보고서 정보
주관연구기관 |
한국보건산업진흥원 Korea Health Industry Development Institute |
연구책임자 |
김용수
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참여연구자 |
이중근
,
이행신
,
김우선
,
심우창
,
김기향
,
이승희
,
황순욱
,
김동철
,
장준은
,
임수진
,
김용민
,
박정은
,
김은아
,
민미희
,
정윤정
,
김해정
,
김글샘
,
이헌주
,
신현진
,
김도숙
,
김정식
,
박지형
,
송보람
,
임경태
,
김진우
,
정다인
,
김혜민
,
조성희
,
김지현
,
이재원
,
김영현
,
노기원
,
권남지
,
김현호
,
서지혜
,
이고희
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보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 |
한국어
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발행년월 | 2017-03 |
과제시작연도 |
2016 |
주관부처 |
식품의약품안전처 Ministry of Food and Drug Safety |
등록번호 |
TRKO201700017571 |
과제고유번호 |
1475009422 |
사업명 |
식품등안전관리 |
DB 구축일자 |
2017-11-25
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키워드 |
기후변화.적응.식품안전.빅데이터.사전예측.Climate change.Adaptation.Food safety.Big data.Early prediction.
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DOI |
https://doi.org/10.23000/TRKO201700017571 |
초록
▼
본 연구는 기존 연구의 연구중심의 성과를 정책활용 중심의 성과로 재창출하고, 최신의 빅데이터 분석기법을 접목한 다양한 통계분석을 통하여 장기적 기후변화에 대한 통찰력을 확보함으로써 기후변화적응 식품안전관리 역량 강화 및 정책 수립의 의사결정을 지원하기 위해 진행되었다.
이를 위해 제1세부과제에서는 1단계 사업단 연구 성과를 심층분석하고, 전문가 의견을 종합하여 정책활용 중심의 성과로 재창출하였으며 기존 연구 성과를 확산할 수 있는 방안을 마련하였다. 또한 기후변화적응 식품안전관리 도출과제의 추진 우선순위를 제시하고 최종
본 연구는 기존 연구의 연구중심의 성과를 정책활용 중심의 성과로 재창출하고, 최신의 빅데이터 분석기법을 접목한 다양한 통계분석을 통하여 장기적 기후변화에 대한 통찰력을 확보함으로써 기후변화적응 식품안전관리 역량 강화 및 정책 수립의 의사결정을 지원하기 위해 진행되었다.
이를 위해 제1세부과제에서는 1단계 사업단 연구 성과를 심층분석하고, 전문가 의견을 종합하여 정책활용 중심의 성과로 재창출하였으며 기존 연구 성과를 확산할 수 있는 방안을 마련하였다. 또한 기후변화적응 식품안전관리 도출과제의 추진 우선순위를 제시하고 최종적으로 「차세대 중장기 기후변화적응 식품안전관리 연구사업(5개년)」을 기획하였다.
1단계 사업단 연구의 사각지대 분석 결과, 식품 생산단계 연구 부족, 기후변화 연관 체계적 모니터링 및 다부처 정보 연계 부족, 첨단 연구 장비 활용 전무, 수입식품 안전관리 연구 및 모델국가·부처간 공동연구 등 4개 범주를 도출하였으며 New Concept(기후변화+기후이변+위해인자) 기반 신규 및 1단계 사업단 연구 중 지속적 필요과제(기후변화 대응 식품안전 국가 DB 및 지식탐색 도구 고도화, 기후변화에 따른 생물학적 위해인자 예측 및 영향평가, 기후변화대응 수입식품 안전관리 연구, 기후변화적응 식품안전 RC 및 교육·홍보)를 도출하였다. 1단계 사업단의 식품안전 기술관련 심층분석 결과, 생물학적·화학적 위해인자의 신속검출법과 CO2 저감·가공기술에서는 전자선 식품조사 기술이 실용화가능성이 있는 것으로 나타났다. 기후변화 영향 위해인자 적응 실천방안 마련을 위해 기후변화 영향 위해인자(Climate Sensitive Hazards, CHS)를 도출하고 안전관리 실천방안 매뉴얼(AMP)을 개발하였으며 1단계 사업단의 연구 성과 활용방안도 제시하였다. 성과 확산을 위해 제조·유통·가공 단계 및 식품접객업소용 식품 위생관리 인포그래픽을 개발하였고 연구 성과의 관리 및 사후 관리 유치를 위하여 1단계 사업단 홈페이지를 연구 성과 관리 및 사후관리용으로 개편하고 연구 성과 관리 도구(rc-PeMS)를 개발하여 홈페이지와 연동하여 회원제로 공개하였다.
최종적으로 전문가 위원회와 주무부서의 의견 수렴을 통해 4대 추진전략·14개 중점과제로 구성된 「차세대 중장기 기후변화 식품 안전관리 연구사업(5개년)」을 도출하였다.
