하여 비교표를 작성하였고, 추출용매 및 천연첨가물의 잔류용매 기준도 제외국과 비교하여 개선안을 도출하였다. 최종적으로 식품첨가물에 대한 기준 규격 개선(안)을 제시하였다.
코치닐추출색소 및 카라멜색소 2품목에 대한 사용기준 개선(안)을 마련하기 위하여 각 색소의 사용량을 조사하고 우리국민의 섭취량과 연계하여 소비자의 노출 수준을 파악하였다. 실험 및 조사 결과를 바탕으로 사용기준 개선(안)을 제안하였다.
식품여과에 사용되는 규조토의 광물학적 특성, 크리스토발라이트 함량, 유통, 여과공정, 식품류에서 잔류 여부를 조사하였으며, X선 회절법을 이용하여 식품에 잔류하는 크리스토발라이트의 정량 분석법을 확립하였다.
국제 수준과 국내 사용실태를 반영한 착향료 및 여과보조제의 안전관리방안을 마련하기 위하여 국내외 착향료 및 여과보조제의 관리현황 및 사용실태를 조사·분석하였으며, 착향료 및 여과보조제의 종류와 특성에 따른 안전성 조사를 실시하였다.
식품첨가물공전 상의 개별 식품첨가물에 대해 국내외 식품첨가물 규격 시험법 및 분석 데이터에 대한 자료조사 및 비교를 통하여 식품첨가물공전 분석법을 검토한 후 식품첨가물공전 시험법에 대한 개선(안)을 제시하였다.
(출처 : 국문 요약문 7p)
The purpose of this study was to modernize Korea Food Additive by investigation of international food additive standard.
This study was to modernize Korea Food Additives Code by improvement of terms and system of Korean Food Additives Code. For global harmonization, names of food additive and
The purpose of this study was to modernize Korea Food Additive by investigation of international food additive standard.
This study was to modernize Korea Food Additives Code by improvement of terms and system of Korean Food Additives Code. For global harmonization, names of food additive and reagent should be corrected on a loanword orthography basis. Synonyms and definition of food additive were revised based on the data in the EU and codex. The standards of usage for some colorants and emulsifiers were revised by comparing with those of USA, EU, Codex, and Japan.
Also, management plan for mixed preparation was provided. Specifications of permitted food additives, extraction solvents, and standard for residual solvents for natural flavorings in Korea were compared with those of USA, EU, Codex, and Japan. Improvement for specifications of food additives was suggested.
Exposure assessment and intake estimation of Cochineal extracts and Caramel Colors were performed to elaborate the usage regulation of the two coloring additives. The used amount of each food coloring additive was combined to Korean national Survey Report to investigate the oral exposure of each food color additive.
We have investigated the mineralogical characteristics, cristobalite content, and filtration process of diatomaceous earth, and their residual content of food, and established the procedure of the quantitative determination of the cristobalite content in the food. We have determined the content of the cristobalite residues of the food using established procedure, and investigated the current safety evaluation and regulation of diatomaceous earth by the international agencies and organizations.
Management system for flavorings and filtering aids were proposed to secure safe use of food additives. Analytical methods for food additives has been corrected to provide better understanding and experimental validation.
This study was searched about food additive standard and the method of examination and compared with those of foreign nations. After review for the method of examination in Korea Food Additive Code, improvement for method of examination of food additives was suggested.
(출처 : Summary 9p)
과제명(ProjectTitle) : | - |
---|---|
연구책임자(Manager) : | - |
과제기간(DetailSeriesProject) : | - |
총연구비 (DetailSeriesProject) : | - |
키워드(keyword) : | - |
과제수행기간(LeadAgency) : | - |
연구목표(Goal) : | - |
연구내용(Abstract) : | - |
기대효과(Effect) : | - |
Copyright KISTI. All Rights Reserved.
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.