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Kafe 바로가기주관연구기관 | 전북대학교 Chonbuk National University |
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연구책임자 | 백상호 |
참여연구자 | 김형회 , 정도연 |
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 | 한국어 |
발행년월 | 2017-04 |
주관부처 | 농림축산식품부 Ministry of Agriculture, Food and Rural Affairs(MAFRA) |
등록번호 | TRKO201800009780 |
DB 구축일자 | 2018-05-26 |
키워드 | 전통장류.발효미생물.미생물소재.박테리오파지.기능성식품.Traditional fermented foods.Fermentative microorganisms.Microbial material.Bacteriophage.Functional food. |
DOI | https://doi.org/10.23000/TRKO201800009780 |
1. 전통장류 유래 기능성 미생물 소재의 탐색 및 메타지노믹스 분석을 통한 전체 발효균 총 분석 완료 (데이터베이스 구축 완료)
2. 전통장류 유래 미생물의 기능성 탐색을 통한 고부가가치 우수 유산균 및 효모 발굴 완료 (기능성발효소재 8건)
3. 전통장류로부터 유용 박테리오파지의 분리·동정 및 유전체학적 특성 규명(3건 완료)과 유해균 제어 효과 분석 완료
4. 기능성 미생물 소재의 유전체분석을 통한 잠재적 기능성 및 안전성 평가 및 우수 균주 선별 완료 및 협동기관에서 제품화
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1. 전통장류 유래 기능성 미생물 소재의 탐색 및 메타지노믹스 분석을 통한 전체 발효균 총 분석 완료 (데이터베이스 구축 완료)
2. 전통장류 유래 미생물의 기능성 탐색을 통한 고부가가치 우수 유산균 및 효모 발굴 완료 (기능성발효소재 8건)
3. 전통장류로부터 유용 박테리오파지의 분리·동정 및 유전체학적 특성 규명(3건 완료)과 유해균 제어 효과 분석 완료
4. 기능성 미생물 소재의 유전체분석을 통한 잠재적 기능성 및 안전성 평가 및 우수 균주 선별 완료 및 협동기관에서 제품화
5. 우수 기능성 미생물 소재를 이용한 고부가가치 기능성 장류 제품 개발 및 기능성 평가 (아토피치료에 도움을 주는 고추장 등 기능성 발효제품 3건 완료)
(출처 : 요약서 3p)
Purpose&Contents
1. Screening and isolation of functional microorganisms (lactic acid bacteria, bacillus strains and yeasts) from Korean traditional fermented foods and their whole microbial community analysis by using metagenomic analysis.
2. Genomic analysis of the selected functional mi
Purpose&Contents
1. Screening and isolation of functional microorganisms (lactic acid bacteria, bacillus strains and yeasts) from Korean traditional fermented foods and their whole microbial community analysis by using metagenomic analysis.
2. Genomic analysis of the selected functional microorganisms for its potential enzyme functionality and safety aspects by NGS and MLST genomic analysis methods.
3. Isolation and identification of bacteriophage from traditional fermented soybean for pathogenic control and its genomic characterization.
4. Development of high value-added fermented products by adopting the selected functional microorganisms isolated from fermented foods and materials.
Results
○ Screening, isolation and identification of food grade microorganisms from Korean fermented soybean products collected in nationwide scale.
○ Establishment of database for the isolated functional strains by enzyme activity and functional activities.
○ Metagenomics analysis of microbial community of traditional fermented soybean products, Kochujang.
○ Whole genome sequencing and mRNA expression analysis of Bacillus licheniformis which isolated as the most outstanding novel strain expecting for the application of soybean based fermentation products.
(Approval process as food additive at Ministry of Food and Drug Safety are being progressed.)
○ Isolation of pathogen-specific three bacteriophages (BCP12, BCP22, ECP7) for effective control of pathogens without affecting proliferation of B. subtilis from traditional fermented soybean products.
○ Establishment of optimal fermentation conditions and protocols for novel functional Meju and Kochujang by using selected strains based on anti-atopic, antioxidant and thrombolytic activities and their evaluation in aspects anti-obesity, anti-atopic, immune regulation functionality by in vitro and in vivo experiments using animal models. (Sales of those functional fermented products, Kochujang, soy sauce and Meju at 2015 and 2016 were approximately 194 million won)
Expected Contribution
○ The genetically and physiologically safe indigenous starter culture can be provide to food industry.
○ The hygienic traditional fermentation food process can be achieved by HACCP approval with safe indigenous starter culture.
○ Microbial collection for food grade for direct industrial application.
(출처 : SUMMARY 6p)
과제명(ProjectTitle) : | - |
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연구책임자(Manager) : | - |
과제기간(DetailSeriesProject) : | - |
총연구비 (DetailSeriesProject) : | - |
키워드(keyword) : | - |
과제수행기간(LeadAgency) : | - |
연구목표(Goal) : | - |
연구내용(Abstract) : | - |
기대효과(Effect) : | - |
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