한편 제 2세부에서는 1단계 사업에서 구축한 빅데이터를 활용한 기후변화 적응 식품안전관리 역량 강화를 위하여 이전 사업단에서 구축한 CC-MIMS DB를 토대로 Data-gap 분석을 실시하고 빅데이터 분석을 통한 평가 Model을 도출하고, 이 중 유의미한 Model을 시스템화 하고 마지막으로 체계의 지속적 활용 확산 방안을 마련하였다. 첫째, 구 기후변화 사업단의 모니터링 및 보고서를 토대로 제 1세부와 연계하여 Data-gap 분석(CC-MIMS DB)을 실시한 결과 곰팡이독소, 패류독소 및 식중독이 위해인자로 발생한 가능성이 있다는 것을 확인하고 이에 대한 데이터를 추가 확보하여 빅데이터 분석을 실시하였다. 곰팡이독소의 경우 현재 식약처에서 모니터링 13종에 대한 빅데이터 분석을 통한 예측결과 아플라톡신과 오크라톡신 A가 기후변화에 민감 및 취약한 인자로써 도출되었으며 각 상위 3품목에 대하여 빅 데이터 분석을 상세화하였으며, 상세화 방향은 기후환경과 국내 재배 여건을 결합하여 분석을 실시하였으며 그 결과 기후변화 환경 시나리오에 따른 각 품목의 오염수준의 변화를 예측하였다. 패류독소의 경우 수산과학원의 마비성 패독 속보에 대한 메타분석 결과를 기반으로 경남지역에서 경북 영덕, 전남 여수 등 점진적으로 확산되는 추세를 확인하였으며, 이전 사업단에서 개발된 모델을 활용하여 초기균수, 상한치 입력 및 영양염(질소, 인, 철) 농도와 수온을 입력 시 마비성 패독 원인 플랑크톤의 발생 시점부터 최대 발육 시점까지의 시간(일)을 예측할 수 있을 프로그램을 개발하였다. 식중독의 경우 국민건강보험공단의 식중독 발생 환자 데이터를 확보하여 분석한 결과 향후 기후변화 시 병원성 대장균, 살모넬라, 시겔라가 식중독 발생이 높아질 것으로 예측되었으며, 7대 도시에 대한 변화량 예측 결과로 70세 이상의 노인층에서 높은 RR(Relative Risk) 값을 확인할 수 있었다. 이러한 빅데이터 분석을 통한 마련된 Model을 시스템화하고 지식재산권(등록 2건)을 확보하고 체계 활용확산을 위해 인포그래픽을 개발함으로써 성과 확산을 도모하였다.
(출처 : 국문 요약문 16p)
Abstract
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This research was conducted in order to recreate the research-focused results of existing studies into government policy utilization-focused ones and support the improvement of capability for food safety control against climate changes and policy-making decisions by securing long-term insights to cl
This research was conducted in order to recreate the research-focused results of existing studies into government policy utilization-focused ones and support the improvement of capability for food safety control against climate changes and policy-making decisions by securing long-term insights to climate changes through diverse statistical analyses combined with the latest big data analysis method.
To this end, in the 1st sub-project, the research results of the Stage 1 Research Group on Food Safety Control against Climate Change were analyzed in depth and regenerated into government policy utilization-focused outcomes after the aggregation of experts’ opinions; measures to disseminate the achievement of existing studies were then established. Moreover, priorities in implementing projects to produce food safety control policies to adapt to climate changes were presented; finally, the 「Next-Generation Mid- and Long-Term Food Safety Control Research Program against Climate Change (for 5 years)」 was planned.
Through the analysis of blind spots of the stage 1 group’s research, 4 categories ― shortage of research at the food production stage, shortage of climate change-related systematic monitoring and multi-ministerial information liaison, non-utilization of hi-tech research equipment, and imported food safety control research and joint studies with model nations or related ministries ― were identified; among the new concepts (climate changes unusual weather changes climate-sensitive hazards (“CHS))-based new studies and the stage 1 research group’s studies, projects that need to be promoted steadily (high development of database and knowledge search tools of nations retaining food safety against climate changes, prediction and impact evaluation of climate change-triggering biological CHSs, imported food safety control research against climate changes, food safety RC, and education and publicity for food safety control against climate changes) were also discovered.
Results from the in-depth analysis of the stage 1 research group related to food safety technologies suggested that the electro-beam food inspection in the speedy detection method of biological and chemical CHSs and processors, and shops and restaurants, etc. dealing with foods was developed; for the management of research O2 reduction processing technologies seems to have higher possibility of commercialization. CHSs were found to establish measures for tackling them. AMP, the manual to practice safety control measures, was developed, and ways to utilize the research results of the stage 1 research group were suggested. For the dissemination of the research results, the infographic to supervise food safety and hygiene of food manufacturers, distributors, results and follow-up measures, the website of the stage 1 research group was reformed for the management of the research results and follow-up measures. rc-PeMS, a tool for the management of research results, was developed, and it is open to its registered members connected to the website.
Finally, through the collection of opinions from the expert committee and managing departments, the 「Next-Generation Mid- and Long-Term Food Safety Control Research Program against Climate Change (for 5 years)」, which contains 4 promotion strategies and 14 main projects, was drawn.
Meanwhile, in the 2nd sub-project, data-gap analysis was performed based on the CC-MIMS DB established by the previous research group to improve capability for food safety control against climate changes using the big data built in the stage 1 program; evaluation models were produced through the big data analysis, with a meaningful model among the models systemized. Finally, a measure for the steady utilization and permeation of the system was established. First, data-gap analysis (CC-MIMS DB) was done combined with the 1st sub-project and based on the monitoring and reports of the previous research group; as a result of the analysis, mold toxins, shellfish toxins, and food toxins were verified as CHSs, and data on them were additionally secured and big data analysis was implemented. According to the prediction of KFDA through big data analysis on 13 mold toxins, Aflatoxin and Ochratoxin A were identified as sensitive and weak factors to climate changes, and detailed big data analysis was done for the top 3 items based on the climate environment and cultivating conditions in Korea. Based on the results of the analysis, changes in the pollution level of each item depending on the climate change scenarios were predicted. Shellfish toxins were confirmed as they are gradually spreading from the Gyeongnam region to Yeongdeok, Gyeongbuk and Yeosu, Jeonnam based on the meta-analysis of breaking news on paretic shellfish toxins of the National Institute of Fisheries Science. In addition, a program was developed to predict the generation time of plankton as the cause of the paretic toxin up to the time (day) of its highest development through input of early germ numbers, maximum figures, concentration of nutritive salts (nitrogen, phosphorus, iron), and water temperature, utilizing the model developed by the previous research group. According to the analysis of food toxins by securing data on food poison patients of the National Health Insurance Service, higher development of food poisoning by pathogenic coliform bacillus, Salmonella, and shigella was predicted if climate changes as well as the results of the prediction for the amount of changes in the 7 largest cities showed higher RR (relative risk) level in old generations over 70. Models through the big data analyses were systemized, intellectual property rights were secured (registration of two cases), and infographic was drawn for the utilization and permeation of the system and eventually for the dissemination of research results.
(출처 : Summary 19p)
목차 Contents
- 표지 ... 1
- 용역연구개발과제 최종보고서 ... 2
- 제 출 문 ... 3
- 목차 ... 4
- 표목차 ... 6
- 그림목차 ... 10
- Ⅰ. 총괄연구개발과제 요약문 ... 16
- 국문 요약문 ... 16
- Summary ... 19
- Ⅱ. 총괄연구개발과제 연구결과 ... 22
- 제1장 총괄연구개발과제의 목적 및 필요성 ... 22
- 1 총괄연구개발과제의 목표 ... 22
- 2 총괄연구개발과제의 목표달성도 ... 31
- 3 총괄 국내·외 기술개발 현황 ... 32
- 제2장 총괄연구개발과제의 내용 및 방법 ... 56
- 1 총괄연구개발과제의 내용 ... 56
- 2 총괄연구개발과제의 추진전략·방법 및 추진체계 ... 58
- 제3장 총괄연구개발과제의 최종결과 및 고찰 ... 75
- 1 총괄연구개발과제 결과 ... 75
- 제4장 총괄연구개발과제의 연구 성과 ... 118
- 1 총괄활용성과 ... 118
- Ⅲ. 제(1)세부연구개발과제 연구결과 ... 120
- 제1장 세부연구개발과제의 요약문 ... 121
- 제2장 세부연구개발과제의 목적 ... 124
- 1 세부연구개발과제의 목적 ... 124
- 2 세부연구개발과제의 목표달성도 ... 131
- 제3장 세부연구개발과제의 내용 및 방법 ... 132
- 1 제1세부연구개발과제 ... 132
- 제4장 세부연구개발과제의 결과 및 고찰 ... 138
- Ⅳ. 제(2)세부연구개발과제 연구결과 ... 266
- 제1장 세부연구개발과제의 요약문 ... 267
- 제2장 세부연구개발과제의 목적 ... 270
- 1 세부연구개발과제의 목적 ... 270
- 2. 세부연구개발과제의 목표달성도 ... 276
- 제3장 세부연구개발과제의 내용 및 방법 ... 277
- 1 제2세부연구개발과제 ... 277
- 2. 연구 방법 ... 278
- 제4장 세부연구개발과제의 결과 및 고찰 ... 292
- 제5장 총괄참고문헌 ... 676
- 끝페이지 ... 679
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